Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 apr 2009 - Anul XIV, nr. 91 (4077)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

În noaptea de Înviere

Preşedintele Băsescu a servit masa de Paşte într-o casă veche de 110 ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Preşedintele Traian Băsescu, soţia sa şi fiica cea mică, Elena, au plecat de la Mănăstirea Humorului, în noaptea de Înviere, la casa familiei Popa, din localitate, unde au ciocnit ouă roşii cu gazdele, dar şi cu vecinii acestora şi au servit bucate tradiţionale bucovinene.

De pregătirea mâncărurilor pentru masa prezidenţială din noaptea de Înviere s-a ocupat medicul veterinar Gheorghe Niţă, cunoscut în Mănăstirea Humorului pentru calitatea mâncărurilor pe care le prepară. Pe lângă ouă roşii, care sunt nelipsite din coşul de bucate, pască, cozonac, drob de miel, cârnaţi şi alte produse tradiţionale, Gheorghe Niţă a pregătit pentru oaspeţii care i-au călcat pragul casei răcituri, sarmale în foi de varză şi foi de viţă, hrean, miel umplut şi multe alte bucate. Cât proprietarii casei au fost la Înviere, tot doctorul Niţă a fost cel care a încălzit casa şi a pregătit-o pentru vizita familiei prezidenţiale.

“Am fost încântaţi de prezenţa unor oaspeţi deosebiţi pentru zona noastră, domnul preşedinte Traina Băsescu, pe care l-am servit cu bucate alese în această noapte a Învierii. I-am pregătit şi un chişleag şi o mămăligă cu barabule, cum se face la noi în Bucovina. Toate preparatele noastre i-au plăcut preşedintelui, le-a servit cu plăcere şi a fost încântat de această casă veche în care a servit masa”, ne-a spus Gheorghe Niţă. La masă a mai fost invitată de gazdă şi o altă familie, Fira şi Vasile Popa, care au şi ei o casă foarte veche, de 130 de ani, dar care din păcate nu se bucură de acelaşi decor rustic, ci este înconjurată de clădiri noi.

 

Cheltuielile de restaurare a casei în care a mâncat preşedintele au depăşit 500 de milioane de lei vechi

Proprietarul locuinţei, Nelu Popa, ne-a spus că această casă a fost construită de un pădurar în 1898, cu lemnul de pe loc, acolo fiind o poiană. Lemnul a fost tăiat în luna februarie, uscat, construcţia fiind terminată într-un an.

“În 2001, casa era o epavă, acoperişul era spart, iar fiicele fostei proprietare, trecută de mult la cele veşnice, au vândut casa pentru pământ. Eu le-am spus că nu vreau pământul, vreau casa. Practic, lemnul este acelaşi, nu am schimbat nimic, doar am drăniţit-o, am lutuit-o, am făcut fântâna din piatră, am adunat din sat lucruri vechi. Am făcut gardurile, am cioplit porţile cu barda, am încercat să facem totul cum a fost. La început a fost o chestie de milă, casa stătea să cadă, dar acum a devenit o pasiune. Investiţia în restaurare a fost destul de mare, 500 de milioane de lei vechi, dar a meritat. Este o casă în care ne simţim bine, simţi o energie bună”, ne-a spus Nelu Popa.

Pentru familie, gospodina casei a pregătit şi un coş cu bucate tradiţionale, „ca în Bucovina”, cu cozonac, ouă roşii, câte puţin din toate cele pregătite pentru Paşte.

„Dimineaţă l-am sfinţit şi apoi, cu familia, acasă, am gustat din bucatele pregătite. Astăzi avem o familie  numeroasă, mulţi prieteni care au venit la noi să ciocnim un ou roşu şi totdeauna când vin aici ne simţim bine. Este liniştea pe care o caută fiecare dintre noi. Într-o casă bătrânească de lemn este cu totul altă atmosferă faţă de oraş”, ne-a spus Gabriela Popa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preşedintele Băsescu a servit masa de Paşte într-o casă veche de 110 ani.
 Vizualizări articol: 935 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.36/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.4 din 11 voturi
Preşedintele Băsescu a servit masa de Paşte într-o casă veche de 110 ani4.4511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei