Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu:Greva din Justiţie e împotriva legii, Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate

Joi, 10 Septembrie 2009 (14:05:03)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la şedinţa CSM, că în Justiţie are loc o grevă în prezent, prin faptul că magistraţii nu îşi fac treaba, ceea ce este împotriva legii, iar Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate.

Băsescu a spus că faptul că în instanţe nu există activitate înseamnă, de fapt, grevă. El le-a spus magistraţilor din CSM că, deşi unora dintre aceştia le este chiar teamă să rostească cuvântul, este vorba de grevă. "Faptul că nu funcţionează instanţele, că nu se judecă, este împotriva legii. Practic este o grevă căreia unii dintre dumneavoastră nici nu aveţi curajul să-i spuneţi grevă, dar asta este. Eu cred că imediat Justiţia trebuie să intre în legalitate", a declarat Traian Băsescu în debutul şedinţei CSM.

El a făcut apel la magistraţi să-şi reia activitatea şi a precizat că, în discursul său, nu emite sentinţe, ci doar "păreri", pentru a fi analizate de CSM.

"În al doilea rând, este un mare număr de judecători şi procurori care stau cu deciziile de pensionare în buzunar, care nu se pun în aplicare. Cred că CSM ar trebui să solicite punerea imediată în aplicare a acestor decizii. În al treilea rând, cred că inspecţia ar trebui să constate dacă s-a respectat legea de funcţionare a Justiţiei la instanţe. Amânarea derulării proceselor nu cred că este legală", a adăugat Băsescu.

Băsescu a precizat că este foarte important ca, în urma şedinţei de joi a CSM, să se dea un semnal clar pentru reluarea imediată a activităţilor curente în instanţe, astfel încât procesele să nu mai fie amânate. Preşedintele a spus că îi este greu să folosească cuvântul "grevă" vizavi de ceea ce se întâmplă în Justiţie în prezent, pentru că legea nu permite magistraţilor să facă grevă. El a mai spus că nu politicienii sunt păgubiţi de blocajul din instanţe, ci justiţiabilii, "care şi aşa aşteptau prea mult".

Băsescu a ajuns, joi dimineaţă, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a participa la şedinţa de plen în care se va discuta despre situaţia din Justiţie. În sala în care are loc şedinţa CSM a intrat o delegaţie de cinci judecători, la sediul Consiliului mai venind peste 20 de magistraţi. Unii dintre magiastraţi au declarat presei că sunt extrem de nemulţumiţi de afirmaţiile preşedintelui la adresa justiţiei.

La şedinţa CSM participă şi o delegaţie a Asociaţiei 21 Decembrie, condusă de Doru Mărieş.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, înaintea şedinţei CSM, că prin proiectul Legii unice de salarizare şi rectificarea bugetară s-a realizat o bază suficientă pentru oprirea protestelor magistraţilor, care afectează interesele şi drepturile cetăţenilor.

La şedinţa CSM se discută şi despre preluarea conducerii instanţei supreme de către Lidia Bărbulescu.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Nicolae Popa, care a împlinit 70 de ani la 1 septembrie, ceea ce atrage vacantarea postului, propune Consiliului Superior al Magistraturii ca vicepreşedintele Lidia Bărbulescu să preia conducerea.

Nicolae Popa a transmis o cerere către CSM, pentru a o delega pe Lidia Bărbulescu, în perioada interimatului la conducerea ICCJ.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu:Greva din Justiţie e împotriva legii, Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate.
 Vizualizări articol: 401 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu:Greva din Justiţie e împotriva legii, Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei