Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2009 - Anul XIV, nr. 83 (4069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Dragos Mircea DANUBIANU

Dragoş Mircea DANUBIANU


Forţa Democrată

Pleacă ai noştri, vin ai noştri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fie că sunt organizate la vremea lor, fie că vin să pună capăt unui interimat, alegerile, din această primăvară, pentru conducerile organizaţiilor municipale sucevene ale social-democraţilor şi ale liberalilor pot fi astfel caracterizate. În ciuda unei ineficienţe crase, în ciuda rezultatelor slabe la alegeri, aceeaşi oameni reuşesc să se perpetueze la cârma municipală a unor partide importante. „Pleacă ai noştri, vin ai noştri”. Numai că noi nu rămânem ca în versul care urmează în cântecul lui Victor Socaciu. Putem să semnalăm public tărăşenia. Sau încă putem, până vin peste noi prevederile noului Cod Civil şi vom fi amendaţi că am dezvăluit, fără acordul proprietarilor, fotografii din ograda acestora.

Din totdeauna, de pe vremea când se chema FSN, FDSN sau PDSR, organizaţia municipală suceveană a PSD a fost una cu rezultate modeste. Asta în ciuda faptului că, ani la rând, judeţul a fost condus cu autoritarism de Gavril Mârza şi că a fost un fief al domnilor Iliescu, Năstase, Cozmîncă.

Pesediştii au câştigat o singură dată fotoliul de primar al Sucevei, cu un candidat adus, pe ultima sută de metri, de la alt partid. Guvernarea locală care a urmat a fost una de pomină. Nu face nimănui plăcere să şi-o amintească, sucevenilor sigur nu şi, cred eu, nici pesediştilor, care au trebuit să o deconteze preţ de două rânduri de alegeri locale.

Pentru pesediştii suceveni, anul electoral 2008 a fost unul nefast. Pe toate planurile, înfrângeri categorice. S-au pierdut preşedinţia consiliului judeţean şi primăriile principalelor municipii. S-a ajuns la a se face figuraţie în consiliul local al municipiului reşedinţă de judeţ şi în consiliul judeţean.

La alegerile generale, s-au obţinut doar 3 din cei 14 mandate de parlamentar. În municipiul Suceava, la locale, scorurile partidului au fost pe toată linia sub media partidului de la nivel de judeţ: la primar 14,35% faţă de 32,06%, la consiliul local 18,96% faţă de 29,79%, la consiliul judeţean 25,92% faţă de 32,78%. La parlamentare, în colegiul 1 Suceava, s-a obţinut un neaşteptat 30,61% (datorat însă prestaţiei în creştere a domnului Donţu şi nu organizaţiei) faţă de media de 30,83%.

Putem spune că domnii din conducerea organizaţiei municipale nu au rezultate onorabile cu care să se prezinte în faţa apropiatei adunări de alegeri. Mai mult, recentele plecări din partid ale unor oameni cu bună imagine, consilieri locali în funcţie - mă refer la Emil Ursu, directorul Complexului Muzeal Bucovina şi Mihai Creţeanu, reputatul cardiolog - au dat o grea lovitură organizaţiei păstorită de mulţi, poate prea mulţi, ani de Virginel Iordache. Şi totuşi domnul Iordache recidivează. După ce, cu numai patru luni în urmă, îşi pusese, din proprie iniţiativă, mandatul la dispoziţia Delegaţiei Permanente, domnia sa vine acum şi cere un nou mandat. Culmea, în numele activităţii depuse la vârful organizaţiei, dar şi din nevoia de continuitate. Continuitate, în ce? Eventual în non performanţă. Şi pentru ca hazul să fie total, contracandidatul său este, ca şi acum doi ani - când a obţinut 12 voturi - acelaşi Lorand Ercse. Aşa cum este, ca să folosesc o expresie consacrată, „poporul pesedist” sucevean rezonanţa numelui este suficientă să îi alunge voturile.

Şi la liberali am avut parte de un contracandidat, lipsit evident de şanse. Acolo, însă, acel tânăr - Marius Cernescu parcă îl cheamă - a rostit un discurs remarcabil în care a făcut o analiză necruţătoare a activităţii celor care s-au gândit să mai pună o dată laba pe organizaţia municipală. Să sperăm că măcar de atât vor avea parte şi pesediştii suceveni, la alegerile de sâmbătă, de un moment al adevărului, spus articulat şi necruţător. Nu pot să nu observ însă că pesediştii suceveni riscă să rateze o şansă. În condiţiile în care liberalii suceveni par încremeniţi în proiect (propriul lor proiect de 8%), în condiţiile în care armada pedelistă, bate pas de defilare în voia cea bună, de se urcă praful de pe străzi până la etajul patru, echilibrarea scenei politice sucevene ar putea veni dinspre PSD.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pleacă ai noştri, vin ai noştri.
 Vizualizări articol: 8723 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Pleacă ai noştri, vin ai noştri5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei