Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 25 iun 2009 - Anul XIV, nr. 146 (4132)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce "o brambureală totală", decizia CE "este ciudată"

Joi, 25 Iunie 2009 (14:40:45)

Modificarea legislaţiei privind taxa auto va genera o "brambureală totală", iar decizia Comisiei Europene (CE) de a soma România să schimbe legea "este ciudată", deoarece organismul european a fost de acord cu varianta actuală a taxei, a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele APIA, Ernest Popovici.

"Dacă o să se înceapă iar modificarea legislaţiei o să fie o brambureală totală. (...) Atunci când s-a modificat taxa oficialii europeni s-au uitat pe modificări şi au fost de acord. Mi se pare anormală o astfel de reacţie (somaţia de joi - n.r.) din partea celor de acolo şi este cel puţin ciudat", a declarat şeful Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din România.

El a adăugat că protecţia industriei auto autohtone a făcut obiectul unor finanţări importante în diferite state europene şi că legislaţia prind taxarea maşinilor este mai severă în alte ţări decât în România.

"În alte ţări ale Uniunii Europene există reguli care sunt chiar mai stricte decât ce există la noi în legislaţie şi, din câte ştiu eu, protecţia industriei auto autohtone a făcut obiectul unor finanţări mari în diferite state UE", a arătat Popovici.

El a spus că APIA va studia somaţia pentru că vrea să vadă care sunt argumentele CE.

"Un lucru este clar - orice modificare de legislaţie dă peste cap un sistem întreg", a mai spus preşedintele APIA.

CE a transmis, joi, României o scrisoare de somare în cazul taxei auto, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, cerând modificarea legislaţiei în domeniu pe considerentul că sistemul actual creează o discriminare şi protejează industria internă de autovehicule noi. Comisia Europeană consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi.

Solicitarea a fost transmisă sub forma unei "scrisori de somare", prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, CE avertizând că, dacă nu primeşte un răspuns satisfăcător în termen de două luni, poate trece la a doua etapă a procedurii, de emitere a unui aviz motivat, şi, în final, poate prezenta cazul în faţa Curţii de Justiţie.

Conform legislaţiei actuale, autovehiculele din categoria EURO 4, cu o capacitate cilindrică de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare dacă se înmatriculează pentru prima dată în orice stat din Uniunea Europeană în perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009.

"Comisia a primit un număr foarte mare de plângeri în urma acestor modificări din legislaţia românească. Comisia sprijină măsurile politice care urmăresc promovarea maşinilor mai puţin poluante. În calitate de gardian al tratatelor însă, Comisia trebuie să se asigure că aceste măsuri sunt compatibile cu dreptul comunitar. Din acest punct de vedere, modul în care este formulată legislaţia românească pare a avea un efect protecţionist la nivelul industriei naţionale a autovehiculelor noi", precizează Comisia Europeană.

În conformitate cu jurisprudenţa constantă a Curţii de Justiţie Europene, statele membre pot prevedea taxarea diferenţiată a unor produse similare, cu condiţia ca aceasta să se bazeze pe criterii obiective şi să nu aibă ca efect protejarea producţiei naţionale. În opinia Comisiei, criteriul "primei înmatriculări" nu este o cerinţă pe deplin obiectivă, deoarece nu ţine seama de "calitatea intrinsecă" a maşinilor, ceea ce poate conduce la discriminarea maşinilor de ocazie provenite din alte state membre.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce \"o brambureală totală\", decizia CE \"este ciudată\".
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APIA: O nouă modificare a taxei auto va aduce \"o brambureală totală\", decizia CE \"este ciudată\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei