Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 ian 2010 - Anul XV, nr. 18 (4309)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii "Cartel Alfa" încep, luni, pichetele la sediul Ministerului Finanţelor

Duminică, 24 Ianuarie 2010 (18:06:44)

Sindicaliştii "Cartel Alfa" încep, luni, pichetele la sediul Ministerului Finanţelor, solicitând Guvernului prelungirea măsurii privind şomajul tehnic, ca protecţie pentru angajaţii care urmează a fi disponibilizaţi.

Acţiunile de protest ale sindicaliştilor "Cartel Alfa" vor avea loc de luni până vineri, între orele 10.00 şi 12.00, la sediul Ministerului Finanţelor. "Cartel Alfa" a anunţat că aproximativ 100 de sindicalişti din domenii ca servicii publice, metalurgie, siderurgie, transporturi, construcţii de maşini, minerit, industrie uşoară, chimie vor participa, zilnic, la pichetul de protest.

Confederaţia "Cartel Alfa", UGIR-1903 şi CONPIROM au solicitat deja premierului şi Guvernului să prelungească măsura privind şomajul tehnic aplicată anul trecut. Sindicatele şi patronatele cer ca, în maximum două săptămâni, să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă privind susţinerea şomajului tehnic.

"Solicităm, în mod explicit, ca toate dispoziţiile legale referitoare la acordarea şomajului tehnic să fie aplicate pe parcursul întregului an 2010, în condiţiile în care, pe fondul agravării deteriorării situaţiei economice în această perioadă, măsurile de protecţie socială trebuie să devină prioritare pentru a atenua efectele crizei economice care îşi fac deja acut simţită prezenţa în rândurile salariaţilor din întreaga ţară", au anunţat reprezentanţii "Cartel Alfa".

În cazul în care Ministerul Finanţelor şi Guvernul nu rezolvă aceste revendicări, sindicaliştii au ameninţat că vor prelungi pichetarea pe o perioadă nedeterminată.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, vineri, că problema privind posibilitatea prelungirii şomajului tehnic şi în 2010 este în analiză pentru a se vedea dacă poate fi susţinută.

Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spunea, miercuri, că, în 2009 - când această măsură privind şomajul tehnic a fost pusă în aplicare astfel încât un angajat era trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS - costurile au fost de 300 de milioane de lei şi aproximativ un milion de persoane au beneficiat de această măsură.

Hossu a arătat că dacă jumătate din cei un milion de angajaţi ar fi fost trimişi în şomaj permanent, la nivelul întregii ţări s-ar fi ajuns la cifra de 1,3 milioane de şomeri.

Potrivit liderul sindical, în 2010, costurile statului cu şomajul permanent ar fi de aproximativ 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că efortul financiar dn partea statului ar fi mai mic dacă s-ar aplica şomajul tehnic şi ar fi păstrată şi relaţia dintre angajaţi şi angajator.

Potrivit patronatelor, în 2010 nu sunt semne de ieşire din criză, iar industria are mult de suferit. În 2009, în industrie s-au pierdut 365.000 de locuri de muncă, aceasta fiind o cifră record pentru România.

"Vom avea în plus, de la 1 februarie, 200.000 de şomeri şi trebuie să existe un sistem de susţinere", mai susţinea Hossu.

Acţiuni de protest au anunţat şi Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), afiliată la "Cartel Alfa", precum şi CNSLR - Frăţia, nemulţumite de disponibilizările anunţate în sectorul bugetar, în acest an.

Sindicaliştii FNSA vor începe acţiunile de protest în 2 februarie, în 9 februarie vor picheta sediile Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Muncii, iar în 12 februarie, dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate, vor intra în greva generală.

CNSLR-Frăţia a anunţat acţiuni de protest la mijlocul lunii februarie, având în vedere un miting de amploare în Bucureşti şi greve în mai multe sectoare.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii "Cartel Alfa" încep, luni, pichetele la sediul Ministerului Finanţelor.
 Vizualizări articol: 776 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sindicaliştii "Cartel Alfa" încep, luni, pichetele la sediul Ministerului Finanţelor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei