Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 16 iul 2009 - Anul XIV, nr. 164 (4150)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: Căderea economică din sectorul construcţiilor în trimestrul II, la 20% faţă de 2008

Joi, 16 Iulie 2009 (16:06:04)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Praga, la întâlnirea cu mediul economic din Cehia, că în sectorul construcţiilor din România s-a înregistrat o "cădere" care în trimestrul II se situează "undeva la circa 20% faţă de anul 2008".

"În 2007, creşterea economică a României a fost de 6,9% din Produsul Intern Brut, în 2008 a fost de 7,1% în condiţiile în care declinul economic, aşa cum ne arată datele statistice de la începutul anului 2009, începuse deja în al IV-lea trimestru al anului 2008. În primul trimestru al anului 2009 avem o creştere negativă de minus 6,2%, comparativ cu primul trimestru al anului 2008, iar comparativ cu al IV-lea trimestru al anului 2008, creşterea negativă a fost de circa 2,5%. Foarte probabil şi trimestrul II al anului 2009 va marca o continuare a creşterii negative ceea ce se traduce oficial în recesiune, două trimestre consecutiv de creştere negativă; şi nu va fi mică această creştere negativă, va fi de circa minus 6,5 - 7%, este doar o estimare", a spus Băsescu.

El a menţionat că şomajul în România este la circa 5,6%, se apropie de 6%.

"O cădere consistentă a existat şi în sectorul construcţiilor, o cădere care în trimestrul II se situează undeva la circa 20% faţă de anul 2008. Din acest punct de vedere, putem spune că ne concentrăm în principal motivaţia scăderii Produsului Intern Brut, a creşterii negative, pe reducerea producţiei industriale ca efect al reducerii exporturilor şi pe reducerea consistentă a sectorului de construcţii. Bineînţeles şi populaţia a înţeles să consume mai puţin, ceea ce este un alt element care contribuie la creşterea negativă a economiei româneşti", a spus Băsescu.

El a menţionat însă că Guvernul a reuşit să menţină principali parametrii de fiscalitate: taxa unică de 16% şi TVA-ul de 19 procente, Executivul definind aceşti piloni ca fiind esenţiali pentru menţinerea stabilităţii fiscalităţii în România.

"În plus, de curând Guvernul a luat măsuri de reducere, de anulare a circa 150 de taxe mai mici sau mai mari care se plăteau la administraţii locale, la administraţii centrale şi aşa mai departe, deci, o simplificare a fiscalităţii a fost una dintre măsurile pe care Guvernul le-a luat. În plus, Guvernul a alocat 9 miliarde de euro pentru lucrări de investiţii destinate administraţiilor locale, dar şi lucrărilor de infrastructură naţională", a spus preşedintele.

El a menţionat că se poate spune că în România, băncile comerciale au bani

"În momentul de faţă, datorită sosirii primei tranşe de bani de la Fondul Monetar Internaţional, 5 miliarde de euro, ea a fost dirijată în rezervă, în rezerva Băncii Naţionale şi Banca Naţională a început să elibereze bani din rezervă care aparţineau băncilor. Deja a eliberat o tranşă de 1 miliard de euro către băncile comerciale şi pe data de 27, luna aceasta, va începe eliberarea unei alte tranşe de circa 1,2 miliarde către băncile comerciale", a spus Băsescu.

Traian Băsescu a sosit, miercuri dimineaţă, la Praga, pentru o vizită de stat de două zile în Cehia, fiind primit de omologul său ceh, preşedintele Vaclav Klaus. În cursul zilei, el s-a întâlnit şi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului ceh, iar joi urmează să aibă întrevederi cu premierul ceh şi cu primarul oraşului Praga şi să participe la o întâlnire economică româno-cehă şi să viziteze noul sediu al "Radio Europa Liberă".

Băsescu a declarat, miercuri dimineaţă, la plecarea spre Praga, că obiectivele vizitei sunt legate de cooperarea bilaterală româno-cehă, evaluarea preşedinţiei cehe a Uniunii Europene, situaţia din Balcanii de Vest şi problematica legată de extindere, situaţia din Republica Moldova, evaluarea manifestărilor crizei economice în Uniunea Europeană şi de o analiză, analiza împreună cu factorii cehi, a eficienţei măsurilor adoptate la nivel european, precum şi eventuale noi măsuri care ar trebui luate la Consiliul European următor.

De asemenea, el a spus că se vor aborda, în discuţii, evaluările cu privire la impactul măsurilor de diminuare a poluării asupra economiilor celor două ţări.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: Căderea economică din sectorul construcţiilor în trimestrul II, la 20% faţă de 2008.
 Vizualizări articol: 473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Băsescu: Căderea economică din sectorul construcţiilor în trimestrul II, la 20% faţă de 20081.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei