Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele au cerut Guvernului să discute cu partenerii sociali măsurile anticriză prezentate marţi

Miercuri, 1 Iulie 2009 (14:33:41)

Sindicatele au cerut Guvernului să discute cu partenerii sociali măsurile anticriză prezentate în urmă cu zi, pentru a evita evaziunea fiscală, a declarat, miercuri, la finalul întâlnirii cu premierul Emil Boc, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul BNS a subliniat faptul că există riscul ca "unele măsuri anticriză prezentate de Guvern, marţi, să fie valorificate ticălos de unii agenţi economici".

Costin a exemplificat prin faptul că firmele care se ocupă cu importul şi exportul cerealelor vor fi primele care vor dori să-şi recupereze TVA-ul.

"În România, cu protecţia unor autorităţi se operează trafic cu cereale, iar aceste firme care se ocupă cu importul şi exportul cerealelor se vor înghesui primele să-şi recupereze TVA-ul", a precizat Costin.

De asemenea, liderul BNS a mai spus că, în urma evaluării Guvernului privind primele 6 luni de aplicare a măsurilor anticriză, urmează ca, în aproximativ zece zile, şi sindicatele să facă o astfel de evaluare pentru a vedea care sunt soluţiile de creare a noi locuri de muncă şi de stopare a crizei în a doua parte a anului.

Guvernul a decis, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ca firmele să poată beneficia de amânarea la plată pe o perioadă de şase luni a obligaţiilor către stat, acumulate după 30 septembrie 2008, pe fondul crizei financiare, dacă anterior acestei date au achitat la timp datoriile, cu condiţia să plătească obligaţiile curente.

În ordonanţa aprobată de Guvern şi obţinută de MEDIAFAX este prevăzut însă că firmele sunt obligate să prezinte şi o garanţie pentru a beneficia de această facilitate.

Astfel, firmele care vor solicita amânarea la plată a datoriilor bugetare pe o perioadă de şase luni vor fi obligate să garanteze rambursarea ulterioară a obligaţiilor restante printr-o scrisoare de garanţie bancară şi/sau imobiliară, care să acopere sumele amânate la plată, precum şi majorări de întârziere

"În termen de 15 zile de la data comunicării deciziei de amânare la plată, contribuabilii vor constitui garanţii sub forma scrisorii de garanţie bancară şi/sau va oferi bunuri libere de orice sarcini în vederea instituirii măsurilor asiguratorii, estimate cel puţin la valoarea contabilă. Garanţiile constituite şi/sau bunurile oferite vor acoperi sumele amânate la plată, precum şi majorările de întârziere datorate pe perioada amânării", se arată în ordonanţa semnată de ministrul Finanţelor.

Amânările la plată îşi pierd valabilitatea dacă nu este îndeplinită condiţia garanţiei, iar pierderea valabilităţii amânării la plată atrage anularea acesteia, precum şi începerea sau continuarea, după caz, a executării silite, conform actului normativ.

Facilitatea îşi va pierde valabilitatea şi dacă firmele nu achită obligaţiile fiscale cu termene de plată începând cu data emiterii deciziei de amânare. Pierderea valabilităţii amânării se constată de organul fiscal competent, prin decizie.

O nouă cerere de acordare a amânării la plată poate fi depusă o singură dată într-un an calendaristic.

Pentru a beneficia de amânarea la plată a datoriilor bugetare, firmele trebuie să îndeplinească, cumulativ, o serie de condiţii, respectiv să nu înregistreze obligaţii fiscale restante la 30 septembrie 2008, să aibă depuse toate declaraţiile fiscale, să nu aibă înscrise fapte în cazierul fiscal şi să nu se afle în procedura insolvenţei.

Potrivit ordonanţei, amânarea la plată nu generează diminuarea veniturilor bugetare, având în vedere limitarea acesteia la data de 20 decembrie a anului în care se acordă.

Facilitatea este justificată de Executiv, în actul normativ, prin criza economică-financiară care a afectat mediul de afaceri, generând diminuarea lichidităţilor operatorilor economici, creşterea ratei şomajului şi a riscului privind imposibilitatea asigurării nivelului de lichidităţi în vederea derulării activităţii curente.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele au cerut Guvernului să discute cu partenerii sociali măsurile anticriză prezentate marţi.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele au cerut Guvernului să discute cu partenerii sociali măsurile anticriză prezentate marţi0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei