Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2009 - Anul XIV, nr. 83 (4069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Federaţiile din educaţie vor lua o decizie comună privind măsurile sindicale în problema salariilor

Vineri, 10 Aprilie 2009 (17:38:07)
Cele patru federaţii din educaţie vor lua o decizie comună, săptămâna viitoare, cu privire la măsurile sindicale pe care vor adopta în problema majorărilor salariale, în funcţie de rezultatele unui sondaj printre sindicalişti.

"Nu cred in vorbe şi iluzii, legea trebuia aplicată din octombrie 2008, dar acest lucru nu s-a întâmplat, astfel, că am fost puşi în situaţia de a solicita prin referendum membrilor noştri de sindicat să se pronunţe privitor la problemele din educaţie", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Aurel Cornea, liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Sondajul de opinie a avut loc în martie, iar rezultatele vor fi aflate săptămâna viitoare, federaţiile sindicale urmând să ia o decizie în funcţie de acestea, a mai spus Cornea.

Ministerul Educaţiei caută soluţii privind majorările salariale din învăţământ şi încearcă revenirea la Legea 221/2008, astfel încât, din ianuarie 2010, veniturile din sistem să crească cu 33/%, anul acesta fiind deja alocată o cotă de 9%, a declarat, vineri, ministrul Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prin rectificarea bugetară se pierde indexarea de 5%, procent cu care ar fi trebuit să fie majorate salariile în acest an, dar se păstrează sporurile şi nu se fac concedieri.

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei caută soluţii pentru a nu pierde majorările salariale prevăzute de lege, acesta fiind motivul pentru care s-a prelungit valabilitatea ordonanţei Guvernului 151/2008, până la revenirea sau înlocuirea cu Legea 221/2008, a mai spus Andronescu.

"Legea 221 prevedea majorarea cu 50%, dar din aceasta a fost deja alocată o cotă de 9%. Dacă ar intra în vigoare iar Legea 221, aceasta ar presupune o creştere salarială cu 33,6%, începând cu 1 ianuarie 2010, când, probabil, economia îşi va reveni", a declarat Andronescu.

Luni după-amiază, sindicatele din educaţie se întâlnes cu Traian Băsescu, la Cotroceni, pentru a discuta aceste probleme.

În ultimele săptămâni, sindicaliştii au ameninţat cu boicotarea examenelor naţionale, a închiderii anului şcolar şi a tezelor cu subiect unic, din cauza problemelor salariale.

Surse ministeriale au declarat agenţiei MEDIAFAX, în urmă cu o săptămână, că Guvernul va lua o decizie în privinţa indexărilor salariale care pot fi efectuate în acest an ţinând cont de economiile înregistrate la cheltuielile de personal, rezultate din reorganizarea instituţiilor publice, care urmează să fie prezentate de către ordonatorii principali de credite.

Principiul a fost prevăzut în proiectul de ordonanţă de urgenţă al Guvernului pentru rectificarea bugetului, au arătat atunci sursele.

"În termen de 15 zile de la aprobarea ordonanţei, ordonatorii principali de credite vor comunica Ministerului Finanţelor cuantumul sumelor rezultate din economii faţă de bugetul aprobat la cheltuielile de personal, rezultate din măsurile de reorganizare a instituţiilor, altele decât cele simpla blocare a posturilor vacante. După prezentarea acestei situaţii, în termen de alte zece zile, ministerul va comunica cifrele Guvernului, în baza cărora Executivul va decide indexările salariale care pot fi acordate în 2009", potrivit surselor citate.

Ordonatorii principali de credite vor fi obligaţi să se încadreze în limitele de cheltuieli cu personalul, astfel cum sunt acestea prevăzute în legea bugetară anuală.

La finalul săptămânii trecute, reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor au discutat despre majorarea salariilor mici, al căror cuantum se află în intervalul 1.100-1.700 lei.

Pe de altă parte, surse guvernamentale declarau, pentru MEDIAFAX, că Executivul a luat în calcul, în 1 aprilie, amânarea până la 31 decembrie a aplicării primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, de o treime din creşterea procentuală decisă de fostul Cabinet, interval în care se estimează că va fi aprobată legea de salarizare unică în sectorul bugetar.

Guvernul a decis, ulterior, să revină asupra deciziei de amânare până în decembrie a intrării în vigoare a primei etape de majorare a salariilor în învăţământ, de o treime din creşterea procentuală decisă de fostul Cabinet, hotărând, în final, să amâne termenul cu o lună, până în mai, pentru a discuta cu sindicatele.

La sfârşitul lunii martie, Ecaterina Andronescu declarase că va susţine legea privind majorarea cu 33,6 la sută a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească.

În ianuarie, Guvernul a amânat cu o lună intrarea în vigoare a primei etape de majorare a salariilor pentru personalul din învăţământ, printr-o ordonanţă de urgenţă în care era stabilit că o treime din creşterea decisă de fostul Cabinet, va fi acordată la 1 aprilie, şi nu la 1 martie cum era prevăzut.

Termenul până la care era amânată intrarea în vigoare a majorării a expirat în 1 aprilie.

Fostul Guvern a decis, în luna noiembrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă, ca salariile profesorilor să fie majorate gradual cu până la 28%, în două etape, respectiv de la 1 martie şi 1 septembrie 2009.

Pe de altă parte, actualul Executiv decisese ca salariile în sectorul bugetar să fie majorate în acest an cu 5%, în două etape, cu 3% în luna aprilie şi 2% în luna octombrie. Premierul Emil Boc a precizat că şi angajaţii din învăţământ vor primi o creştere salarială de 5%, la care se vor putea adăuga sume suplimentare condiţionate de derularea procesului de reformă şi de restructurarea sistemului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Federaţiile din educaţie vor lua o decizie comună privind măsurile sindicale în problema salariilor.
 Vizualizări articol: 513 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Federaţiile din educaţie vor lua o decizie comună privind măsurile sindicale în problema salariilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei