Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2009 - Anul XIV, nr. 83 (4069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

MJ afirmă că nu are încă un proiect finalizat privind drepturile salariale

Vineri, 10 Aprilie 2009 (19:17:33)
Ministerul Justiţiei a afirmat, vineri seara, că nu are încă un proiect finalizat privind salarizarea şi celelate drepturi salariale ale personalului din justiţie, precizare venită în urma publicării, de către agenţia MEDIAFAX, a unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pe această temă.

"Referitor la stirea de mai jos, publicată astăzi (viberi-n,r,) pe site-ul MEDIAFAX, va transmit următorul punct de vedere din partea Ministerului: «Ministerul Justitiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti nu are încă un astfel de proiect finalizat. Se va decide la nivelul Guvernului dacă regulile privind salarizarea personalului din justiţie vor fi stabilite printr-o lege specială sau dacă acestea vor fi cuprinse într-o lege unică de salarizare a întregului sector bugetar.»", a comunicat Biroul de presă al MJLC.

Anterior acestei precizări, sursa citată anunţa că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a lansat, vineri, invitaţii preşedinţilor Curţilor de Apel şi prim-grefierilor, pentru a avea întâlniri de lucru în zilele de 15 şi 16 aprilie, în cadrul cărora se vor discuta problemele financiare ale sistemului judiciar.

"Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, i-a invitat vineri pe preşedinţii Curţilor de Apel şi pe prim-grefierii să participe la întâlniri de lucru la minister săptămâna viitoare pe 15, respectiv 16 aprilie. Agenda discuţiilor va viza problemele financiare structurale ale sistemului judiciar, inclusiv observaţiile prezentate de judecători. Ministrul Justiţiei şi-a exprimat deschiderea la dialog, precizând încă o dată că presiunile şi protestele sunt neproductive, deoarece acestea nu sunt de natură să genereze soluţii la problemele din sistem", se arată într-un comuicat al MJ, remis agenţiei MEDIAFAX.

Grefierii a anunţat că luni vor picheta sediul Ministerului Justiţiei, nemulţumiţi de ordinul dat de ministru privind neplata drepturilor salariale către angajaţii sistemului judiciar care nu au obţinut hotărâri judecătoreşti executorii de achitare a sumelor ce le sunt datorate.

Un proiect de Ordonanaţă de Urgenţă stabileşte salarizarea şi celelate drepturi salariale ale personalului din domeniul justiţiei, remuneraţia lunară pentru un şofer fiind mai mare ca cea a unui grefier debutant cu studii superioare.

Proiectul de lege doreşte să reglementeze salarizarea şi celelate drepturi salariale ale angajaţilor din Justiţie.

"Având în vedere că stabilirea unui sistem unitar de salarizare pentru personalul din sistemul justiţiei, constituie în acest moment, unica soluţie pentru evitarea unui sistem paralel şi inegal de salarizare a acestui personal, luând în considerare influenţa substanţială asupra bugetului de stat pe anul 2009 pe care o are executarea hotărârilor judecătoreşti privind acordarea de drepturi salariale solicitate de personalul din sistemul de justiţie, având în vedere presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice interne şi externe, necesitatea susţinerii creşterii economice şi reducerea inflaţiei, care impun adoptarea de urgenţă a unor măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare", se arată în expunerea de motive ale Ordonanţei de Urgenţă.

De asemenea, proiectul actului normativ doreşte să regelementeze situaţia diferenţelor salariale dintre judecători, procurori, personal auxiliar de specialitate, cu aceeaşi activitate, vechime şi funcţie, dar şi de grad a instituţiei unde lucrează.

În cadrul anexei proiectului de ordonanţă sunt stabilite indemnizaţiile de încadrare brută lunară.

De exemplu, secretarul general al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) are un venit de peste 8.000 de lei, iar un salariu asemănător are şi un director adjunct la direcţii de specialitate din Ministerul Justiţiei, dar şi un grefier din minister.

Un inspector şef în Ministerul Justiţiei are acelaşi salariu ca un procuror şef de secţie din Parchetul instanţei supreme, adică mai mult de 8.600 de lei.

Un grefier statistician, documentarist cu o vechime mai are de 6 ani are un salariu de 2.012 de lei, însă un grefier debutant cu studii superioare are un salariu de 805 lei, mai puţin decât un şofer care are 1.106 de lei.

Potrivit proiectului, cel mai mic salariu îl are un aprod, de 855 de lei urmat de agentul procedural cu 998 de lei.

Un grefier arhivar debutant ar putea câştiga 1.106, iar la o vechime mai mare de 6 ani poate ajunge la 1.811 de lei.

Un judecător de primă instanţă cu o vechime de peste 2-3 ani ar fi plătit, potrivit proiectului, cu peste 5.500 de lei.

Protestele personalului auxiliar din Justiţiei au continuat şi vineri, pentru a treia zi consecutiv.

Joi, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, referitor la protestele persoanlului auxiliar şi conex din justiţie, că acestea sunt neproductive şi bazate pe două zvonuri neadevărate, potrivit cărora nu s-ar mai plăti salariile şi că ar exista un proiect de lege în lucru în privinţa salarizării. Ministrul a spus că nu există un asemenea proiect şi că, dacă ar exista un proiect, va fi postat pe site-ul ministerului şi supus dezbaterii publice.

Mai mult, grefierii susţin că ministrul a dat joi un ordin, în sensul că aceia care au obţinut hotărâri judecătoreşti defintive să îşi primească drepturile salariale restante, iar cei care nu au aceste decizii să nu beneficieze de drepturile pe care toţi angajaţii din sistemul judiciar le-au cerut în instanţă. În majoritatea cazurilor, judecătorii s-au pronunţat în favoarea grefierilor, creându-se precedentul, iar în celelalte cazuri aflate pe rolul instanţelor magistraţii urmând a se pronunţa.

Ministrul Predoiu, a emis, joi, un ordin prin care doar grefierii care au hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică să li se acorde acest spor, măsură pe care grefierii o consideră discriminatorie.

"Începând cu data de 1 martie 2009, asistenţilor judiciari din cadrul instanţelor judecătoreşti care deţin hotărâri judecătoreşti executorii prin care li se recunoaşte plata «în continuare» a sporului de 50 la sută pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică, li se va achita acest spor, calculat la indemnizaţia de încadrare brută luanră, prevăzută de lege. Direcţia generală economică, curţile de apel şi tribunalele vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prezentului ordin", se precizează în Ordinul 1167/C, semnat de ministrul Predoiu.

Începând de luni, 6 aprilie, grefieri de la instanţele din Argeş, Dolj, Hunedoara, Timiş, Cluj, Suceava, Bucureşti au ieşit în stradă pentru a-şi cere drepturile.

Mai mult, Membrii Federaţiei "Projust" au anunţat că vor picheta, luni, 13 aprilie, sediul Ministerului Justiţiei, pentru că nu a respectat dispoziţiilor OUG 75/2008, privind eşalonarea drepturilor salariale restante ale personalului auxiliar şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti.

Membrii Federaţiei "Projust", afiliată la CNS "Cartel Alfa", reprezentând personalul auxiliar de specialitate şi personalul conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, sunt nemulţumiţi că, potrivit acestui act normativ, drepturile salariale ale personalului din justiţie pot fi plătite în trei tranşe, în decurs de 18 luni, potrivit unui comunicat al "Cartel Alfa".

Sindicaliştii suţin că, dacă prima tranşă a fost achitată (deşi cu o întârziere de câteva zile faţă de data prevăzută în actul normativ), în luna septembrie 2008, a doua tranşă, care trebuia să vină în data de 10 martie 2009, nu a mai fost achitată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului MJ afirmă că nu are încă un proiect finalizat privind drepturile salariale.
 Vizualizări articol: 891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MJ afirmă că nu are încă un proiect finalizat privind drepturile salariale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei