Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 mar 2009 - Anul XIV, nr. 60 (4046)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Dă-mi un leu să-mi iau un covrig

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Împrumutul e uneori bun vecin cu cerşetoria. În tinereţea mea, prin cârciumi mai ales, o ironie-banc făcea furori : Dă-mi un leu, să-mi iau un covrig, că mi-e o sete de n-am unde dormi la noapte. Era şi un fel de a-ţi lua peste picior sărăcia. Ca în Creangă. Nici frumos până la 20 de ani, nici deştept până la 30 şi nici bogat până la 40. Dar sărac ca acum şi ca anul trecut şi ca de când sunt, niciodată n-am fost. Parcă aşa suna citatul din marele povestitor.

Ce se petrece acum la noi? O ştire-şoc a bulversat România. Aflăm că ne împrumutăm la Fondul Monetar Internaţional cu o sumă astronomică, ceva care merge spre 20 de miliarde euro.

Îmi aduc aminte că o sumă mult mai mică împrumutată de Ceauşescu, sumă la care s-au adăugat mereu dobânzi, ducând-o parcă la 14 miliarde de dolari, a fost plătită de români, strângând mereu cureaua, în 25 de ani. Vindeam porcii ruşilor şi noi mâncam doar adidaşii, poreclă pentru copitele râmătoarelor, singura parte relativ comestibilă care rămânea în ţară. Dădeam, în contul datoriei externe, găinile din care rămâneau  la noi ghearele şi căpăţânile. Ne culcam cu coşmarul datoriei externe şi ne trezeam cu obsesia datoriei externe.

Împrumutul de azi, decis şi negociat de iubitul nostru preşedinte-jucător (nimeni din Guvern nu pare a avea habar de negocierile începute imediat după Anul Nou de starostele de la Cotroceni, nici măcar bocii lui) nu pare a avea vreo noimă. Nu există, cel puţin aparent, o urgenţă. Nu suntem cu cuţitul la beregată încă. Şi atunci de ce această cerere disperată a unei sume care nu ştiu şi nu prea ştie nimeni când şi cum va fi plătită? Dobânda e mică, ne linişteşte preşedintele. În primii doi ani dăm „doar” câte 700 milioane euro. Apoi vine scadenţa. Scadenţa înseamnă mai mult decât dublu faţă de ceea ce datorăm azi băncilor străine şi nu suntem în stare să plătim. Fericirea, cu alte cuvinte, va dura puţin. Vine după aceea dezastrul. După noi - nu-i aşa? - potopul!

Sunt un individ, conform standardelor la zi, depăşit şi chiar primitiv. Intru în panică numai la gândul că aş putea avea vreo datorie. Nu m-am împrumutat niciodată de bani nici la prieteni, nici la bănci.  Nu pentru că n-aş fi fost pus în situaţia de a apela la această formulă comodă, dar şi laşă, ci pentru că instinctul meu financiar a funcţionat altfel. Asta e. Dacă te naşti cu ochii verzi nu-i poţi face căprui sau galbeni decât dacă păcăleşti lumea cu lentile colorate. Eu nu vreau să păcălesc lumea.

În satul meu mai trăieşte încă unul al lui Iordache. Ajuns la bătrâneţe, într-o stare fizică şi morală deplorabilă, buhăit şi alcoolic, reazimă zilnic stâlpul birtului, vânând câte un fraier pe care să-l tapeze de un ban. Dă-mi şi mie, nea Lucică, 100 de mii. Ţi-i dau îndărăt mâine. I-am dat odată, i-am dat de două ori, cu convingerea mereu că nu-i mai văd înapoi.  Acum nu-i mai dau, cu toate că ştiu că se strâmbă în spatele meu şi mă înjură. Cazul lui e clasat.

Grav e al unui învăţător care s-a împrumutat, când avea băiatul gata de nuntă, de o sumă mare. Scot banii de două ori şi imediat ţi-i dau îndărăt, i-a zis el unui bucureştean care şi-a făcut casă în Sângeru. Bucureşteanul, om păţit, a cerut o garanţie notarială. Socrul mare a garantat cu casa. A trecut nunta. N-a scos cât spera, dar i-au rămas ceva bani. Zaiafet mare, lăutari scumpi, petrecere îmbelşugată. După nuntă mirii au plecat în străinătate, iar socrul mare, uitând de datorie, s-a pus pe petreceri. Azi nu mai are casă şi este vecin de stâlp la crâşmă cu ăla al lui Iordache. Şi el, cu toate că a fost învăţător, om cu oarece ştaif în sat, trăieşte din întins mâna şi prăjit câte un fraier. Pentru ce nuntă se împrumută nemilos România, lăsând un plocon dureros în braţele copiilor? De ce face asta Traian Băsescu? Nu cumva e vorba de nunta lui electorală din această toamnă, când trebuie să cânte lăutarii, să curgă vinul, să petreacă naţiunea? După aceea, mila lui Dumnezeu.  Ştiu că Traian Băsescu a făcut orice cu acest popor. Ca într-o narcoză, poporul l-a aclamat şi-l adulează. Şi atunci când a aruncat spre el cu sticla de şampanie din care băuse, şi atunci când a strigat „Să trăiţi bine!”. Sondajele, care indică orientările noastre de iubire lucidă, îl aşază în capul mesei, la nunta pierzaniei, tot pe Traian Băsescu. Să ne fie de bine!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dă-mi un leu să-mi iau un covrig.
 Vizualizări articol: 2131 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Dă-mi un leu să-mi iau un covrig5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei