Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2010 - Anul XV, nr. 20 (4311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PSD cere premierului Boc să-l demită pe ministrul Berceanu

Marţi, 26 Ianuarie 2010 (15:36:44)

PSD cere premierului Emil Boc demiterea ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, pentru "incompetenţa" de care acesta ar fi dat dovadă în perioada în care a condus MTI şi pentru modul în care a coordonat negocierile referitoare la construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov.

Departamentul Transporturi din PSD solicită Guvernului să nu accepte validarea negocierii aferente construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov, în forma semnată de ministrul Radu Berceanu, se arată într-un comunicat transmis de PSD şi semnat de senatorul Sorin Bota, şeful acestui departament. El menţionează că social-democraţii fac această solicitare având în vedere "costurile exagerate, în comparaţie cu ce a fost negociat de acelaşi minister şi aceeaşi companie, cu acelaşi consultant, în timpul guvernării Adrian Năstase, dar care au fost anulate de oamenii celui mai mare duşman al autostrăzilor Traian Băsescu, în speţă de ministrul Dobre, pe considerente că acele contracte sunt costisitoare şi în spatele lor stau interese particulare".

"Cerem premierului Emil Boc demiterea ministrului Radu Berceanu pentru incompetenţa de care a dat dovadă timp de mai bine de un an în care a condus MTI şi modul în care a coordonat în calitate de ministru negocierea acestui proiect", continuă comunicatul.

În argumentarea solicitării de demitere a ministrului Transporturilor, Bota prezintă date şi cifre din contractele negociate în 2004.

"Ce să înţelegem din diferenţa de aproape 154 miliarde de euro rezultată din contractele încheiate de MTI în 2004 şi cel de acum, semnat de Radu Berceanu? Care sunt acele costuri exagerate sau acele interese particulare, invocate de PD în 2004?", se întreabă el.

Social-democraţii consideră că acest contract "sfidează bunul simţ şi ridică incompetenţa şi interesele de grup la rang de interes naţional".

"Cu diferenţa de 154 miliarde (aproximativ 50%), plus banii care s-au alocat până acum se putea ajunge la finalizare autostrăzi Transilvania la preţul de 2,3 miliarde. Considerăm că România are resurse şi soluţii, dar trebuie să fie gestionate responsabil şi cu mult profesionalism, dacă vrem să construim o infrastructură modernă. Aşa cum stă situaţia transporturilor azi în România, înţelegem că senatorul Radu Berceanu crede că a fi ministrul Transportului înseamnă a transporta bani cu vagonul din buzunarele românilor în buzunarul personal, de aceea vă rugam să dispuneţi o analiză comparativă a contractelor încheiate în 2004 şi cel încheiat acum şi să-l demiteţi de urgenţă pe senatorul Radu Berceanu din funcţia de ministru", conchide comunicatul.

Ministrul Radu Berceanu a semnat, în 18 ianuarie, împreună cu preşedintele grupului francez Vinci şi un reprezentant al companiei elene Aktor, contractul de concesiune, pe 30 de ani, pentru tronsonul de autostradă Comarnic-Braşov, proiectul urmând să fie finalizat până în ianuarie 2014.

Proiectul este primul contract din România de construcţie prin concesiune a unui tronson de autostradă.

Statul va plăti în cei 30 de ani, în total, 4,8 miliarde de euro.

Din suma totală, 3,108 miliarde euro reprezintă cheltuieli cu împrumutul principal, 670 milioane euro - cheltuieli cu creditul subordonat, 323 milioane euro - cheltuieli legate de operare şi întreţinere, 584 milioane euro - taxe, impozite şi alte costuri financiare, 146 milioane euro - inflaţia, potrivit Ministerului Transporturilor. Suma de 323 de milioane de euro aferentă cheltuielilor legate de operare şi întreţinere reprezintă doar o parte din costul total al acestei activităţi, restul fiind suportat din taxele de concesiune - taxa de autostradă, chirii şi altele.

Construcţia propriu-zisă a tronsonului, în lungime de 55 de kilometri, va costa circa 1,2 miliarde de euro. Şoseaua va avea 30 de kilometri de tuneluri, din care cel mai lung va avea 3,8 kilometri. Autostrada va avea cinci noduri rutiere, la Comarnic, Sinaia, Buşteni, Predeal şi Râşnov.

După închiderea financiară (etapa ulterioară semnării contractului, care vizează obţinerea de finanţare, n.r.) consorţiul are la dispoziţie maxim un an pentru a efectua studiile geotehnice şi proiectul tehnic, iar ulterior va începe construcţia propriu-zisă, a spus Berceanu. Dacă termenul de realizare a autostrăzii va depăşi patru ani, asocierea va plăti penalităţi, iar dacă va realiza mai devreme autostrada va primi o bonificaţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PSD cere premierului Boc să-l demită pe ministrul Berceanu.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PSD cere premierului Boc să-l demită pe ministrul Berceanu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei