Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 aug 2009 - Anul XIV, nr. 193 (4179)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Studenţii ameninţă cu proteste din 1 octombrie dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile Miclea

Miercuri, 19 August 2009 (16:59:30)

Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) ameninţă cu proteste de la 1 octombrie, dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legile din pachetul Miclea, subliniind că astfel li s-ar încălca nişte drepturi câştigate deja.

Preşedintele UNSR, Ionuţ Poenaru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu este de acord ca Executivul să-şi asume răspunderea pe legile comisiei prezidenţiale, care prevăd că rectorul să îşi poată alege prorectorii şi decanii de facultăţi, fără votul consiliului sau al senatului universităţii.

"Acest lucru ar însemna ca noi să renunţăm la reprezentativitatea de 25 la sută în cadrul organismelor decizionale, un drept câştigat de 20 de ani şi la care nu vom renunţa", a subliniat Poenaru.

Reprezentanţii celor două organizaţii ameninţă cu proteste, la începutul anului universitar, dacă se vor adopta legile Comisiei Miclea.

Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, la finalul dezbaterii pe tema reformei educaţiei, că nu este adeptul tergiversărilor, arătând că este timpul deciziilor, pe care le va lua în urma consultării specialiştilor Comisiei Miclea şi a celor din Ministerul Educaţiei.

Premierul Boc a spus că, în urma finalizării celor două zile de dezbatere cu toţi factorii de decizie din sistemul educaţional, la iniţiativa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, urmează să se consulte cu colegii, pentru a parcurge următorii paşi.

"Vom analiza cu argumente pro şi contra şi continuăm discuţiile cu specialiştii Comisiei Miclea şi cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei", a mai spus Emil Boc.

El a ţinut să transmită celor prezenţi la dezbaterea din Parlament că nu este adeptul tergiversării adoptării pachetului de legi pentru reforma din educaţie.

"Vreau să ştiţi că nu sunt adeptul tergiversărilor, amânărilor şi al prelungirii discuţiilor cu orice motiv. Cred că este şi timpul deciziilor, al deciziilor corecte, însă, şi fundamentate. De aces lucru vreau să vă asigur că voi face tot ce îmi va sta în putinţă să avem un proiect de lege bun, cel mai bun proiect posibil al educaţiei, în momentul de faţă", a arătat primul-ministru.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a criticat faptul că dezbaterea publică privind pachetele de legi în domeniul învăţământului a avut şi "accente politice".

"Ceea ce nu mi-a plăcut au fost accentele politice care cred că nu îşi aveau rostul aici, nu îşi au rostul într-o dezbatere pe domeniul legislaţiei din învăţământ şi sper să avem înţelepciunea să adunăm într-o lege cele mai bune soluţii şi idei", a afirmat ministrul, la finalul dezbaterilor.

Andronescu a spus că Mircea Miclea "vorbeşte despre soluţii legislative, ceea ce înseamnă că e greu de gestionat sistemul cu soluţii", ea completând că aceste soluţii legislative "conţin idei care ar putea să se transforme în norme de reglementare într-o legislaţie adecvată".

"Nu îmi schimb poziţia faţă de deschiderea către dialog şi către preluarea celor mai bune idei care pot să facă o lege care să aducă performanţă în sistem", a conchis ministrul Educaţiei.

În cea de-a doua zi de dezbateri pe tema pachetelor de legi privind reforma din educaţie au paticipat ministrul Ecaterina Andronescu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, reprezentanţii învăţământului universitar şi preuniversitar, cei ai studenţilor, precum şi deputaţi şi senatori, membri ai Comisiilor de învăţământ din Parlament.

Premierul Emil Boc vrea să-şi asume răspunderea în Parlament, în 2 septembrie, pe patru legi, printre care şi cele ale Educaţiei, dar pe proiectul propus de preşedintele Comisiei prezidenţiale, Mircea Miclea.

PSD nu e de acord cu asumarea răspunderii, susţinând necesitatea unei dezbateri publice, dar pe tema proiectului propus de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, prezentat în 14 august.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru reforma educaţiei, Mircea Miclea, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că nu are mari speranţe în soluţionarea de către Parlament a conflictului privind codurile din educaţie şi că Guvernul trebuie să spună clar opţinile pe această temă.

Mircea Miclea a arătat că, într-o primă analiză a proiectului de lege privind reforma educaţiei elaborat de Ministerul Educaţiei, a constatat faptul că acesta a preluat foarte puţin din proiectul comisiei prezidenţiale, cel mult 10 la sută, mergând pe opţiuni diferite de varianta iniţială.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţii ameninţă cu proteste din 1 octombrie dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile Miclea.
 Vizualizări articol: 478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Studenţii ameninţă cu proteste din 1 octombrie dacă Guvernul îşi asumă răspunderea pe legile Miclea5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei