Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 1 iul 2009 - Anul XIV, nr. 151 (4137)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Calamitate

Tone de carne, mezeluri şi sute de milioane de lei vechi, pe apa sâmbetei din cauza unei avarii electrice

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vremea capricioasă şi reţele electrice aeriene vechi din zonele rurale ale judeţului Suceava lasă din ce în ce mai frecvent locuinţele şi firmele fără curent electric. Dacă în case problema se mai rezolvă cu un opaiţ sau o lumânare, în cazul firmelor, care au majoritatea utilajelor şi aparatelor pe bază de curent electric, situaţii de acest gen se lasă cu pierderi financiare consistente, practic imposibil de recuperat.

 

„La primul fulger rămânem fără curent”

Marii procesatori de carne şi lapte din Horodnic de Jos, la fel ca şi locuitorii comunei rămân pe întuneric la fiecare ploaie cu fulgere şi tunete. În această comună există unul dintre cele mai mari abatoare din judeţ, acreditat pentru export în ţările UE, SC ASAB SRL, cel mai mare producător de mezeluri - SC Killer SRL, o fabrică de caşcaval, SC ZADA şi depozitul angro AXA.
Ploaia de luni seara i-a lăsat pe toţi fără energie electrică vreme de 14 ore, ceea ce a afectat atât procesul tehnologic de la producerea mezelurilor, cât şi instalaţiile de frig din abator.
Proprietarii acestor firme se declară profund nemulţumiţi de modul în care distribuitorul de energie, E.ON Electrica Moldova, intervine pentru remedierea avariilor, de timpul de remediere, precum şi de frecvenţa cu care acestea se produc.
„La primul fulger rămânem fără curent. Am tone de salamuri în celulele de fierbere care, dacă nu vine curentul, intră în fermentaţie şi nu mai am ce să fac cu ele. De la ora 20.00 am rămas fără lumină. Când sunăm la E.ON ni se spune că nu au echipe de intervenţie pe timp de noapte, la deranjamente este tot timpul ton de ocupat. Dacă neamţul ăsta care a cumpărat E.ON făcea aşa ceva în Germania, cred că era împuşcat pe loc”, ne-a spus luni noaptea proprietarul firmei Killer, Alexandru Scheul.
El acuză compania E.ON că, prin contractul de furnizare a energiei, obligă consumatorii să accepte clauze care le sunt defavorabile şi asta pentru că au monopol asupra distribuţiei de curent electric.
„În contract scrie că trebuie să remedieze avaria în 24 de ore. Dacă nu-mi convine această clauză pot să nu semnez? Îmi spune să mă duc la altul să-mi dea energie şi de unde să-l iau pe acest altul? Îşi bat joc, asta fac! Îmi spune să am generator, am unul de 100 kW, dar atâtea ore nu face faţă! Nu e suficientă criza economică, trebuie să-şi mai bată joc de noi şi E.ON?”, spune furios procesatorul.

 

Alimentarea cu energie, reluată după un telefon dat de Flutur

Ieri dimineaţă, la ora 9.00, alimentarea cu energie electrică în Horodnic de Jos încă nu se reluase. Alexandru Scheul afirmă că fiecare pană de curent care depăşeşte două ore îi provoacă pierderi de 400-500 de milioane de lei vechi şi în această situaţie se află şi celelalte firme cu produse alimentare perisabile.
El este supărat şi pe autorităţi, de la care se aşteaptă să intervină la companie atât pentru a prioritiza intervenţiile la avarii în zone în care există firme de industrie alimentară, cât şi pentru a le pretinde un plan de investiţii în reţelele proprii.
„Autorităţile ştiu numai să profite de tine când au nevoie, când ai tu nevoie, nu-ţi mai răspunde nimeni la telefon”, a mai spus Alexandru Scheul.
Informat asupra situaţiei ieri dimineaţă, preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a contactat imediat reprezentanţii E.ON şi, întâmplător sau nu, în câteva minute, în jurul orei 10.00, alimentarea cu energie electrică a fost reluată în Horodnic de Jos.

 

E.ON spune că, luni seara, prioritară a fost asigurarea energiei pentru alimentarea cu apă a oraşului Rădăuţi

De cealaltă parte, adjunctul şefului Centrului de exploatare Suceava a E.ON România, Gheorghe Lupeş, ne-a declarat că luni seara, în zona Rădăuţi, au fost patru linii în avarie şi prioritară a fost linia de la Gălăneşti, care alimentează cu energie staţia de pompe Măneuţi, de care depinde apa în oraşul Rădăuţi. Acesta afirmă că toată noaptea a avut echipele la lucru în zonele cu avarii, dar muncitorii au putut interveni după lăsarea întunericului doar în zonele în care au avut acces şi vizibilitate pe zonele afectate.
„Oamenii au fost chemaţi de acasă, au stat permanent la lucru, unde s-a putut şi am avut acces s-a intervenit, nu am putut să facem mai mult. La Horodnic a fost un cumul de factori, pe lângă furtună a fost şi suprasolicitarea transformatorului de lângă SC Killer şi alţi factori care trebuie luaţi în considerare. Nu vreau să mă scuz sau să-mi apăr oamenii, dar a fost situaţie de calamitate şi atât s-a putut face”, a spus inginerul Lupeş.
El recunoaşte, însă, că liniile electrice aeriene din mediul rural sunt mai puţin fiabile decât cele trecute prin cablu, din oraşe, ceea ce le face mult mai sensibile la descărcările electrice.
Soluţia ţine de programul de investiţii al companiei, program pe care aceasta şi-l stabileşte în primul rând în funcţie de propriile interese şi de disponibilitatea de a retehnologiza divizia din România, implicit reţelele din judeţul Suceava. Alternativa este fie spargerea monopolului E.ON, fie aceea ca marile firme din Horodnic, dar şi din alte localităţi rurale care se confruntă cu aceeaşi problemă să se asocieze şi să-şi finanţeze instalaţii şi racorduri mai sigure, numai că sumele necesare sunt destul de consistente, de ordinul sutelor de mii de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tone de carne, mezeluri şi sute de milioane de lei vechi, pe apa sâmbetei din cauza unei avarii electrice.
 Vizualizări articol: 1441 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Tone de carne, mezeluri şi sute de milioane de lei vechi, pe apa sâmbetei din cauza unei avarii electrice5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Eeee trimis de
( 1 iul 2009, 16:27:26
bai humoreanu ma lasi ! iar te-a pus flutur sa-i faci campanie? auzi cica "Alimentarea cu energie, reluata dupa un telefon dat de Flutur" ba copilita proasta ce esti ! sa stii ca nemtii fac ceva in gura lu papilon asta si nu dau 2 lei pe ce spune el. nu-l mai pupati in c.u.r pe butter fly asta, ca miine poimiine se duce si tot n-ati cistigat nimic de pe urma lui , ca maaaare distrugator mai e !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei