Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mar 2009 - Anul XIV, nr. 55 (4041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Văcăroiu: Indiscutabil, România are nevoie de un împrumut extern, se vehiculează 15-20 miliarde euro

Luni, 9 Martie 2009 (18:04:32)
Preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a declarat, luni, după discursul preşedintelui Băsescu în Parlament, că România are nevoie indiscutabil de un împrumut extern, întrucât situaţia actuală obligă la aceasta România, arătând că se vehiculează sume în jurul a 15-20 de miliarde de euro.

"Depăşirea situaţiei de criză obligă România la un împrumut destul de substanţial, se vehiculează cifre cuprinse undeva între 15 şi 20 de miliarde de euro, care pot fi primite în principal din partea UE, cu condiţia unei asistenţe tehnice sau a unei monitorizări din partea FMI", a spus Văcăroiu.

El a precizat că "e indiscutabil că România are nevoie de asistenţă financiară externă".

"Nu se pune problema rezolvării acestei crize şi a situaţiei existente în România, fără a apela la împrumuturi externe, care vin pe relaţia cu UE, pentru toate ţările care sunt mai noi membre UE", a spus preşedintele Curţii de Conturi, precizând că pentru aceste state s-a impus acest tip de monitorizare privind utilizarea fondurilor, din partea FMI, el dând exemplul Ungariei, care a încheiat recent un astfel de acord.

Întrebat despre oportunitatea accesării unui împrumut extern, Văcăroiu a răspuns: "Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, aş evita încheierea unui acord de împrumut pe modelul pe care îl cunoaştem, cu condiţionări severe, aş merge pe formula unui acord sub forma unei asistenţe tehnice, a unei monitorizări în relaţia directă FMI-UE, România".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în discursul rostit în faţa Parlamentului că în perioada următoare România va avea nevoie de un împrumut extern, iar acesta, potrivit reglementărilor europene, trebuie luat în parteneriat cu FMI.

El a explicat că nu este nevoie de acest credit pentru susţinerea bugetului de stat sau a datoriilor statului român, însă a menţionat că există un deficit de cont curent şi o datorie externă a sectorului privat, care, în acest an, este de 24 de miliarde de euro.

Băsescu a spus că împrumutul extern "ne va face mai rezistenţi" la o eventuală depreciere rapidă a situaţiei economice internaţionale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Văcăroiu: Indiscutabil, România are nevoie de un împrumut extern, se vehiculează 15-20 miliarde euro.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Văcăroiu: Indiscutabil, România are nevoie de un împrumut extern, se vehiculează 15-20 miliarde euro0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei