Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2009 - Anul XIV, nr. 259 (4245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sondaj european: 16 la sută din populaţia UE trăieşte sub pragul sărăciei

Miercuri, 4 Noiembrie 2009 (17:20:04)

Aproape 80 de milioane de europeni, reprezentând 16 la sută din populaţia Uniunii Europene, trăiesc sub pragul sărăciei, iar 73 la sută dintre cetăţenii europeni cred că sărăcia este o problemă larg răspândită în ţara lor, rezultă dintr-un Eurobarometru privind atitudinile faţă de sărăcie.

Din sondajul prezentat de Comisia Europeană, realizat în anticiparea Anului european al luptei împotriva sărăciei şi excluziunii sociale 2010, rezultă că europenii sunt conştienţi de problemele legate de sărăcie şi de excluziune socială cu care se confruntă societatea şi 89 la sută dintre ei doresc acţiuni urgente din partea guvernelor pentru soluţionarea problemelor.

"În timp ce majoritatea oamenilor consideră că guvernul lor este principalul responsabil în această privinţă, trei sferturi dintre cetăţeni aşteaptă în acelaşi timp ca Uniunea Europeană să îşi asume un rol important. Anul european viitor ne va oferi ocazia perfectă pentru a plasa lupta împotriva sărăciei în centrul atenţiei, pe întregul teritoriu al Uniunii Europene", a arătat comisarul european pentru afaceri sociale, Vladimír Špidla.

Din sondaj mai rezultă că cele aproape 80 de milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei se confruntă şi cu serioase dificultăţi în privinţa accesului la un loc de muncă, la locuinţă, la servicii sociale şi financiare.

Europenii consideră că principalele explicaţiile "societale" pentru sărăcie ar fi rata ridicată a şomajului (52 la sută dintre cei chestionaţi) şi remuneraţia insuficientă (49 la sută), alături de prestaţiile sociale şi pensiile insuficiente (29 la sută), precum şi de costul excesiv al unor condiţii de locuire decente (26 la sută).

Alţi 37 la sută dintre intervievaţi au afirmat că printre cauzele "personale" ale sărăciei se mai numără lipsa educaţiei, a formării şi a competenţelor profesionale, 25 la sută au menţionat sărăcia "moştenită" şi 23 la sută toxicomania.

"Mai mult de jumătate din europeni (56 la sută) cred că şomerii sunt cei mai expuşi sărăciei, în timp ce 41 la sută consideră că persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile, iar 31 la sută menţionează pe cei cu un nivel scăzut de educaţie, de formare profesională sau cu competenţe reduse. Aproximativ nouă europeni din zece (87 la sută) sunt convinşi că sărăcia reduce şansele de acces la condiţii de locuire decente, iar opt persoane din zece consideră că faptul de a fi sărac limitează accesul la un nivel superior de educaţie sau la învăţarea adulţilor şi 74 la sută sunt de părere că are un efect negativ asupra şanselor de a găsi un loc de muncă", se arată în sondaj.

De asemenea, 60 la sută dintre europeni cred că din cauza sărăciei este afectat accesul la educaţia şcolară elementară şi 54 la sută că sărăcia limitează capacitatea de a menţine o reţea de prieteni şi cunoştinţe.

Eurobarometrul a fost realizat între 28 august şi 17 septembrie. În medie, aproape 27.000 de cetăţeni din toate statele membre ale Uniunii Europene au fost intervievaţi faţă în faţă, în urma unei selecţii aleatorii a respondenţilor.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sondaj european: 16 la sută din populaţia UE trăieşte sub pragul sărăciei.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sondaj european: 16 la sută din populaţia UE trăieşte sub pragul sărăciei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei