Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 iun 2009 - Anul XIV, nr. 137 (4123)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, condamnat la cinci ani de detenţie

Luni, 15 Iunie 2009 (14:19:40)

Judecătoria Sectorului 1 l-a condamnat, luni, pe fostul deputat PSD, Emilian Cutean la cinci ani de detenţie pentru că a prejudiciat Guvernul cu peste 200.000 de lei în perioada când condus prima dată Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Judecătoria Sectorului 1 a decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei a fostului director economic al Secretariatului, Danieala Sbârcea.

Revoluţionarii prezenţi la pronunţarea sentinţei au început să aclame.

Cutean este obligat de instanţă la plata a 133.000 de lei cheltuieli judiciare, din care 58.000 constituie diferenţa pentru plata onorariului expertului, în timp ce Sbârcea este obligată la 105.000 de lei cheltuieli judiciare, din care 30.000 pentru diferenţa de plată a onorariului.

La ultima şedinţă a procesului, în 4 iunie, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut instanţei condamnarea şefului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Emilian Cutean, dar şi a fostului director economic al Secretariatului, Danieala Sbârcea, arătând că au prejudicat bugetul Guvernului cu aproximativ 85.500 de euro.

Totodată, procurorul a arătat că, în perioada mandatalui la SSPR a lui Cutean, s-au remis sume către asociaţiile de revoluţionari fără minime justificări sau chitanţe, sub pretextul că banii sunt folositţi pentru parastase, ajutorarea bătrânilor şi pentru copii.

Sumele au fost justificate cu bonuri de la "vecini", care relevau achiziţia de pampersuri, tampoane, whisky sau farduri de ochi, potrivit procurorului DNA.

Mai mult, procurorul de şedinţă a cerut instanţei confiscarea bunurilor lui Emilian Cutean şi a Danielei Sbârcea, precum şi obligarea lor la plata prejudiciului.

"Nu am înţeles poziţia Guvernului", spunea procurorul, referindu-se la susţinerea consilierul juridic al Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR), potrivit căruia instituţia nu se consideră prejudicată.

Procurorul a mai apreciat drept "incredibil ceea ce se întâmplă", în sensul că nu se găsea persoană mai potrivită între atâţia membri ai asociaţiilor de revoluţionari, care să gestioneze instituţia, decât "una cu o vastă experienţă în prejudicierea bugetului de stat".

Procurorul a dat de înţeles că a fost greşită numirea lui Cutean din nou la SSPR, în condiţiile în care face obiectul unor investigaţii la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Cea mai vehementă pledoarie în contradictoriu cu cea a procurorului nu a venit din partea avocaţilor, ci din cea a reprezentantului Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Ilie Drăgulin, care a susţinut că instituţia a fost "obligată" şi "târâtă" în acest proces.

Justificarea pentru care doar Asociaţia "Club 22" a primit bani pentru decontarea cheltuielilor a fost că era singura care a depus cererea în termen legal. Apoi, când au constatat, după două luni, că Asociaţia nu poate justifica suma cerută, consilierul a spus că au cerut banii în instanţă, într-un dosar civil, care a fost suspendat de începerea procesului penal. "Am fost obligaţi să ne constituim ca parte civilă în acest proces", susţinea Ilie Drăgulin.

Apoi, el a plusat spunând că SSPR a fost târâtă în proces, la fel ca autorităţile statului de Asociaţia Decembrie 1989 Metrou, şi că întreaga sumă a fost justificată.

Drăgulin a mai spus că Emilian Cutean nu are să dea niciun ban Secretariatului şi că expertizele nu au demostrat existenţa vreunui prejudiciu.

Pe aceeaşi idee, de lipsă a prejudiciului, s-au bazat şi pledoariile avocaţilor lui Emilian Cutean şi ai Danielei Sbârcea.

Avocaţii au susţinut că toate operaţiunile din dosar sunt legale şi au cerut achitarea. Avocatul fostei directoare economice a mai cerut şi în cazul în care instanţa va constata existenţa unor infracţiuni să aplice o pedeapsa minimă, cu suspendarea executării.

Acest proces a început la instanţa supremă în 2006.

Emilian Cutean - reinstalat recent la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor - a fost trimis în judecată la sfârşitul lunii aprilie 2006, de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sub acuzaţia că a efectuat operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa, utilizând informaţii obţinute în virtutea acestei funcţii, precum şi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Iniţial, procesul lui Cutean a început la instanţa supremă, însă s-a mutat în luna ianuarie 2009 la Judecătoria sectorului 1 ca urmare a faptului că şi-a pierdut calitatea de parlamentar, astfel că soluţionarea dosarului său nu mai intra în competenţa Înaltei Curîţi de Casaţie şi Justiţie.

Într-un protest, revoluţionarii afirmau că timp de 30 de termene de judecată în procesul derulat la ICCJ nu s-a "întâmplat nimic în dosar".

În acelaşi proces este judecată şi Mihaela Daniela Sbârcea, şef al Direcţiei buget-finanţe, programe şi resurse umane din cadrul Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor din decembrie 1989 (SSPR), pentru complicitate la cele două infracţiuni comise de Cutean.

Potrivit rechizitoriului, după ce a fost eliberat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, în 20 decembrie 2004, Cutean a dispus plata a 2,995 miliarde de lei vechi (85.500 de euro) în contul Asociaţiei "Club 22", al cărei preşedinte era în decembrie 2004.

Din această sumă Cutean, fiind singurul care avea drept de semnătură în numele asociaţiei, a achitat 945.778.886 lei vechi (27.000 de euro) cu titlu de chirie restantă, pentru imobilul deţinut de asociaţie în care locuia şi el, iar diferenţa a folosit-o pentru constituirea unui depozit bancar.

Toate acestea s-au petrecut, potrivit procurorilor anticorupţie, în contextul în care Cutean a solicitat de la bugetul de stat sumele de bani necesare pentru un program de acţiune al SSPR care se referea la problemele sociale ale revoluţionarilor (autoturisme pentru răniţi, materiale sanitare, subvenţii pentru investiţii, tabere pentru copiii revoluţionarilor etc.) şi la aniversarea a 15 ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989.

Aceste subvenţii erau destinate cinstirii memoriei Revoluţiei şi nu aveau în vedere acoperirea cheltuielilor de personal, de întreţinere şi reparare a mijloacelor fixe, cheltuieli administrative ori alte cheltuieli proprii ale beneficiarului subvenţiei.

În ce o priveşte pe Mihaela Sbârcea, în calitatea sa de înalt funcţionar public, răspunzătoare de gestionarea fondurilor publice, ar fi acţionat în aşa fel încât l-a ajutat pe Cutean să efectueze operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia sa.

Aspectele respective au fost constatate şi de Curtea de Conturi a României, Secţia de Control Financiar.

În pofida procesului de corupţie, în care Cutean este inculpat, la 1 aprilie 2009, acesta a fost reinstalat de noul Guvern la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, prin decizie a premierului Emil Boc, în locul lui Nicolae Puiu Fesan, eliberat din funcţie.

Reinstalarea în funcţie a lui Cutean a generat ample proteste din partea revoluţionarilor, dar şi din partea organizaţiilor neguvernamentale.

Revoluţionarii susţineau că secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, Emilian Cutean, este vizat în alte două două dosare decât cel în care este judecat, unul privind posibile falsuri comise în vara anului 2007, iar altul referitor la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Potrivit unei plângeri depuse la DNA în 9 aprilie 2009, revoluţionarii cer anchetarea actualului secretar de stat Emilian Cutean, a expertului pe care l-a avut Emilian Cutean în dosarul în care a fost trimis deja în judecată de DNA, Aurel Constantin, dar şi a doi lucrători de la SSPR, Ilie Drăgulin, director juridic în această instituţie şi Daniela Sbârcea, aceasta din urmă fiind trimisă deja în judecată alături de Cutean.

Potrivit plângerii depuse la DNA, falsurile de care este acuzat Cutean constau în decontarea în mod fals a plăţilor efectuate de Asociaţia "Club 22", pentru contravaloarea restanţelor la plata chiriei, a penalităţilor şi a daunelor către RA-APPS prin SAIFI, pentru perioada decembrie 1996-noiembrie 2004, în condiţiile în care, conform prevederilor legale, daunele şi penalităţile nu se decontează de la bugetul de stat.

O altă acuzaţie adusă de revoluţionari lui Cutean şi pe care anchetatorii anticorupţie trebuie să o verifice priveşte decontarea în mod fals a plăţilor efectuate de Asociaţia "Club 22" ce corespund unor facturi emise de SC Distrigaz Sud SA pentru consumul pe perioada ulterioară celei pentru care ar fi fost acordat sprijin pentru utilităţi, conform documentelor justificative privind datoriile Asociaţiei către furnizori.

De asemenea, revoluţionarii mai acuză în plângerea depusă în aprilie, că asociaţia lui Emil Cutean, "Club 22" a mai făcut o serie de deconturi ilegale în baza unor facturi emise de SC Apa Nova SA. Astfel, Cutean ar fi decontat în mod fals suma de 29.153,68 de lei, primită de Asociaţia "Club 22" în luna decembrie 2004, în cadrul programului "15 ani de la revoluţia română din 1989". "Falsul constă în acceptarea decontării acestei sume doar prin prezentarea facturilor fiscale emise în lipsa oricărui document care să ateste plata sumelor respective în condiţiile prevăzute de lege", se arată în plângerea revoluţionarilor.

Revoluţionarii îl mai acuză pe Cutean şi de "producerea de înscrisuri cu antetul SSPR care să-l ajute pe acesta în cursul urmăririi penale, în cursul cercetărilor judecătoreşti şi în procesul efectuării expertizelor contabile".

"Acestea constau în ştergerea unor înscrisuri sau completarea unor date utile apărării lui, precum şi în fabricarea unor înscrisuri care la data la care a părăsit instituţia SSPR, la data la care s-a efectuat controlul din partea Curţii de Conturi şi la data la care s-au efectuat cercetările penale şi expertizele contabile, nu existau. De asemenea, a înregistrat ulterior unele din aceste documente în registrele de la SSPR cu sprijinul unor persoane fost subalterne ale sale. Menţionâm faptul că coinculpata din dosarul 6552/1/2006 Daniela Mihaela Sbârcea a lucrat pe toată perioada cercetărilor şi până în prezent la acelaşi compartiment al SSPR în care Cutean a fraudat sume importante", se mai arăta document.

Revoluţionarii susţineau că anchetatorii de la Secţia 1 Poliţie din Capitală şi respectiv, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sector 1 efectuează cercetări faţă de Cutean privind modul în care acesta, la începutul lunii aprilie, a ameninţat cu un pistol cu gaze un revoluţionar a pătruns în curtea imobilului său.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, condamnat la cinci ani de detenţie .
 Vizualizări articol: 298 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Secretarul de stat pentru problemele revoluţionarilor, condamnat la cinci ani de detenţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei