Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Andronescu: Ceea ce nu mi-a plăcut în dezbaterea privind legile educaţiei au fost accentele politice

Miercuri, 19 August 2009 (17:00:09)

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a criticat, marţi, faptul că dezbaterea publică privind pachetele de legi în domeniul învăţământului a avut şi "accente politice".

"Ceea ce nu mi-a plăcut au fost accentele politice care cred că nu îşi aveau rostul aici, nu îşi au rostul într-o dezbatere pe domeniul legislaţiei din învăţământ şi sper să avem înţelepciunea să adunăm într-o lege cele mai bune soluţii şi idei", a afirmat ministrul, la finalul dezbaterilor.

Andronescu a remarcat că "politicul a ocupat tot spaţiul public".

"Apreciez cum sunt viziuni diferite - unii se uită în trecut, alţii se uită în viitor, unii suprareglementează, alţii subreglementează. Mi se pare că toate acestea ţin de politic. Din păcate, dialogul nostru ar fi trebuit să fie exclusiv constructiv, pe soluţii cu care să ieşim într-o lege prin care să gestionăm sistemul naţional de învăţământ", a spus ea.

Referindu-se la unele dintre intervenţiile celor care au participat la dezbateri, ministrul Educaţiei a afirmat că în cadrul discuţiilor s-au lovit, din păcate, ambiţiile şi orgoliile.

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a remarcat faptul că învăţământul românesc este unul eterogen.

"Sunt de acord că trebuie să facem o lege care să mai omogenizeze spre performanţă, nu spre mediocritatea de tipul celei pe care am avut-o până înainte de 1989", a menţionat ea.

Andronescu a opinat că trebuie să existe mai multă rigoare în cea ce priveşte câteva capitole de lege, printre care şi asigurarea calităţii.

"Nu trebuie să facem rabat, trebuie să avem standarde foarte ferm asumate şi universitatea să îşi asume nivelul până la care este dispusă şi capabilă să îşi asume acele standarde", a declarat Andronescu.

Pe de altă parte, ministrul social-democrat a arătat că nu trebuie să se facă rabat de la rigoare în ceea ce priveşte cheltuirea banului public în cazul universităţilor de stat, nici atunci când se definesc ciclurile de învăţământ şi cum o universitate este abilitată sau nu să îşi cuprindă în programele ei de studii unele dintre cicluri sau altele.

"Trebuie să păstrăm elementele de flexibilitate, să creştem autonomia universitară în ceea ce priveşte programele de studii şi conţinutul programelor de studii. Trebuie să fim flexibili atunci când vorbim despre modul de predare. Este problema universităţii să-şi modernizeze, să fie preocupată de modul în care îşi organizează studiile şi predarea", a adăugat ea.

Ministrul Andronescu a spus că Mircea Miclea "vorbeşte despre soluţii legislative, ceea ce înseamnă că e greu de gestionat sistemul cu soluţii", ea completând că aceste soluţii legislative "conţin idei care ar putea să se transforme în norme de reglementare într-o legislaţie adecvată".

"Nu îmi schimb poziţia faţă de deschiderea către dialog şi către preluarea celor mai bune idei care pot să facă o lege care să aducă performanţă în sistem", a conchis ministrul Educaţiei.

În cea de-a doua zi de dezbateri pe tema pachetelor de legi privind reforma din educaţie, organizate la Palatul Parlamentului, au participat premierul Emil Boc, ministrul Ecaterina Andronescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, reprezentanţii învăţământului universitar şi preuniversitar, cei ai studenţilor, precum şi deputaţi şi senatori, membri ai Comisiilor de învăţământ din Parlament. Marţi, la dezbateri a fost prezent şi preşedintele Traian Băsescu.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Andronescu: Ceea ce nu mi-a plăcut în dezbaterea privind legile educaţiei au fost accentele politice.
 Vizualizări articol: 530 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Andronescu: Ceea ce nu mi-a plăcut în dezbaterea privind legile educaţiei au fost accentele politice5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei