Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 sep 2009 - Anul XIV, nr. 212 (4198)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicaliştii din energie pichetează timp de trei zile sediile ME şi ale instituţiilor din domeniu

Joi, 10 Septembrie 2009 (14:04:27)

Sindicaliştii din energie pichetează, între 15 şi 17 septembrie, sediile Ministerului Economiei (ME) şi pe cele ale ANR, Electrica, Enel şi EON, nemulţumiţi de faptul că Ministerul Economiei vrea să includă Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Electrica în cele două companii energetice naţionale.

Preşedintele Federaţiei Univers, Adolf Mureşan, a declarat că revendicările energeticienilor sunt cuprinse în cinci capitole, primul referindu-se la includerea Unităţilor 1 şi 2 ale Centralei Nuclearelectrice Cernavodă într-una din cele două companii energetice naţionale, care, în opinia sindicaliştilor, va crea dificultăţi majore pentru funcţionarea centralei, pentru derularea programlui nuclear al României cât şi pentru Guvern.

Mureşan s-a referit şi la contractul de creditare externă cu garanţie guvernamentală, care are o clauză prin care, în cazul în care societatea îşi schimbă forma juridică, noua entitate va face dovada că este bancabilă, iar, în caz contrar, creditul de 860 de milioane de euro trebuie returnat în şase luni.

Totodată, liderul sindical a afirmat că acest lucru ar pune în pericol investiţiile la Unităţile 3 şi 4, unde SNN SA deţine 51 la sută din capital, cei peste două miliarde de euro - aportul părţii române la proiect. El a afirmat că există pericolul ca investitorii să solicite renegocierea acordului de investiţii, ca România să piardă unele avantaje obţinute deja iar realizarea investiţiei să întârzie.

O altă nemulţumire a sindicaliştilor este reorganizarea Electrica Serv, prin internalizarea societăţilor Muntenia Sud, Transilvania Nord şi Transilvania Sud în societăţile comerciale de distribuţie pe care le deservesc, respectiv organizarea ca societăţi comerciale ale SISE Muntenia, Sud SISE Oltenia, SISE Dobrogea, SISE Banat şi SISE Moldova.

Adolf Mureşan a spus că, eventual, privatizarea acestora va avea efecte benefice prin creştera volumului fizic de lucrări de reparaţii anuale, eliminarea intezicerilor cauzate de birocraţia existentă şi eliminarea blocajului financiar.

Liderul sindical cere ca cele trei societăţi de distribuţie neprivatizate - Muntenia Nord, Transilvania Sud şi Transilvania Nord - să rămână societăţi comerciale independente, întrucât operează pe o piaţă reglementată prin tarif de distribuţie, iar directivele europene interzic ca producerea şi furnizarea eneregiei electrice să fie integrate.

Sindicaliştii din energie mai solicită ca Hidroelectrica SA să rămână o societate nedivizată cu serviciile de mentenanţă internalizate.

"Federaţia Univers susţine, în concluzie, ca SC Nucelar Electrica SA, SC Hidroelectrica SA, cu filialele sale şi SC Electrica SA cu filialele sale să nu fie incluse în cele două companii energetice naţionale", a spus Adolf Mureşan.

Liderul sindical a afirmat şi că se menţine în continuare starea conflictuală existentă în rândul membrilor de sindicat şi salariaţilor din societăţile amintite, care este amplificată şi de nerezolvarea problemelor care au fost sesizate anterior ministerului Economiei. Între problemele de acest gen amintite de Mureşan se află vânzarea pacheetului de până la 10 la sută din acţiunile societăţilor de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, privatizate cu CEN, ENEL şi EON, către salariaţi şi pensionari din SC Electrica SA şi filialele sale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicaliştii din energie pichetează timp de trei zile sediile ME şi ale instituţiilor din domeniu.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicaliştii din energie pichetează timp de trei zile sediile ME şi ale instituţiilor din domeniu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei