Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Confederaţiile sindicale, de acord cu asumarea răspunderii pe legea unică dar cer corecţii în 6 luni

Joi, 10 Septembrie 2009 (19:36:53)

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale sunt de acord ca Guvernul să îşi va asuma răspunderea pe legea unică în 15 septembrie, dar solicită ca în şase luni să corecteze inadvertenţele existente în actuala formă a actului normativ, în timp ce Alianţa bugetarilor îşi menţine calendarul protestelor.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, după discuţiile de la Ministerul Muncii cu minştrii Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea şi cu reprezentanţii patronatele, că este de acord ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe legea de salarizare unitară, dar să fie introdus în actul normativ un amendament care să prevadă ca în şase luni Executivul să facă unele corecţii, astfel încât să elimine disfuncţionalităţile din prezent.

Hossu a afirmat că nu este de acord ca salariul minim să fie diferit de coeficientul 1 din lege.

"Avem nemulţumiri legate de politica privind salariul minim, care trebuie să fie elementul de bază în lege. Nu putem avea în continuare două salarii minime pe economie. Sperăm ca salariul minim să fie coeficientul 1 din grilă. Altfel vom ajunge din nou la un război între public, privat şi va creşte evaziunea fiscală", a spus Hossu.

Liderul "Cartel Alfa" crede că îi va convinge pe bugetarii care au anunţat grevă generală pe 5 octombrie să renunţe la această formă de protest.

Alianţa bugetarilor, înfiinţată joi, ce cuprinde 11 federaţii, nu este de acord cu asumarea în această formă a legii şi îşi menţine calendarul de proteste.

Totodată, reprezentanţii patronatelor sunt de acord cu actuala formă a legii şi spun că economia nu poate susţine în acest moment un salariu minim de la 1 ianuarie de 705 lei.

Reprezentantul Conpirom, Dan Matei Agathon, spune că este de acord ca în lege să fie introdus amendamentul solicitat de sindicate, potrivit căruia în şase luni să fie corectate inadvertenţele privind diferenţele de salariu dintre categoriile de bugetari, aceste nereguli urmând a fi rezolvate printr-un text convenit cu partenerii sociali.

Agathon a mai spus că economia nu poate suporta un salariu minim mai mare de 650 lei din 2010.

Înainte de întâlnirea de la Ministerul Muncii, premierul Emil Boc s-a întâlnit cu miniştrii Marian Sârbu şi Gheorghe Pogea, pentru a discuta despre proiectul legii de salarizare unitară.

Potrivit unor surse oficiale, Guvernul îşi menţine decizia de a-şi asuma răspunderea asupra pachetului de legi care include salarizarea unitară în sectorul bugetar, chiar şi pe fondul protestelor anunţate joi de sindicate.

La discuţia de joi de la Guvern, Ministerul Finanţelor a fost reprezentat iniţial de secretari de stat, ulterior sosind şi ministrul Gheorghe Pogea.

Ministerul Finanţelor a operat mici modificări la coeficienţii de salarizare din legea unitară, comparativ cu forma transmisă, luni, de Guvern către Parlament, schimbări care, împreună cu amendamentele primite din partea parlamentarilor, vor fi discutate în şedinţa de duminică a Guvernului, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Premierul Emil Boc a afirmat la rândul său, miercuri seara, la postul public de televiziune, că unii dintre coeficienţii de salarii din proiectul legii de salarizare unitară în sectorul public, pentru care Executivul îşi asumă răspunderea în Parlament, sunt încă analizaţi de Guvern şi pot fi "nuanţaţi", dar fără introducerea unor modificări radicale.

Liderul FSLI, Aurel Cornea, a anunţat, joi, că bugetarii vor picheta sediului Parlamentului în 15 septembrie şi vor face o grevă generală de o zi, în 5 octombrie, refuzând apoi să se implice în organizarea alegerilor prezidenţiale, nemulţumiţi de forma proiectului legii unice de salarizare.

Mai multe federaţii ale bugetarilor afiliate la confederaţii diferite au semnat, joi, o alianţă, cerând Guvernului să nu-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe actualul proiect al legii unice de salarizare şi să renegocieze actul normativ astfel încât toţi bugetarii să aibă salarii decente şi să se ţină cont de principiile asumate în urmă cu trei luni, când a început negocierea pe această lege.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Confederaţiile sindicale, de acord cu asumarea răspunderii pe legea unică dar cer corecţii în 6 luni.
 Vizualizări articol: 746 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Confederaţiile sindicale, de acord cu asumarea răspunderii pe legea unică dar cer corecţii în 6 luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei