Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 mai 2009 - Anul XIV, nr. 113 (4099)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bolnavii de scleroză multiplă ar putea rămâne fără tratament în luna august

Societate de Scleroză Multiplă va trimite un memoriu autorităţilor, în care atrage atenţia asupra faptului că banii pentru programul de tratament al bolnavilor cu scleroză multiplă a fost redus cu aproape 30 de milioane în 2009, iar aceştia vor mai avea bani pentru medicamente până în august.

Directorul executiv al Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Claudia Torje, a declarat ieri, agenţiei MEDIAFAX, că bugetul pe 2009 este în deficit cu 27.528.630 lei, necesarul fiind de 86.115.630 lei, iar suma alocată este de numai 58.587.000 lei.

Ea a mai spus că în 2008 erau alocaţi aproape 37.000 lei pe bolnav, în timp ce în 2009 au fost alocate aproximativ 27.000 lei pe bolnav.

În prezent, se află în tratament pentru scleroză multiplă 1.893 de bolnavi, dar, potrivit estimărilor, la nivel naţional există peste 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această maladie.

În condiţiile în care bugetul alocat rămâne la nivelul anunţat pentru 2009, atunci bolnavii cu scleroză ar mai putea beneficia de medicaţie doar până în luna august.

Întreruperea tratamentului ar însemna agravarea bolii şi implicit costuri mai mari, a mai spus Torje.

"În aceste condiţii, solicităm ministrului Sănătăţii, preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, ministrului Finanţelor, Executivului şi preşedintelui României să analizeze situaţia gravă în care ar putea ajunge bolnavii cu scleroză multiplă şi să întreprindă toate demersurile necesare pentru completarea bugetului pentru programul de tratament în cazul sclerozei multiple. Banii ar putea fi alocaţi la prima rectificare din acest an", a adăugat directorul executiv.

Oficialul a spus de asemenea că este nevoie ca bugetul să fie completat în cel mai scurt timp, având în vedere că banii alocaţi fiecărei clinici care derulează programul de tratament ajung până în luna august.

Aproape 60 la sută dintre oamenii cu o astfel de maladie muncesc, dar întreruperea tratamentului i-ar lăsa fără locuri de muncă.

Scleroza multiplă este o afecţiune neurologică cronică, care afectează sistemul nervos central, în mod special creierul, măduva spinării şi nervii optici. Scleroza multiplă poate provoca dificultăţi în forţa şi controlul muscular, tulburări de vedere, de echilibru, ale sensibilităţii şi tulburari ale funcţiilor mentale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bolnavii de scleroză multiplă ar putea rămâne fără tratament în luna august.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bolnavii de scleroză multiplă ar putea rămâne fără tratament în luna august0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei