Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2009 - Anul XIV, nr. 91 (4077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu propune Coaliţiei "Opriţi codurile" şapte zile de amendamente în Parlament

Miercuri, 22 Aprilie 2009 (18:51:57)

Preşedintele Traian Băsescu a propus, miercuri, Coaliţiei "Opriţi codurile" o întrerupere de şapte zile a dezbaterilor parlamentare pe tema codurilor juridice, timp în care ONG-urile să depună amendamente punctuale la Parlament.

Reprezentanţii Coaliţiei "Opriţi codurile", care au declarat că au plecat nemulţumiţi de la întâlnirea cu şeful statului, au spus că nu au luat încă o decizie în privinţa propunerii preşedintelui, urmând să stabilească un punct de vedere comun în timpul unor întâlniri viitoare.

Mai mult, Victor Alistar, reprezentantul Transparency International România, a afirmat că nu vede "calea legală" prin care preşedintele ar putea întrerupe dezbaterea parlamentară pentru primirea şi dezbaterea amendamentelor organizaţiilor.

Întrebat cum se poate realiza practic acest lucru, având în vedere că şeful statului nu poate depune amendamente în Parlament, Alistar a răspuns: "Bună întrebare, nu văd cale legală".

Reprezentanţii ONG-urilor au lămurit cu preşedintele Traian Băsescu şi problema datei de 15 mai până la care ar trebui terminată dezbaterea parlamentară pe tema codurilor.

Victor Alistar a afirmat că termenul a fost asumat de preşedintele Băsescu, acesta invocând angajamentele României în faţa Uniunii Europene şi necesitatea unui raport de ţară pozitiv.

Întrebat dacă în cadrul discuţiilor a fost lămurită chestiunea referitoare la termenul de 15 mai, precum şi cine a propus acest termen, Victor Alistar a declarat că şeful statului a admis că încerca să grăbească adoptarea codurilor în vederea unui raport bun de ţară, iar 15 mai "a fost un compromis ca şi dată".

Alistar a subliniat însă că termenul de 15 mai nu este relevant, ci relevant este faptul că la aceste legi este nevoie de dezbatere publică la care să participe şi cetăţenii.

Reprezentantul Transparency International România a mai spus că şeful statului le-a oferit celor prezenţi la Cotroceni posibilitatea de a depune în Parlament amendamente la codurile juridice.

Pe de altă parte însă, Diana Hatneanu, directorul executiv al APADOR-CH, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Traian Băsescu a afirmat în cadrul întâlnirii că termenul de 15 mai a fost propus de Mircea Geoană.

"Preşedintele şi-a asumat paternitatea ideii de adoptare în grabă a codurilor. Ne-a spus că ar fi dorit să fie adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului undeva în aprilie, însă a acceptat propunerea lui Mircea Geoană ca termenul să rămână 15 mai", a declarat Diana Hatneanu.

Mircea Toma, lider al Agenţiei de Monitorizare a Presei, a spus, după întâlnirea cu preşedintele Băsescu, că acesta rămâne în continuare partizanul ideii de adoptare a codurilor prin procedeul de asumare a răspunderii Guvernului în Parlament.

"Preocuparea preşedintelui e clară, ca pachetul legislativ să arate aşa cum şi l-a dorit Guvernul iniţial. Riscurile ca în Parlament intervenţiile să fie majore şi să deturneze intenţiile autorilor acestor proiecte de legi fiind mari, ar simpatiza cu o soluţie de asumare a răspunderii Guvernului", a mai spus Mircea Toma.

El a subliniat că şeful statului a spus că ar simpatiza cu soluţia asumării răspunderii de către Guvern pe codurile juridice.

Întrebat dacă reprezentanţii ONG-urilor au înţeles în urma discuţiei cu şeful statului că rămâne valabilă data de 15 mai pentru asumarea răspunderii de către Guvern pe coduri, Mircea Toma a răspuns că este vorba despre "o dată între cele două raportări pe care România este datoare să le facă către Uniunea Europeană".

Totodată, întrebat dacă au lăsat preşedintelui o listă cu amendamente referitoare la coduri, aşa cum li s-a cerut, Mircea Toma a răspuns că nu, menţionând că şefului statului i s-a explicat că nu acela era subiectul discuţiei, că preşedintele a înţeles şi că momentul a fost depăşit.

"Noi am venit aici cu speranţa că vom obţine o soluţie pentru o largă consultare. Am primit o ofertă care ne-ar permite să participăm la dezbaterile în Parlament într-un interval care ar urma să fie stabilit ulterior. Suntem nemulţumiţi de faptul că ideea de dezbatere publică nu este înţeleasă încă nici de Preşedinţie", a spus Toma, menţionând că dezbaterea publică are loc atunci când legea este încă proiect şi nu a intrat în Parlament.

Alţi participanţi la discuţia cu şeful statului au afirmat că preşedintele a avut totuşi în vedere şi o soluţie legată de discutarea codurilor după o eventuală respingere de la promulgare sau într-o perioadă de câteva luni între promulgare şi intrarea în vigoare.

"Urmează să avem şi alte întâlniri, în urma cărora vom veni cu un punct de vedere clar şi asumat de toate organziaţiile", a conchis Mircea Toma.

Reprezentanţii aceloraşi organizaţii neguvernamentale s-au întâlnit, săptămâna trecută, cu preşedintele Senatului şi cu membri ai comisiilor care dezbat codurile juridice.

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că termenul de 15 mai pentru finalizarea celor patru coduri juridice a fost unul artificial impus şi a spus că îl încurajează pe preşedinte să asculte argumentele aduse de ONG-urile care au acuzat lipsa dezbaterii publice.

Vicepreşedintele PSD Victor Ponta a declarat, miercuri, după şedinţa coaliţiei, că s-a decis ca, până la 15 mai, să fie finalizate codurile civil şi penal, urmând a fi dezbătute de Senat în procedură de urgenţă, iar codurile de procedură civilă şi penală să fie adoptate până în toamnă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu propune Coaliţiei \"Opriţi codurile\" şapte zile de amendamente în Parlament.
 Vizualizări articol: 533 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu propune Coaliţiei \"Opriţi codurile\" şapte zile de amendamente în Parlament0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei