Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 23 nov 2009 - Anul XIV, nr. 275 (4261)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Direcţiile de sănătate publică au primit peste 100.000 doze vaccin contra cancerului de col uterin

Luni, 23 Noiembrie 2009 (17:07:48)

Direcţiile de sănătate publică au primit, luni, 101.233 doze de vaccin pentru imunizarea elevelor din clasele a VI-a şi a VII-a, în cadrul campaniei naţionale de prevenire a cancerului de col uterin, desfăşurată în primă etapă între 23 şi 30 noiembrie, acţiune susţinută de majoritatea părinţilor.

"Vaccinurile au fost deja distribuite direcţiilor de sănătate publică, urmând ca, în funcţie de solicitări, să înceapă campania de imunizare anti-HPV. Pentru început au fost distribuite 101.233 doze, întrucât sondajul realizat în rândul părinţilor a arătat că 52% la sută dintre ei sunt de acord ca fiicele lor să primească acest vaccin", a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul general în Ministerul Sănătăţii (MS), Amalia Canton.

Aceasta a amintit că, potrivit unui sondaj realizat în cadrul campaniei de informare pentru prevenirea acestei maladii, 52% dintre părinţi au spus că sunt de acord ca fiicele lor să primească vaccin anti-HPV. Rezultatele acestui sondaj au fost făcute publice în 11 noiembrie.

Prima etapă a campaniei are loc între 23 şi 30 noiembrie, când elevele de clasa a VI-a şi a VII-a or să fie vaccinate cu prima doză, urmând ca în lunile ianuarie şi mai 2010 să le fie administrată a doua, respectiv a treia doză, a mai spus Canton.

Potrivit directorului general în MS, şi de această dată se va proceda similar altor campanii naţionale de vaccinare, data imunizării fiind anunţată cu câteva zile înainte.

Elevele vor fi vaccinate de către medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie, care are în arondare şcoala respectivă.

Înainte de vaccinare, fiecare elevă va fi evaluată de către medicul care urmează să-i administreze vaccinul, iar ulterior va fi supravegheată timp de 15 minute.

"Vaccinarea nu este obligatorie, dar este ferm recomandată de către autorităţile medicale naţionale şi internaţionale, pentru că este foarte util, eficient şi sigur în prevenirea cancerului de col uterin, boală care omoară anual în România, peste 2000 de femei", declara, în 11 noiembrie, Alexandru Rafila, membru în Comitetul de coordonare al campaniei de vaccinare împotriva HPV.

MS a semnat în 2008, când ministru era liberalul Eugen Nicolăescu, un contract pentru achiziţionarea a 330.000 de doze de vaccin de la două companii, în valoare de 23 de milioane de euro. Totodată, MS estimează că pentru început, ţinând cont de rezultatul sondajului în rândul părinţilor, ar putea fi vaccinate aproximativ 110.000 de eleve, dintr-un total estimat de 220.000.

Vaccinul achiziţionat are termen de valabilitate până în septembrie 2010, mai declara atunci Alexandru Rafila. El mai spunea că, în cazul în care vor fi necesare mai multe doze, vor fi făcute alte comenzi.

De asemenea, secretarul de stat în MS, Cristian Anton Irimie, spunea, tot în noiembrie, că statisticile demonstrează că vaccinarea adolescentelor împotriva HPV şi screen-ul periodic prin testul Babeş-Papanicolau pot preveni 95% din cazurile de cancer de col uterin. El preciza că, anual, sunt înregistrate peste 3000 de cazuri noi de cancer de col uterin, cu peste 2000 de decese, în total în România fiind peste 40.000 de cazuri de îmbolnăvire.

În prima etapă a campaniei de vaccinare, desfăşurate în 2008, au fost utilizate 8000 de doze pentru imunizarea celor peste 2300 de eleve care au acceptat vaccinare.

Preţul a trei doze de vaccin pe piaţa liberă (în farmacii) este de 1600-1800 lei, iar MS oferă acest vaccin gratuit, pentru imunizarea adolescentelor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Direcţiile de sănătate publică au primit peste 100.000 doze vaccin contra cancerului de col uterin.
 Vizualizări articol: 485 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Direcţiile de sănătate publică au primit peste 100.000 doze vaccin contra cancerului de col uterin0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei