Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 iun 2009 - Anul XIV, nr. 127 (4113)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Muncii vrea ca pensia peste salariul mediu să fie suspendată integral, în cazul cumulului

Miercuri, 3 Iunie 2009 (18:12:48)

Comisia de Muncă din Senat a sesizat Guvernul asupra unor neconcordanţe între motivaţie şi legea cumulului pensiei cu salariul, cerând să precizeze dacă doreşte suspendarea pensiei integrale sau doar a diferenţei de sumă care depăşeşte plafonul salarial, ministerul de resort susţinând prima variantă

O altă problemă care trebuie rezolvată este termenul de intrare în vigoare a legii, stabilit în proiect pentru 1 iunie 2009, dată deja depăşită, Ministerul Justiţiei avertizând că menţinerea acestui termen ar putea avea efecte de retroactivitate.

Potrivit unui document guvernamental, obţinut de MEDIAFAX, Comisia de Muncă din Senat a solicitat Guvernului un nou punct de vedere cu privire la proiectul de lege pentru reglementarea sistemului de cumul al pensiilor cu veniturile salariale, arătând că trebuie clarificate aspecte referitoare la opţiunile pe care le au persoanele care lucrează şi au o pensie mai mare decât salariul mediu brut pe economie.

"În urma dezbaterilor s-au constatat anumite neconcordanţe de fond între expunerea de motive şi conţinutul proiectului de lege în ceea ce priveşte modul de cumulare al pensiei cu veniturile salariale, precum şi între proiectul susţinut de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi cel care a ajuns la Comisia pentru Muncă, Familie şi Protecţie Socială", se arată în document.

Astfel, proiectul de lege care a fost supus spre dezbatere Parlamentului prevede menţinerea pensiei aflate în plată în condiţiile renunţării la veniturile salariale sau menţinerea veniturilor salariale în condiţiile suspendării plăţii sumei pensiei nete care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie.

Ministerul Muncii a răspuns că susţine menţinerea pensiei nete aflate în plată în condiţiile renunţării la veniturile salariale sau acordarea salariului în condiţiile suspendării integrale a pensiei nete aflate în plată.

În document se mai arată că Ministerul Justiţiei a propus şi reexaminarea datei de intrare în vigoare a legii, stabilită pentru 1 iunie 2009, în vederea evitării "eventualelor efecte de retroactivitate", în condiţiile în care termenul a fost deja depăşit.

Guvernul a decis, în luna aprilie, printr-un proiect de lege, să permită cumulul pensiei cu salariul plătit de stat doar în cazul persoanelor care au o pensie netă în limită maximă echivalentă cu salariul mediu brut pe economie, stabilit în prezent la aproximativ 1.700 lei, şi să interzică acest cumul pentru persoanele cu o pensie peste acest plafon.

Comisia Naţională de Prognoză indică un salariu mediu brut de 1.693 lei, în 2009, şi de 1832 lei, pentru 2010.

Conform proiectului, pensionarii sunt obligaţi ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii, să opteze în scris între suspendarea plăţii sumei pensiei nete aflate în plată care depăşeşte nivelul salariului mediu brut pe economie, pe durata exercitării activităţii, sau menţinerea pensiei aflate în plată, în condiţiile încetării raportului de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Muncii vrea ca pensia peste salariul mediu să fie suspendată integral, în cazul cumulului.
 Vizualizări articol: 675 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Muncii vrea ca pensia peste salariul mediu să fie suspendată integral, în cazul cumulului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei