Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2009 - Anul XIV, nr. 91 (4077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arbitrul Sorin Corpodean, reţinut şi el de DNA în dosarul privind corupţia din arbitraj

Miercuri, 22 Aprilie 2009 (16:27:26)
Arbitrul Sorin Corpodean a fost reţinut şi el, miercuri, pentru 24 de ore, de către procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat timp de câteva ore, la DNA Piteşti, în dosarul privind corupţia din arbitraj, în care sunt arestate patru persoane, între care Cornel Penescu şi Gheorghe Constantin.

Sorin Corpodean a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, sub acuzaţia de luare de mită.

El a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini şi a fost băgat într-o dubă a Poliţiei, fiind dus în arestul Poliţiei Judeţene Argeş.

În dosarul corupţiei din arbitraj, în care au fost arestate patru persoane, între care finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, şi fostul şef al CCA, Gheorghe Penescu, a fost reţinut, miercuri, pentru 24 de ore, şi arbitrul Marcel Savaniu, tot sub acuzaţia de luare de mită.

La ora transmiterii acestei ştiri, la DNA Piteşti mai era audiat vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică.

În cursul zilei de miercuri, la DNA Piteşti, pe lângă Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu, care au fost reţinuţi, au fost audiaţi, timp de câteva ore, şi arbitrii Aurelian Bogaciu şi Tiberiu Lajos.

Arbitrii Aurelian Bogaciu, Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu, precum şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, au fost audiaţi şi joia trecută la Serviciul teritorial Piteşti al DNA în dosarul de corupţie din arbitraj în care au fost arestaţi finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, şi fostul şef al CCA, Gheorghe Constantin.

Tribunalul Argeş a hotărât, în urmă cu peste o săptămână, arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Cornel Penescu, a lui Gheorghe Constantin, a lui Liviu Făcăleaţă şi a lui Cristian Libertatu. Cornel Penescu şi directorul general al hypermarketului PIC, patronat de Penescu, Liviu Făcăleaţă, sunt acuzaţi de dare de mită, iar Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu pentru luare de mită.

Imediat după aflarea deciziei Tribunalului Argeş de arestare preventivă a celor patru persoane, avocaţii acestora au făcut recurs, care a fost respins, vineri, de Curtea de Apel Piteşti, astfel că toţi au rămas în arest.

Cei patru au fost audiaţi, vineri, la Curtea de Apel Piteşti.

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti l-au întrebat pe Cornel Penescu dacă ştie ce scrie pe suportul de memorie cu inscripţia "şpagă C.G.", găsit în biroul său de la magazinul Pic, iar finanţatorul FC Argeş a răspuns că nu are cunoştinţă despre acest înscris de mână, dar, dacă procurorii vor demonstra că îi aparţine, el va recunoaşte.

"Nu ştiu ce scrie. Să mi-l arate şi dacă este scris ceva şi este scrisul meu, eu îl recunosc. Procurorii sunt neprofesionişti, mă iertaţi că le zic aşa, dar şi ei mă fac pe mine inculpat", a declarat Cornel Penescu.

La rândul său, Gheorghe Constantin le-a spus magistraţilor că este bolnav şi că de când a fost arestat nu a mai urmat tratamentul.

"Eu sunt un om bolnav, am făcut cerere prin avocaţi să fiu eliberat pe motive medicale deoarece am suferit recent o operaţie la colon şi trebuie să iau permanent medicamente. Nu mi-am mai luat tratamentul de luni, de când am fost arestat şi am adus asta la cunoştinţă celor care ne-au reţinut, dar medicamentele nu au ajuns la mine până acum. Nu mai am nimic de adăugat decât că sunt un om onest, am un trecut cu realizări şi vă rog să mă credeţi că nu reprezint un pericol social", le-a spus Gheorghe Constantin magistraţilor.

Ultimul audiat, fostul director al Oficiului Regional pentru Protecţia Consumatorului Argeş, Cristian Libertatu, a spus că a solicitat eliberarea sa din arest deoarece are o situaţie familială grea, soţia şi copilul fiind bolnavi şi având nevoie de îngrijire medicală şi de susţinerea sa.

La ieşirea de la audieri, Cornel Penescu spunea că este "aproape sigur" că nu va fi eliberat din arest pentru că "trendul în România este ca milionarii să stea la puşcărie", în timp ce fostul şef al CCA afirma că aşteaptă ca justiţia să îşi facă datoria.

Tribunalul Argeş a dat, joia trecută, motivarea arestării preventive în acest dosar, în care se menţionează că anchetatorii au găsit, la percheziţie, în biroul lui Cornel Penescu de la societatea Pic, un suport de memorie cu inscripţia "spagă C. G.", din care ar rezulta o infracţiune de dare şi luare de mită în septembrie 2007.

Din motivarea Tribunalului Argeş reiese că reprezentanţii DNA Piteşti s-au sesizat din oficiu, încă din septembrie 2008, asupra faptului că Penescu a remis diferite sume de bani preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru a desemna anumiţi arbitri care să favorizeze echipa FC Argeş la partidele disputate în campionat. Astfel, este vorba despre şase partide din sezonul 2008-2009, pentru care au fost date sub formă de mită sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de dolari, totalizând 33.000 de dolari.

Din anchetă, a mai rezultat că patronul FC Argeş, Cornel Penescu, prin intermediul omului său de încredere, Liviu Făcăleaţă, i-a dat lui Constantin Gheorghe suma de 270.000 de lei pentru a promova în prima ligă un anumit arbitru şi a-l desemna pe acesta la meciurile echipei FC Argeş.

În 14 ianuarie 2009, anchetatorii s-au sesizat şi asupra faptului că, tot prin intermediul lui Liviu Făcăleaţă, Penescu i-a dat fostului şef al Inspectoratului Regional Pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti, Cristian Libertatu, suma de 4.000 de euro pentru favorizarea firmelor lui Penescu, la controalele efectuate de inspectorii OPC Argeş, fapte care rezultă din convorbirile telefonice dintre cei trei. De altfel, în motivarea arestării preventive se precizează că în acest caz s-au desfăşurat acte premergătoare urmăririi penale constând în interceptarea şi înregistrarea de convorbiri telefonice, înregistrări de imagini, localizări, urmăriri, toate autorizate.

Faptele de care sunt acuzaţi cei patru inculpaţi din dosarul Penescu prezintă "un grad de pericol social însemnat", se arată în motivarea arestării preventive dată de Tribunalul Argeş.

"Reţinând, pe lângă gradul de pericol social însemnat al infracţiunilor de corupţie şi datele referitoare la vârsta medie a inculpaţilor, starea de sănătate a acestora, (...) lipsa antecedentelor penale şi celelalte date privind persoană inculpaţilor, instanţa constată că celelalte măsuri preventive, restrictive de libertate, nu sunt suficiente (...), iar măsură arestării preventive nu este incompatibilă cu ansamblul criteriilor legale de alegere", se arată în motivarea Tribunalului Argeş.

Infracţiunile constatate în acest caz impun, conform motivării, "luarea unor măsuri adecvate de prevenire, combatere şi sancţionare a tot ceea ce se circumscrie noţiunii de corupţie".

Instanţa mai consideră că neluarea unor măsuri prompte de către autorităţile judiciare ar reprezenta o încurajare a inculpaţilor şi a celorlalţi la comiterea sau repetarea unor fapte similare.

De asemenea, se precizează că, prin lăsarea în libertate a inculpaţilor, desfăşurarea cercetării penale ar fi îngreunată, ca urmare a autorităţii şi influenţei pe care aceştia le au în diferite medii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arbitrul Sorin Corpodean, reţinut şi el de DNA în dosarul privind corupţia din arbitraj.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arbitrul Sorin Corpodean, reţinut şi el de DNA în dosarul privind corupţia din arbitraj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei