Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2009 - Anul XIV, nr. 60 (4046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Marko despre autonomie: Dacă vom fi uniţi, "niciodată" va însemna în maghiară "în curând"

Duminică, 15 Martie 2009 (13:44:19)
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, duminică, la Cristuru Secuiesc, făcând referire la declaraţia "unui politician român" potrivit căruia "niciodată nu va fi autonomie teritorială", că, dacă maghiarii vor fi uniţi, cuvântul românesc "niciodată" va însemna în maghiară "în curând".

"Ni s-a spus că niciodată nu se va reamplasa din nou Statuia Libertăţii în Arad. Şi ea există astăzi. Mai ieri, am auzit un politican român spunând că niciodată nu va fi autonomie teritorială. La care putem răspunde, de asemenea, doar cu: să aşteptăm până la capăt. Dacă vom fi uniţi, cuvântul românesc niciodată va însemna în maghiară în curând", a afirmat liderul UDMR la manifestările prilejuite de Ziua Maghiarilor de pretutindeni, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Marko a mai spus că, dacă în urmă cu 19 ani, în Ardeal s-a încercat interzicerea drapelului roşu, alb, verde şi imnul naţional secuiesc, dacă maghiarii au fost nevooiţi să disimuleze ca psalm bisericesc acel "Binecuvântează-l, Doamne, pe maghiar", astăzi maghiarii pot să sărbători liber.

La începutul discursului său, preşedintele UDMR a spus că Trianonul a împins milioane de maghiari în minoritate, dar, cu toate acestea, maghiarii au rămas o singură naţiune, după cum au fost şi în urmă cu 161 de ani, în 1848. Liderul UDMR a vorbit foarte mult despre uniunea maghiarilor şi despre faptul că ei trebuie să aibă o singură voinţă.

"Dacă în momentele grele suntem capabili să punem deoparte frustrările, ofensele, divergenţele, supărările şi vanităţile şi suntem în stare să ne unim atunci suntem cu adevărat o singură naţiune", a spus Marko Bela.

El a adăugat că, dacă nu demult UDMR şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania erau separate, acum au căzut de acord să prezinte o listă comună sub simbolul lalelei, "lista solidarităţii maghiare".

La manifestările de la Cristuru Secuiesc, la care sunt prezenţi, printre alţii, Marko Bela, senatorul Verestoy Attila, mai mulţi senatori şi deputaţi din judeţul Harghita, subprefectul judetului susţinut de UDMR, Ladanyi Laszlo Jsolt, şi reprezentanţi ai oraşelor înfrăţite cu Cristuru Secuiesc, un elev a citit, în limba maghiară, mesajul transmis de preşedintele Traian Băsescu de ziua maghiarilor de pretutindeni.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în februarie, la finalul unor discuţii cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei declara că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.

Traian Băsescu a fost întrebat dacă este posibilă autonomia teritorială în regiunea secuiască şi când va fi acest lucru posibil. "Referitor la termen, vi-l pot da, este «niciodată», pentru că România este definită ca stat naţional unitar şi suveran", a spus Băsescu.

El sublinia că niciodată România nu va accepta conceptul de drepturi colective pentru minorităţi, dar va susţine drepturile individuale pentru cetăţenii aparţinând minorităţilor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Marko despre autonomie: Dacă vom fi uniţi, \"niciodată\" va însemna în maghiară \"în curând\".
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Marko despre autonomie: Dacă vom fi uniţi, \"niciodată\" va însemna în maghiară \"în curând\"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei