Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Luni, la Horodnic de Jos

Pe scena Festivalului-concurs „Silvestru Lungoci”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a XV-a ediţie a Festivalului-concurs interjudeţean de interpretare a folclorului muzical (instrumente aerofone) „Silvestru Lungoci”, care s-a desfăşurat la Horodnicul de Jos în ziua de prăznuire a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, a avut doar trei concurenţi.
Festivalul-concurs, organizat sub egida Consiliului Judeţean Suceava de către Centrul Cultural Bucovina (CCB) împreună cu Primăria şi Consiliul local al comunei Horodnic de Jos, care se adresează atât copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani, cât şi interpreţilor majori, mono şi poli instrumentişti (instrumente aerofone, arhaice şi moderne) a adus însă alături de concurenţi, pe scena Căminului Cultural din localitate, solişti şi ansambluri artistice care s-au bucurat de aprecierea publicului.

 

Cei trei concurenţi

Cei trei concurenţi care au trecut prin filtrul exigent al juriului (juriu care l-a avut ca preşedinte pe maestrul George Sârbu, alături de care s-au aflat Călin Brăteanu, şeful Secţiei pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul CCB Suceava, artistul instrumentist Leonard Zamă şi consilierul artistic Oana Sârbu) au fost, în ordinea în care s-au clasat în concurs, Marcel Ciurilă, din Rădăuţi, caval şi fluier mic (premiul III), Sorin Hurjui, Gălăneşti, trompetă (menţiune) şi Doiniţa Ioneţ, din Bacău, frunză (diplomă de participare).
Dacă rădăuţeanul Marcel Ciurilă şi învăţătorul Sorin Hurjui, de la şcoala din Bivolărie, sunt binecunoscuţi în zonă, despre Doiniţa Ioneţ, care a venit cu instrumentul cel mai la îndemână, frunza, se cuvine să spunem câteva lucruri.

 

Doina Ioneţ şi frunza de şuvară

Jurist de profesie, Doiniţa Ioneţ s-a remarcat ca editor, scriitor, publicist şi solist vocal, iar acum, în premieră la un festival, ca interpret din frunză, cu care mi-a mărturisit că doreşte să-şi alcătuiască un repertoriu ca să participe şi la alte manifestări.
Frunza de şuvară (salcie tânără), uscată şi presată între file de carte, este instrumentul la care a învăţat-o să cânte bunica sa, în lunca Trotuşului.
De fapt, în ansamblul „Doina de pe Trotuş” din Oneşti, Doiniţa Ioneţ a şi activat până când acesta s-a desfiinţat.
În prezent lucrează la un album cu orchestra „Busuiocul” din Bacău şi, după evoluţia sa recentă la Zilele Sucevei, va colabora cu Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”.
Doiniţa Ioneţ a venit şi cu una dintre cărţile sale (a scos până acum de sub tipar opt romane şi două volume de povestiri) intitulată „Cântecul mării”, o carte de versuri ilustrată cu grafica realizată chiar de autoare.
 

*
 

Aşa cum spuneam, pe scena Căminului Cultural din Horodnicul de Jos au evoluat, în ziua în care şi-a sărbătorit numele şi primarul comunei, Petrică Onică, ansamblurile „Ciprian Porumbescu” şi „Balada Bucovinei” din Suceava, „Brădetul”, din localitate, şi „Bucovina”, de la Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuţi.
Un recital special a oferit publicului, acompaniat de orchestra Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, solistul de muzică populară Călin Brăteanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe scena Festivalului-concurs „Silvestru Lungoci”.
 Vizualizări articol: 2311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Pe scena Festivalului-concurs „Silvestru Lungoci”3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei