Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medicii din spitale trebuie să lucreze 8 ore, ca doctorii europeni, după ora 17 pot merge în privat

Miercuri, 19 August 2009 (14:56:18)

Programul de lucru al medicilor din spitale va fi unul european din 1 septembrie, astfel că ei vor lucra opt ore în loc de şapte, adică de la 8.00 la 17.00, cu o oră de masă, iar după ce termină serviciul în sistemul public poate merge în privat, potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii (MS).

"Dezbaterea privind acest proiect s-a încheiat. Actul a fost deja de două ori pe site-ul MS în dezbatere publică. Acum lucrăm la nuanţe, iar de la 1 septembrie sperăm să intre în vigoare actul normativ. Noul program de lucru de opt ore are drept scop eficientizarea activităţii din spital. Medicii pot lucra în privat după ora 17.00. În prezent, după ora 13.00 abia mai găseşti în spital chirurgii şi anesteziştii care au operaţii. În rest sunt doar medicii de gardă", a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, subsecretarul de stat Raed Arafat.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a mai spus că medicii din România trebuie să lucreze şi ei la fel ca doctorii din Europa.

"În ţările din UE, medicii lucrează opt ore, iar la prânz au o oră de masă în care pot face ce vor. În acest interval de o oră, un medic de gardă asigură relaţia dintre Unitatea de Primiri Urgenţe şi secţii", a adăugat Raed Arafat.

El a precizat că programul actual al medicilor este de şapte ore, în care o oră este pentru contravizită, care de multe ori nu mai este făcută.

Totodată, subsecretarul de stat a afirmat că, în prezent, un bolnav care ajunge la spital după ora 9.00 nu mai poate face analize, aşa că rămâne internat doar ca să doarmă şi să mănânce în spital, încărcând nejustificat factura unităţii sanitare, abia a doua zi fiindu-i recoltatele analizele. După ce sunt primite rezultatele, medicul care îl îngrijeşte poate constata că ar mai avea nevoie de alte analize şi iar mai trece o zi până sunt recoltate alte probe.

"Acum laboratorul va funcţiona şi el până la ora 17.00, deci vor putea fi recoltate analize şi după ora nouă", a adăugat Raed Arafat.

El a precizat că respectarea programului de lucru al medicilor din spitale este la latitudinea conducerii unităţii sanitare. Potrivit lui Arafat, pot fi folosite în acest caz cartelele de acces în spitale, condica de prezenţe sau alte mijloace de control stabilite de fiecare unitate sanitară în parte.

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, anunţa în februarie intenţia de a modifice programul de lucru al medicilor după un model european.

Programul european conceput atunci de ministrul Bazac viza includera unei pauze la prânz, gardă redusă şi, ulterior, o zi liberă, precum şi sistemul de gardă "on call" la domiciliu, în specilităţile deficitare.

În plus, programul european de lucru este cuprins între orele 8.00 şi 17.00, program normal, cu pauză de masă şi gardă de la ora 17.00 la 8.00 dimineaţa.

"În acest sens au fost mai multe propuneri, eu agreez una şi sper ca directorii să mă susţină", spunea atunci Bazac, după o întâlnire cu directorii spitalelor de urgenţă, unul dintre subiecte fiind programul timpului de gardă.

O altă propunere viza menţinerea gărzii de la ora 14.00 la ora 8.00 dimineaţa (18 ore), medicul având posibilitatea de a pleca acasă dimineaţa (după gardă) fără a fi afectată plata salarială.

O altă propunere prevedea ca garda să aibă 12 ore şi să fie comasată cu contravizita după-amiază şi program de şase ore dimineaţa.

"A treia propunere este cea care îmi place cel mai mult. Este vorba despre un program de lucru european, de la 8.00 la 17.00, program normal, cu pauză de masă şi gardă de la ora 17.00 la 8.00 dimineaţa. În cazul specialităţilor deficitare, am propus introducerea sistemului de gardă «on call», la domiciliu, plătită", explica atunci Bazac.

Ministrul adăuga că prin noul sistem de gardă medicii ar putea fi mai bine plătiţi.

Cinci luni mai târziu, Bazac a reluat discuţia privind programul medicilor cu ocazia unei vizite la Spitalul Judeţean din Slatina. Ministrul afirma că medicii români au un program de lucru "de tip sovietic", menţionând că unii ajung să facă gărzi ce depăşesc chiar şi 30 ore.

"Faptul că stau 36 de ore este exact ceea ce încercăm să corectăm. România şi Albania sunt singurele ţări din această zonă care folosesc programul de lucru de tip sovietic", a spus atunci Bazac.

Potrivit ministrului Sănătăţii, începând cu luna septembrie se va încerca implementarea în spitalele din România a unui program de lucru de tip european.

"Vrem ca din 1 septembrie să trecem la timpul de lucru european, astfel încât medicii să nu mai ajungă să facă gărzi atât de lungi, pe de o parte, iar pe de altă parte, programul de asistenţă medicală să fie mai lung, astfel încât bolnavii să poată beneficia în mod continuu şi fără fragmentări de asistenţă medicală", susţinea Ion Bazac.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii din spitale trebuie să lucreze 8 ore, ca doctorii europeni, după ora 17 pot merge în privat.
 Vizualizări articol: 335 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Medicii din spitale trebuie să lucreze 8 ore, ca doctorii europeni, după ora 17 pot merge în privat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei