Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" vrea ca medicul primar să aibă un coeficient de minimum 6

Joi, 10 Septembrie 2009 (16:03:05)

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" vrea ca medicul primar să aibă un coeficient de minimum 6 în grila unică, deoarece este treapta profesională cea mai ridicată din sistem, excluzând funcţiile de conducere, realizându-se astfel o poziţionare a nivelului maxim din sănătate la jumătatea grilei.

Federaţia "Solidaritatea Sanitară" cere parlamentarilor să introducă "echitatea" în legea unică de salarizare, potrivit unui comunicat de joi al organizaţiei sindicale.

Sindicaliştii susţin că prin intermediul legii de salarizare unitară poate fi redată "demnitatea profesională a medicilor şi a celorlalte categorii de salariaţi din sănătate" printr-o mai bună aşezare în grila de salarizare a acestora.

Federaţia a depus la Parlament amendamentele la proiectul de lege, cerând eliminarea articolului 8, potrivit căruia, în anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor şi indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei pe lună.

"Suntem împotriva art. 8 care blochează orice creştere salarială, anulând însăşi aplicarea principiului de raportare a coeficienţilor la salariul minim. O astfel de derogare de la acest principiu deschide posibilitatea altor derogari în viitor, anulând functionarea legii. Din aceste motive solicităm eliminarea acestui articol", susţin sindicaliştii.

Sindicaliştii mai cer ca sindicatele să fie consultate cu privire la cuantumul sporului între 25 şi 75 la sută din salariul de bază, acordat pentru gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioară, care se aprobă trimestrial de comitetul director.

Potrivit proiectului legii de salarizare unitară, managerul de spital cu peste 400 de paturi, ca şi managerulul din Serviciile de Ambulanţă vor beneficia de minimum 6,50 salarii minime şi cel mult 6,80 salarii minime, iar directorul medical va avea între 6.15 şi 6,45 salarii minime.

În cazul managerilor spitalelor care au mai puţin de 400 de paturi, coeficienţii sunt între 6,00 şi 6,30, iar cei pentru directorii medicali şi directorii medicali din serviciile de Ambulanţă, între 5,85 şi 6,20.

Asistentul şef din Serviciile de Ambulanţă va avea între 4,40 şi 4,70 salarii minime.

În cazul personalului de specialitate medico-sanitar, medicul primar din spitale clinice judeţene de urgenţă, spitale regionale, spitale de specialitate de urgenţă, servicii de ambulanţă sau institute de medicină legală va avea între 4,20 şi 5,25 salarii minime, iar medicul primar din unităţi sanitare cu personalitate juridică, de asistenţă socială şi de asistenţă medico-socială vor avea între 3,35 şi 4,25 salarii minime.

Diferenţe există şi între medicii specialişti, cei din spitalele mari sau cele de urgenţă având coeficienţi între 3,30 şi 4,15, iar ceilalţi între 2,90 şi 3,70.

Medicului stagiar va avea 1,90 salarii minime.

Cel mai mic coeficient din sistemul sanitar, respectiv 1,10, este atribuit infirmierelor.

De 1,20 salarii minime vor beneficia sora medicală debutantă, tehnicianul dentar debutant sau statisticianul medical.

Potrivit proiectului de lege, în situaţia în care medicul de gardă la domiciliu este solicitat pentru a acorda asistenţă medicală de urgenţă la nivelul unităţii sanitare publice şi nu poate fi contactat sau nu răspunde solicitării, acesta va fi sancţionat prin diminuarea salariului de bază individual cu 5 - 10 la sută pe o perioadă de 3 luni.

Premierul Emil Boc s-a întâlnit, joi, cu ministrul Muncii, Marian Sârbu, şi cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, pentru a discuta despre proiectul legii de salarizare unitară, înainte ca grila să fie din nou analizată cu reprezentanţii sindicatelor, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, Guvernul îşi menţine decizia de a-şi asuma răspunderea asupra pachetului de legi care include salarizarea unitară în sectorul bugetar, chiar şi pe fondul protestelor anunţate joi de sindicate.

La discuţia de joi, de la Guvern, Ministerul Finanţelor a fost reprezentat iniţial de secretari de stat, ulterior sosind şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.

Ministerul Finanţelor a operat mici modificări la coeficienţii de salarizare din legea unitară, comparativ cu forma transmisă, luni, de Guvern către Parlament, schimbări care, împreună cu amendamentele primite din partea parlamentarilor, vor fi discutate în şedinţa de duminică a Guvernului, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţia \"Solidaritatea Sanitară\" vrea ca medicul primar să aibă un coeficient de minimum 6.
 Vizualizări articol: 620 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţia \"Solidaritatea Sanitară\" vrea ca medicul primar să aibă un coeficient de minimum 60.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei