Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 nov 2009 - Anul XIV, nr. 264 (4250)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Curtea de Conturi a UE: România, "ineficace" în 2008 la controlul subvenţiilor pentru agricultură

Marţi, 10 Noiembrie 2009 (16:02:28)

Curtea de Conturi a Uniunii Europene (UE) califică drept "ineficace", în cazul României, procedurile şi controalele administrative destinate să asigure corectitudinea acordării de subvenţii pentru agricultură de la bugetul comunitar în 2008 în cadrul sistemului de plăţi pe suprafaţă.

România a beneficiat anul trecut de 421 milioane euro de la bugetul UE în cadrul Sistemului de plăţi unice pe suprafaţă (SPUS), din bugetul total de 2,974 miliarde euro alocat acestui program, finanţat din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

Raportul Curţii de Conturi a UE, publicat marţi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, acordă României calificativul "ineficace" în ceea ce priveşte evaluarea sistemelor de supraveghere şi de control, respectiv elementele de monitorizare din cadrul Sistemului integrat de administrare şi control (IACS).

Inspectorii instituţiei europene au semnalat nereguli atât în ceea ce priveşte procedurile şi controalele administrative care au ca scop asigurarea corectitudinii plăţilor, dar şi cu privire la implementarea şi controlul sistemului BCAM, care condiţionează acordarea fondurilor către fermieri de o serie de criterii agricole şi de mediu.

Raportul arată că autorităţile române competente au primit cereri de plată (a fondurilor europene) depuse de o persoană fizică sau de o municipalitate pentru terenuri pe care alte entităţi desfăşoară în realitate activităţi agricole.

Totodată, agenţiile locale de plăţi pentru agricultură au realizat 64.000 de corecţii aduse cererilor de plată fără aplicarea de sancţiuni, iar 5.500 de fermieri au beneficiat de plăţi duble sau excedentare, se arată în raport.

"În România, peste 5.500 de fermieri au beneficiat de plăţi duble/plăţi excedentare în valoare totală de 2,2 milioane de euro. În unele cazuri, în care fermierii au solicitat reducerea suprafeţei sau retragerea acelor parcele în cazul cărora controalele administrative încrucişate evidenţiaseră depăşirea parcelelor de referinţă, aceste solicitări au fost acceptate fără aplicarea de sancţiuni, ceea ce contravine legislaţiei UE. De asemenea, statul membru în cauză a aplicat incorect conceptul de eroare evidentă atunci când a acceptat ca suprafeţele care depăşesc suprafaţa parcelelor de referinţă să fie transferate către alte parcele de referinţă. Au existat 64.000 de corecţii ale unor erori evidente efectuate de această manieră", notează instituţia europeană.

În plus, autorităţile din România au fost doar "parţial eficace" în implementarea şi controlul criteriilor din sistemul BCAM (menţinerea terenurilor agricole în bune condiţii agricole şi de mediu), se arată în raport.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Curtea de Conturi a UE: România, "ineficace" în 2008 la controlul subvenţiilor pentru agricultură.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Curtea de Conturi a UE: România, "ineficace" în 2008 la controlul subvenţiilor pentru agricultură0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei