Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 8 aug 2009 - Anul XIV, nr. 184 (4170)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Dacă PSD nu vrea să facă restructurarea aparatului de stat, Guvernul pică în septembrie

Duminică, 9 August 2009 (15:03:03)

Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă seară, la Realitatea TV, că este necesară restructurarea aparatului de stat şi a arătat că, dacă PSD nu votează cele trei legi pentru care Executivul îşi va asuma răspunderea în Parlament, Guvernul va cădea în septembrie.

Vasile Blaga a arătat că, dacă va fi necesar, banii din a doua tranşă a împrumutului FMI vor merge şi pentru pensii şi salarii, condiţia fiind ca Executivul să facă restructuarea aparatului de stat.

"Condiţia este restructurarea restructuarea aparatului de stat. Şi o vom face", a spus Blaga.

Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu va dori această restructurare, Blaga a răspuns: "Dacă nu vrea, Guvernul pică. Să ne înţelegem foarte bine. Dacă nu vrea, la începutul lunii septembrie, Guvernul cade. Nu va vota Guvernul în Parlament, are această posibilitate şi să vedem dacă îşi asumă acest risc de a nu moderniza România şi a accepta criza economică", a declarat Vasile Blaga, referindu-se la asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, pe legile educaţiei, salarizării unice şi sistemului de pensii.

El a menţionat că, dacă cei de la PSD nu sunt de acord cu asumarea răspunderii sau nu votează acest pachet de legi ale reformei în Parlament, atunci Guvernul cade.

"Cu atât mai mult este necesar acest demers, pentru că trebuie să vedem dacă mai există coaliţia, aşa este constituţional, să se verifice în Parlament", a spus Blaga referitor la asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.

Blaga a precizat că PDL a gândit această coaliţie de guvernare pentru patru ani.

"Noi, cu bună credinţă, am spus şi spunem că am gîndit-o (coaliţia de guvernare, nr) să funcţioneze patru ani, dar vom vedea dacă şi colegii din PSD doresc acest lucru, printre altele şi la votul din Parlament pe pachetul de legi pentru reforma din educaţie", a spus secretarul general al PDL.

Referindu-se la relaţia dintre cele două partide în Executiv, Vasile Blaga a spus că aceasta este foarte bună.

"În interiorul Guvernului nu sunt probleme, la masa la care stau miniştrii şi atunci când se iau deciziile (..) Problemele sunt în special după şedinţele coaliţiei, cea care trebuie să sprijine acţiunea guvernamentală", a spus Blaga, precizând că în aceste şedinţe se discută şi se ajunge la poziţii comune, iar după cinci minute, unii, în special cei care sunt angrenaţi în campania electorală, ies şi fac alte declaraţii, contrare celor din şedinţa coaliţiei.

Blaga s-a referit, astfel, la preşedintele PSD, Mircea Geoană, arătând că, dintr-un anumit punct de vedere, îi înţelege atitudinea, întrucât acesta este candidat la Preşediţie şi "poate să îşi facă jocul", dar şi-a exprimat speranţa că cele două partide vor trece peste aceste abordări politicianiste.

Vasile Blaga a comentat şi declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora ia în calcul şi ipoteza de a nu mai candida la alegerile din toamnă.

Secretarul general al PDL a spus că, în opinia sa, explicaţia acestei declaraţii este faptul că preşedintele Băsescu s-a aşteptat la mai multe rezultate din partea guvernării şi şi-a exprimat, astfel, nemulţumirea pentru că lucruri care se puteau rezolva din luna aprilie, precum reforma din educaţie, se realizează "cu forcepsul".

FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000-150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când legea salarizării unice va produce efecte, declarau, sâmbătă după-amiază, surse guvernamentale.

"În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 - 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale", au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.

În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de 2-3 săptămâni începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB.

Premierul Boc i-a anunţat, sâmbătă, pe membrii Cabinetului că doreşte asumarea răspunderii Guvernului pe legile salarizării, pensiilor şi educaţiei, dorind astfel să verifice şi dacă există voinţă politică şi dacă există susţinere parlamentară la nivelul coaliţiei pentru realizarea acestor reforme.

"Am informat membrii Cabinetului cu privire la decizia mea de a promova aceste legi – salarizare unică, reforma sistemului de pensii, educaţia - prin angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului. De ce această procedură? Din două motive. În primul rând, pentru a verifica dacă la nivelul coaliţiei există voinţă politică pentru a susţine aceste reforme structurale asupra cărora cele două partide s-au angajat în Parteneriatul pentru România şi, al doilea motiv, pentru a verifica susţinerea parlamentară pentru realizarea acestor reforme pe care niciun Guvern şi niciun Parlament nu au avut curajul să le abordeze în ultimii 20 ani", a explicat şeful Executivului.

Purtătorul de cuvânt al PSD Bogdan Niculescu Duvăz a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că, dacă premierul Emil Boc doreşte să "testeze la rupere" coaliţia, atunci Guvernul să-şi asume răspunderea pe măsurile ce decurg din acordul cu FMI, întrucât pe Legile educaţiei PSD vrea dezbatere parlamentară.

"Dacă Guvernul ar fi să-şi asume răspunderea pe ceva, să-şi asume răspunderea pe măsurile pe care trebuie să le ia în urma discuţiilor cu FMI. Aceste măsuri vor afecta pe termen mediu şi lung întreaga societate românească. Acolo trebuie o discuţie serioasă şi acolo se justifică asumarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, adică a naţiunii", a spus Duvăz.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Dacă PSD nu vrea să facă restructurarea aparatului de stat, Guvernul pică în septembrie.
 Vizualizări articol: 358 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Dacă PSD nu vrea să facă restructurarea aparatului de stat, Guvernul pică în septembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei