Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 17 dec 2009 - Anul XIV, nr. 296 (4282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Scandal la simpozionul dedicat Revoluţiei, organizat de Institutul patronat de Iliescu

Joi, 17 Decembrie 2009 (18:19:50)

Simpozionul dedicat Revoluţiei, organizat, joi, de Institutul Revoluţiei Române, a fost întrerupt de reprezentanţii revoluţionarilor de la baricada de la Intercontinental, care i-au reproşat lui Ion Iliescu omiterea zilei de 21 decembrie din discurs şi dintr-un film al televiziunii publice, difuzat la eveniment.

Dumitru Dincă, reprezentantul Fundaţiei România Tânără, care reuneşte revoluţionarii aflaţi pe baricada de la Intercontinental în seara şi noaptea de 21 decembrie, a întrerupt discursul lui Ion Iliescu de la simpozion, reproşându-i faptul că omite deliberat ziua de 21 decembrie.

Participanţii la simpozion au vizionat, la începutul evenimentului, un film produs de televiziunea publică, în care erau rememorate principale evenimente care au dus la izbucnirea Revoluţiei, începând cu zilele de 14 decembrie din Iaşi, manifestaţiile de la Timişoara în sprijinul pastorului Laszlo Tokes, fuga lui Nicolae Ceauşescu şi comunicatul citit de Ion Iliescu.

Din film au lipsit relatările la ziua de 21 decembrie, manifestaţiile din Piaţa Universităţii şi baricada de la Intercontinental, lucru care a declanşat izbucnirea verbală vehementă a lui Dincă, susţinut şi de alţi reprezentanţi ai Fundaţiei România Tânără.

Principalul lor reproş a fost că atât filmul, cât şi discursul ulterior al lui Ion Iliescu, au omis orice referire la baricada de la Inter.

După vizionarea filmului amintit, Iliescu a luat cuvântul, referindu-se, în principal, la unele acţiuni de "contestare şi discreditare" a Revoluţiei, acte pe care le-a caracterizat drept "antinaţionale", întrucât ar dăuna imaginii României.

Iliescu nu a dat nume şi exemple concrete.

Când Iliescu a ajuns la relatarea episodului care a determinat conducerea ţării de la acel moment să ia decizia procesului lui Nicolae Ceauşescu, Dumitru Dincă a intervenit la microfon, arătându-se "profund indignat" de faptul că a fost chemat la un "circ" de omagiere, din care au lipsit referirile la 21 decembrie.

El l-a acuzat pe Iliescu că a omis deliberat ziua de 21 decembrie, atât din discurs, cât şi din filmul prezentat.

"Ai respect faţă de această adunare", i-a replicat Iliescu lui Dincă.

"Ziua de 21 decembrie dispare din Revoluţia română, văd că nu există. Fără 21 decembrie nu exista 22 decembrie. Aţi spus atunci că Revoluţia a făcut trecerea de la dictatură la democraţie, dar a făcut trecerea de la minciună la minciună. V-aţi folosit de noi", a răspuns Dincă.

"Măi, o să ai cuvântul, dragă. Toţi vor avea posibilitatea să se exprime aici", a răspuns Iliescu.

Fostul preşedinte a încercat să îi explice lui Dincă faptul că fimul nu omite deliberat referirile la ziua de 21 decembrie, menţionând chiar că filmul este o sinteză nu foarte reuşită.

"Văd că aţi elogiat Timişoara, aţi elogiat Iaşiul, pe când la Bucureşti aţi sărit direct la ziua de 22, nici în discursul dumneavoastră nu aţi amintit nimic de 21, tot cu 22 aţi început", a intervenit şi preşedintele Fundaţiei România Tânără, Marin Nicolae.

În acel moment, senatorul PSD Ion Vasile a intervenit lângă cei doi, rugându-i să ia loc şi să se liniştească.

Dincă a continuat să conteste istoria prezentată de Iliescu şi de film, afirmând : "Cu adevărul meu eu mă duc până la Dumnezeu!".

"Ei, puteai să faci aceste observaţii în cadrul unei intervenţii civilizate, nu obraznic", a replicat, de la microfon, Iliescu.

Cei doi reprezentanţi ai Fundaţiei România Tânără, împreună cu alţi câţiva, s-au ridicat de pe scaune şi s-au îndreptat spre ieşirea din sală, când au fost abordaţi de Sergiu Nicolaescu.

Acesta l-a rugat pe Dincă să rămână până la final, spunându-i că are dreptate, dar că ar trebui să rămână la simpozion.

Lui Sergiu Nicolaescu i s-a alăturat şi Petre Roman, care a adoptat o atitudine pacificatoare.

"Este o bătaie de joc, cum adică nu a existat 21 decembrie?", i-a spus Dincă.

"Ai dreptate, a lipsit (din film – n.r.). Gata, linişteşte-te. E adevărat, stai jos,hai linişteşte-te", i-a răspuns Roman.

"S-a sărit peste 21 decembrie, peste Piaţa Universităţii, peste baricada de la Inter", a continuat Dincă.

"Ai dreptate, nici măcar ce s-a întâmplat pe 22 decembrie dimineaţa nu s-a prezentat. Hai, stai jos, e doar un film, filmul e făcut prost", a încercat să îl liniştească Roman.

Peste cei doi a intervenit Ion Vasile, adresându-i-se lui Dincă: "Bine că aţi făcut voi Revoluţia (...) Aţi făcut voi o sută de inşi Revoluţia?".

Dialogul dintre Roman şi Dincă a continuat, fără însă ca fostul premier să îl poată determina pe acesta să nu părăsească sala de la Senat, unde s-a organizat simpozionul.

În acel moment, lângă Dincă a venit Iliescu, cei doi având un schimb de replici destul de acid.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Scandal la simpozionul dedicat Revoluţiei, organizat de Institutul patronat de Iliescu.
 Vizualizări articol: 587 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Scandal la simpozionul dedicat Revoluţiei, organizat de Institutul patronat de Iliescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei