Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2009 - Anul XIV, nr. 113 (4099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

TI despre coduri: România nu mai îndeplineşte nici măcar criteriile politice de aderare

Luni, 18 Mai 2009 (16:36:06)
Transparency International (TI) România afirmă că Guvernul încalcă mandatul de gestionare a interesului public la nici şase luni de la învestire, politicienii nu se consultă cu opinia publică şi îşi urmăresc propriile interese, iar statul român nu mai îndeplineşte criteriile politice de aderare.

TI a anunţat, luni, că dezaprobă modul nedemocratic prin care coaliţia de guvernare a decis să treacă codurile prin Parlament şi prin care abuzează de prevederile constituţionale de asumare a răspunderii Guvernului.

"Asumarea celor patru coduri, legi de multe ori mai importante decât Constituţia, reprezintă o acţiune abuzivă, nedemocratică şi contrară principiilor europene. Prin astfel de proceduri, România se întoarce în timp: în anii 1990 când deciziile erau luate arbitrar, fără consultare publică, în funcţie de interesele unor structuri ale nomenclaturii şi securităţii. La ora actuală, practic, România nu mai îndeplineşte nici măcar criteriile politice de aderare, aşa cum au fost stabilite la summit-ul de la Copenhaga", au anunţat reprezentanţii TI România, într-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că protestează faţă de hotărârea coaliţiei, pe care o caracterizează drept o încălcare a Constituţiei, care prevede, în articolul 8, alineatul 2 că: "Partidele politice se constituie şi îşi desfăşoară activitatea în condiţiile legii. Ele contribuie la definirea şi la exprimarea voinţei politice a cetăţenilor, respectând suveranitatea naţională, integritatea teritorială, ordinea de drept şi principiile democraţiei".

Reprezentanţii organizaţiei mai subliniază că "Guvernul îşi exercită prerogative de legiferare nestingherit", trecând peste "supremaţia" Constituţiei. În documentul citat se mai arată că, în contextul în care o comisie specială din Parlament a dat, săptămâna trecută, aviz negativ Guvernului pentru proiectele de coduri, Executivul nu are cum să se prezinte în faţa Parlamentului cu proiectul de lege.

"Ne aflăm în situaţia unei încălcări grave a principiilor statului de drept. Mai mult, această decizie este ilegală pentru că nu s-au făcut studiile de impact, nu s-a consultat societatea, nu au avut loc dezbateri largi, aşa cum a cerut Comisia Europeană", se arată în comunicatul de presă.

TI România consideră că democraţia în ţara noastră este în pericol şi că drepturile cetăţeanului au fost încălcate, deoarece legile fundamentale sunt adoptate fără consultare publică, Guvernul încalcă mandatul de gestionare a interesului public la nici şase luni de la învestire, politicienii nu se consultă cu opinia publică şi îşi urmăresc propriile interese, iar cetăţenii nu ştiu ce se întâmplă cu banii lor din impozite, nu le este adusă la cunoştinţă legea în mod eficient şi, deşi sunt îndemnaţi să voteze, nu au dreptul să ceară consultare reală.

"Datorită acestor derapaje de la regulile minimale ale statului de drept, ne rezervăm dreptul de a porni o campanie naţională de informare a cetăţenilor României despre vinovaţii încălcării legilor, precum şi pe plan internaţional pentru a face cunoscut celorlalte state membre că stau la masă cu un partener care nu respectă valorile comune ale clubului select numit Uniunea Europeană. Atragem atenţia, tuturor membrilor cabinetului, că asumarea răspunderii este un gest politic individual pentru fiecare dintre ei pentru care trebuie să răspundă alegătorilor", conchid membrii TI România, adăugând au adus dovezi clare, săptămâna trecută, că românii doresc să fie consultaţi pe tema codurilor.

Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pe Codurile penal şi civil, la începutul lunii iunie, a anunţat. luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, la finalul şedinţei Coaliţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului TI despre coduri: România nu mai îndeplineşte nici măcar criteriile politice de aderare.
 Vizualizări articol: 483 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TI despre coduri: România nu mai îndeplineşte nici măcar criteriile politice de aderare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei