Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iun 2009 - Anul XIV, nr. 137 (4123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Întârzieri de 2-3 săptămâni la plata salariilor la CFR Marfă, compania vrea să scadă cheltuielile

Luni, 15 Iunie 2009 (14:21:47)

Angajaţii CFR Marfă primesc avansul din salariul pe luna mai în două tranşe şi cu întârziere de 2 săptămâni, iar lichidarea aferentă o vor încasa cu o întârziere de circa trei săptămâni, o soluţie luată în calcul pentru rezolvarea problemelor financiare fiind reducerea fondului de salarii cu 44%.

"Angajaţii CFR au primit jumătate din avansul aferent lunii mai, pe care trebuiau să-l încaseze pe data de 30 mai, pe 12 iunie, iar cealaltă jumătate a avansului va fi încasată pe 19 iunie. Lichidarea pe luna mai, care trebuia plătită luni (15 iunie - n.r.), va fi virată până la sfârşitul acestui luni sau în prima săptămână din luna iulie", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al CFR Marfă, Călin Graţian.

El a explicat întârzierile salariale prin faptul că societatea trebuie să plătească în această lună o tranşă dintr-un împrumut sindicalizat de 120 de milioane de euro, contractat în 2007 de la un consorţiu de bănci.

"Virarea lichidării va întârzia în fiecare lună, până nu se va lua o măsură în zona socială. Veniturile CFR Marfă au scăzut anul acesta cu 44%, iar cheltuielile cu salariile au o pondere de 92% din venituri. Anul trecut, salariile erau 38-39% din venituri, iar în anul 2005, acestea aveau o pondere de 20%", a mai spus directorul CFR Marfă.

El a adăugat că singura soluţie este reducerea cheltuielilor companiei într-o proporţie similară cu cea a reducerii veniturilor.

"Ca să supravieţuim, va trebui să reducem cheltuielile cu 15-20 de milioane de lei în fiecare lună. Acum analizăm, împreună cu reprezentanţii salariaţilor, care este este cea mai bună soluţie de reducere a acestor cheltuieli", a afirmat directorul societăţii.

Graţian a mai spus că variantă ar fi disponibilizarea de personal, iar în cazul în care aceasta nu se va întâmpla, va fi nevoie de o reducere a normei de lucru şi, implicit, a salariilor.

"Dacă nu facem disponibilizări, va trebui să reducem norma de lucru cu cât au scăzut şi încasările, adică cu 44%. Salariile, în acest caz, vor scădea proporţional. Altă soluţie nu văd", a explicat oficialul CFR Marfă.

Potrivit acestuia, societatea a redus "tot ce se putea reduce" din cheltuieli, respectiv s-au reziliat contractele cu firmele de pază şi cu cele de salubrizări.

"Acum, salariaţii se ocupă şi de pază, şi de salubrizare, şi de întreţinerea centralelor termice. După aceste reduceri, am ajuns acum să vorbim şi de zona socială", a precizat Călin Graţian.

Directorul CFR Marfă a afirmat recent că operatorul s-a mai aflat în cursul acestui an în situaţia de a întârzia plata salariilor, însă nu a putut preciza de câte ori.

Compania de transport feroviar are aproximativ 17.500 de angajaţi.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat, la sfârşitul lunii aprilie, că activitatea CFR Marfă a scăzut în acest an cu 44% faţă de 2008.

Printr-o situaţie similară au trecut săptămâna trecută şi angjaţii de la CFR SA, ale căror salarii au fost virate cu întârziere.

Din acest motiv, angajaţii CFR SA, companie care administrează infrastructura feroviară, au declanşat miercuri un protest, acţiune care a afectat circulaţia a 25 de trenuri.

CFR SA a informat sindicatele la începutul lunii iunie că se confruntă cu probleme financiare foarte mari şi că transferurile bancare pentru plata salariilor se vor face eşalonat.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a afirmat atunci că dacă angajaţii companiilor feroviare de stat nu vor renunţa la anumite sporuri se poate ajunge în situaţia în care ministerul să nu poată plăti salariile.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întârzieri de 2-3 săptămâni la plata salariilor la CFR Marfă, compania vrea să scadă cheltuielile.
 Vizualizări articol: 410 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Întârzieri de 2-3 săptămâni la plata salariilor la CFR Marfă, compania vrea să scadă cheltuielile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei