Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iun 2009 - Anul XIV, nr. 137 (4123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cultural

„Eminescu şi Bucovina”, la Biblioteca I. G. Sbiera

Luni, 15 Iunie 2009 (13:46:46)

La Biblioteca Judeţeană I. G. Sbiera, sala de artă „Elena Greculesi”, a avut loc luni, 15 iunie, manifestarea comemorativă intitulată „Eminescu şi Bucovina”, care s-a dorit a fi o dezbatere deschisă, la care să participe importanţi oaspeţi de la Chişinău şi Cernăuţi, dar şi oameni de cultură suceveni.
Întâlnirea culturală, organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca I. G. Sbiera şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, a fost mai mult o dezbatere între oameni de cultură suceveni: poetul Ion Cozmei, redactorul şef al revistei „Bucovina literară”, Nicolae Cârlan, Dumitru Covalciuc, personalitate culturală remarcabilă din Bucovina de Nord, dar şi câteva persoane din public.
Oaspeţii de la Cernăuţi au lipsit motivat de la eveniment, sărbătorindu-l tot pe Eminescu, la ei acasă. Poetul Ion Cozmei, moderatorul dezbaterii, a precizat că „Eminescu trebuie sărbătorit în fiecare zi”. În completare scriitorul Nicolae Cârlan a spus că „Eminescu este peste tot în sufletele românilor şi în tot spaţiul românesc”. „Ori de câte ori a fost abordată problema raporturilor lui Mihai Eminescu cu Bucovina, s-a ajuns - nu contează că pe căi diferite - la aceeaşi concluzie pe care Al. Oprea a sintetizat-o astfel: <Dintre toate provinciile româneşti, Bucovina este, fără doar şi poate, provincia nedezlipită de sufletul poetului>”, este de părere scriitorul Nicolae Cârlan. Tot el a amintit că, deşi născut la Botoşani, la 15 ianuarie 1859, deşi sunt multe dezbateri cu privire la data naşterii lui Eminescu, obârşia poetului se regăseşte, în prima instanţă, pe linie paternă, în Bucovina. „Nu întâmplător el consemna la un moment dat: <Eu sunt născut în Bucovina, tatăl meu este bucovinean>. Şi dacă, din punctul de vedere strict al biografiei umane, locul naşterii sale se găseşte în afara Bucovinei istorice, din perspectiva operei ivirea poetului s-a petrecut niciunde în altă parte decât la Cernăuţi”.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Eminescu şi Bucovina”, la Biblioteca I. G. Sbiera.
 Vizualizări articol: 677 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„Eminescu şi Bucovina”, la Biblioteca I. G. Sbiera5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei