Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 nov 2009 - Anul XIV, nr. 259 (4245)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Croitoru: Prelungirea instabilităţii creşte nevoia de finanţare cu 1,5 miliarde euro

Miercuri, 4 Noiembrie 2009 (13:43:58)

Prelungirea instabilităţii politice şi, implicit, amânarea reformelor ar creşte nevoia de finanţare a României de la 3,5 miliarde euro la aproximativ 5 miliarde euro, în condiţiile în care nici FMI şi nici UE nu ar mai acorda tranşele din împrumut, a declarat, miercuri, premierul desemnat, Lucian Croitoru.

El a amintit, în plenul Parlamentului, că România are nevoie până la sfârşitul anului de o finanţare de 3,5 miliarde euro, sumă care ar urma însă să crească la 5 miliarde euro, ca efect al amănării reformelor şi instabilităţii politice.

"Dacă reformele cleltuielilor publice s-ar derula la timp, conform programului fiscal pe anul 2009, statul român ar avea nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an, adică pentru mai puţin de două luni. Amânarea reformelor face ca nevoile de finanţare ale statului român să crească către 5 miliarde de euro pentru aceeaşi perioadă, în condiţiile în care nici UE şi nici FMI nu vor mai acorda tranşele. Iată cum, în estimarea noastră, instabilitatea politică determină creşterea costului statului român cu aproape 1,5 miliarde de euro", a spus Croitoru.

El a arătat că suma este mare şi nu ar putea fi obţinută decât la costuri foarte ridicate.

"Chiar dacă ar dori să acorde bani cu împrumut, unele bănci au atins limitele sumelor pe care au voie să le împrumute statului român, iar obţinerea unui împrumut de pe piaţa internaţională în actualele condiţii ar putea dura mai mult de două luni. Cu astfel de nevoi de finanţare ale Guvernului, satisfăcute preponderent de la băncile din România, şansele ca economia să repornească mai devreme se amână. Băncile vor prefera întotdeauna un client sigur cum este Guvernul şi, în aceste condiţii, băncile vor fi reticente să împrumute sectorului privat", a adăugat premierul desemnat.

România are nevoie de o strategie adecvată care să îi permită să atragă în mai puţin de trei luni 3,5 miliarde euro, din surse externe ori interne, public sau privat, a declarat, în urmă cu dousă săptămâni, premierul desemnat, Lucian Croitoru, arătând atunci că acesta va fi şi mesajul pe care îl va transmite opoziţiei.

"Principalul mesaj pe care îl voi prezenta este că situaţia economică şi financiară actuală impune măsuri. Voi informa despre stadiul angajamentelor României cu finanţatorii oficiali şi privaţi şi voi spune ce măsuri trebuie luate ca să evităm întârzieri semnificative sau eventuale întreruperi în finanţarea externă a României", a spus Croitoru, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.

El a arătat că statul român are nevoie în următoarele două luni şi jumătate de aproximativ 3,5 miliarde euro pentru a-şi finanţa cheltuielile.

Guvernul propus de premierul desemnat Lucian Croitoru, format din 14 miniştri, doar doi dintre ei cu aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, încearcă, miercuri, să obţină votul de învestitură din partea Parlamentului, însă un rezultat favorabil acestuia este puţin probabil.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Croitoru: Prelungirea instabilităţii creşte nevoia de finanţare cu 1,5 miliarde euro.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Croitoru: Prelungirea instabilităţii creşte nevoia de finanţare cu 1,5 miliarde euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei