Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2009 - Anul XIV, nr. 113 (4099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Astărăstoae: Descentralizarea trebuie făcută prin evaluarea tuturor riscurilor, nu la "plesneală"

Luni, 18 Mai 2009 (17:53:04)
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, a declarat, luni, că descentralizarea sistemului sanitar, prin trecerea spitalelor din subordinea Ministerului Sănătăţii în cea a autorităţilor locale ar trebui să se facă prin evaluarea tuturor riscurilor, şi nu "la plesneală".

"Dacă această descentralizare nu este făcută cum trebuie, s-ar putea să avem prea multă influenţă politică în spitale. Normele de aplicare a strategiei trebuie elaborate în aşa fel încât să nu permită manifestarea după bunul plac al baronilor locali", a afirmat preşedintele CMR, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Vasile Astărăstoae a spus că numirile în funcţiile de conducere din spitale trebuie făcute în urma unor concursuri reale organizate de structuri independente, cu scopul limitării amestecului factorului politic local.

"Sunt necesare concursuri reale organizate de o agenţie independentă, pentru a mai opri puţin din entuziasmul politicului", a afirmat Astărăstoae.

Preşedintele CMR susţine că rămâne un adept al descentralizării, motivând că un spital din ţară nu poate fi condus de la Bucureşti, adăugând însă că lucrurile nu trebuie făcute "la plesneală".

"Singura mea reţinere este ca totul să nu se întâmple ca de obicei, adică să se facă descentralizare la plesneală, fără o evaluare obiectivă a riscurilor. Orgoliul local ar putea împiedica închiderea anumitor unităţi care nu-şi justifică existenţa", a adăugat Vasile Astărăstoae.

El a mai declarat că, teoretic, unul din avantajele descentralizării este că, pe plan local, lucrurile pot fi rezolvate mult mai rapid şi că din acest punct de vedere eficienţa managementului ar trebui să crească.

"Există însă şi riscul ca finanţarea să nu se facă după nevoile spitalelor. Autoritatea locală ar putea să decidă, de exemplu, că echipa de fotbal a oraşului e mai presus decât spitalul şi că banii trebuie să se ducă acolo, în dauna unităţii medicale", a afirmat preşedintele CMR.

Spitalele şi direcţiile de sănătate publică, transformate în Direcţii de Asistenţă Medicală, vor fi transferate în administrarea autorităţilor locale de la 1 ianuarie 2010, printr-un pachet de legi care vor intra în vigoare la 1 septembrie.

Astfel, spitalele judeţene vor trece în administrarea consiliilor judeţene, cele municipale în administrarea consiliilor muncipale, iar cele orăşeneşti şi comunale în administrarea consiliilor locale. În subordinea ministerului vor rămâne institutele naţionale de cercetare, institutele clinice, spitalele regionale şi anumite spitale declarate de interes naţional, unde se realizează acte medicale de înaltă performanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astărăstoae: Descentralizarea trebuie făcută prin evaluarea tuturor riscurilor, nu la \"plesneală\".
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Astărăstoae: Descentralizarea trebuie făcută prin evaluarea tuturor riscurilor, nu la \"plesneală\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei