Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Adrian Năstase şi delegaţia PSD, împiedicaţi să intre pe şantierul Autostrăzii Transilvania

Miercuri, 1 Iulie 2009 (15:38:38)

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Adrian Năstase şi mai mulţi lideri social-democraţi care au vrut să viziteze, miercuri, şantierul Autostrăzii Transilvania au fost împiedicaţi de un angajat al companiei Bechtel, care le-a spus că nu au voie să intre, iar aceştia au respectat interdicţia.

Adrian Năstase, însoţit de şeful Departamentului de Transport al PSD, senatorul Sorin Bota, şi liderii PSD Cluj au încercat, miercuri, să viziteze şantierul Autostrăzii Transilvania pentru a vedea stadiul lucrărilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au fost opriţi, pe drumul de acces spre autostradă, în zona Gilău, de un angajat al companiei Bechtel, care le-a spus că nu pot intra pe şantier, astfel că aceştia şi-au întrerupt traseul.

Adrian Năstase a susţinut că interdicţia a fost dispusă de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

"Poate se construieşte aici o uzină nucleară şi noi nu ştim. Mi se pare incalificabil. Cei care au dat instrucţiunile sunt ministrul Radu Berceanu şi cei de la CNADNR, iar cei de la Bechtel nu au avut ce să facă", le-a declarat Năstase jurnaliştilor care îl însoţeau.

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD l-a acuzat pe ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, că a dispus interzicerea accesului delegaţiei PSD pe şantierul Autostrăzii la instrucţiunile lui Traian Băsescu.

"Mi se pare inamical şi incorect din punct de vedere politic ceea ce a făcut Berceanu, sunt convins că la instrucţiunile primului ministru Traian Băsescu", a adăugat Năstase.

El a afirmat că nu a greşit când l-a făcut pe Băsescu premier şi nu preşedinte, în condiţiile în care şeful statului se comportă ca un prim-ministru şi dispune Guvernului să ia anumite măsuri.

"În momentul în care intră la Guvern când vrea, când stabileşte ce vrea, ce rost mai are Guvernul ? A stabilit pactul pentru educaţie şi cel pentru sănătate la Cotroceni, iar acuma am auzit că vrea un pact pentru agricultură, tot la Cotroceni", a spus Năstase.

În opinia acestuia, fişa postului (preşedintelui Băsescu - n.r.) şi nici fişa postului premierului Emil Boc nu sunt foarte clare.

"Este inadmisibil că, la o şedinţă a unui minister, vine o persoană care să dea instrucţiuni, câţi bani să se dea pentru proiecte. Eu credeam că primul ministru se ocupă de aceste chestiuni", a precizat Năstase.

Adrian Năstase s-a oprit în dreptul unui indicator rutier pe care scria "Accesul interzis", de pe drumul spre şantierul Autostrăzii Transilvania, şi a afirmat că aceasta este democraţia pe care o "promovează PDL".

El a precizat că tema Autostrăzii Transilvania a fost una folosită de Traian Băsescu în 2004.

"I-am rugat pe cei de la Bechtel să ne spună dacă, după cinci ani, au făcut o investigaţie internă în cadrul companiei, să vadă dacă Bechtel a dat şpagă guvernului PSD de la acel moment, aşa cum a afirmat Traian Băsescu în campania din 2004. Mi se pare absolut incalificabil ce se întâmplă", a spus liderul PSD.

Acesta a adăugat că a aflat că au fost inauguraţi, recent, 60 de kilometri de autostradă în Albania, realizaţi tot de Bechtel şi partenerul turc, ca şi în România, iar în cinci ani în România s-a realizat numai zece la sută din ceea ce era preconizat.

"În ritmul acesta, în 50 de ani, traseul va fi finalizat. Vedem ce a însemnat guvernarea Alianţei DA timp de patru ani, care nu a reuşit să ducă la finalizare un proiect important. Un an şi jumătate, fostul ministru al Transporturilor, Dobre (Gheorghe Dobre - n.r.), a blocat lucrările aici, vrând să îi dovedească, probabil, lui Traian Băsescu, că acuzaţiile aduse contractului erau justificate", a subliniat Adrian Năstase.

Acesta a precizat că, din cauza întârzierilor la acest proiect, pierde România, pentru că lipsa unui coridor de la Constanţa la Borş duce la pierderi din punct de vedere economic şi turistic.

"Politic, nu cred că mai câştigă cineva din această poveste. După cinci ani trebuie să constatăm că la Autostrada Transilvania, care trebuia finalizată în 2012, eventual ar putea tăia panglica Radu Berceanu şi primul ministru Traian Băsescu înainte de alegeri, în campania pentru prezidenţiale, şi numai la cei 42 de kilometri", a spus Năstase, adăugând că, după campania pentru prezidenţiale, anul viitor, probabil, se va întrerupe iar finanţarea pentru autostradă.

El a afirmat că firma Bechtel a fost prinsă la mijloc în "meciurile politice stupide" din România.

"Ei nu au ce să facă. Dacă Radu Berceanu le-a interzis să primească pe şantier o delegaţie care are în componenţă parlamentari şi reprezentanţii unui partener de guvernare, aşa ajungem să construim aceste feude guvernamentale. Radu Berceanu s-a umplut de energie pozitivă după întâlnirea de marţi cu Traian Băsescu, iar cei de la Bechtel au o situaţie ingrată", a precizat preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Potrivit acestuia, incidentul de la Gilău "arată incapacitatea PDL de a lucra în echipă".

"Nu au putut lucra în echipă nici cu PNL şi nu lucrează în echipă nici cu PSD", a spus Năstase.

Liderul PSD a susţinut că a sunat, marţi, la cabinetul ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, aflând că va fi interzisă vizita delegaţiei PSD pe şantierul Autostrăzii Transilvania, dar nu a fost resunat pentru a se lămuri situaţia.

Adrian Năstase a participat la Cluj-Napoca şi la o reuniune informală a departamentelor de infrastructură şi dezvoltare regională ale PSD din Transilvania.

PSD a reclamat încă de marţi, într-o scrisoare deschisă trimisă ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, că reprezentanţilor săi li s-a adus la cunoştinţă că le este interzisă vizitarea şantierului autostrăzii Transilvania, de această decizie fiind responsabilă CNADNR şi l-a rugat pe ministru să dispună "încetarea acestui abuz".

Vizitarea şantierului şi o întâlnirea de informare asupra proiectului Bechtel ar fi trebuit să aibă loc cu ocazia şedinţei Departamentului de Infrastructură şi Dezvoltare Regională a PSD, programată pentru miercuri, la Cluj-Napoca, în care ar fi urmat să se discute şi despre acest proiect, "pe care PSD şi l-a asumat politic în anul 2004, care se derulează exclusiv din bani publici şi care este ieşit din orice grafic de timp şi de costuri".

"La solicitarea noastră privind accesul în incinta şantierului (accesul la lucrări), reprezentanţii BECHTEL ne-au comunicat că beneficiarul proiectului, CNADNR (Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România) le-a interzis acestora să permită reprezentanţilor PSD atât vizitarea şantierului, cât şi o întâlnire prin care BECHTEL să informeze reprezentanţii PSD cu privire la stadiul lucrărilor", se spune în scrisoarea către ministrul Transporturilor, remisă agenţiei MEDIAFAX şi semnată de senatorul Marius Bota, şeful Departamentului de Infrastructură şi Dezvoltare Regională a PSD.

Proiectul de construcţie a autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov - Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an.

Potrivit unui protocol încheiat în februarie între Ministerul Transporturilor şi Bechtel, compania americană s-a angajat să finalizeze în acest an 42 de kilometri din tronsonul Câmpia Turzii - Gilău şi viaductul de pe tronsonul Suplacu de Barcău - Borş.

La jumătatea lunii mai, premierul Emil Boc a dat asigurări că tronsonul Câmpia Turzii - Gilău va fi finalizat până la sfârşitul anului. El a afirmat că în acest an au fost alocate 119 milioane de euro pentru autostrada Transilvania şi că pentru finalizarea tronsonului respectiv există bani prevăzuţi în bugetul de stat.

Ministerul Transporturilor va plăti în acest an companiei Bechtel 420 de milioane de euro, în baza protocolului încheiat între cele două părţi.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Adrian Năstase şi delegaţia PSD, împiedicaţi să intre pe şantierul Autostrăzii Transilvania.
 Vizualizări articol: 580 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Adrian Năstase şi delegaţia PSD, împiedicaţi să intre pe şantierul Autostrăzii Transilvania0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei