Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mar 2009 - Anul XIV, nr. 55 (4041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nica: Delegaţia FMI vine în România pentru informarea periodică între Fond şi instituţiile abilitate

Luni, 9 Martie 2009 (13:31:35)
Vicepremierul Dan Nica a declarat, luni, după şedinţa conducerii coaliţiei, că delegaţia FMI va veni în România pentru a vedea situaţia economiei româneşti, impactul crizei asupra acesteia şi măsurile care trebuie luate pentru a reglementa mai bine situaţia sistemului financiar-bancar românesc.

Nica a arătat că delegaţia FMI va veni în România pentru un schimb de informaţii, ca urmare a unui aranjement care există deja, această informare având loc periodic între FMI şi instituţiile abilitate din fiecare ţară.

Întrebat dacă va veni o delegaţie FMI săptămâna aceasta să negocieze cu partea română, Nica a precizat: "Nu cred că cu Guvernul României. Există un mecanism prin care cei de la FMI vin în România ca urmare a unor aranjamente care există. FMI are obligaţie de supraveghere a economiei mondiale şi a sistemului financiar la nivel mondial”.

"Sigur că există un schimb de informaţii între FMI şi instituţiile abilitate din fiecare ţară şi ca urmare a acestui aranjament vin periodic în fiecare ţară pentru a vedea care este impactul crizei, care sunt măsurile de luat. Aceste lucruri fac parte din mecanismul de consultare pe care îl are FMI cu toate ţările inclusiv cu România", a arătat Nica.

Întrebat dacă, în consecinţă, delegaţia FMI nu vine în România pentru a discuta despre un eventual împrumut, Nica a spus: "Eu înţeleg că ei vin în primul rând pentru a vedea care este situaţia economiei româneşti, dacă a existat un impact al crizei, cât de mare este, cum este pregătită economia României pentru a face faţă acestei crize şi care sunt măsurile care trebuie luate pentru o reglementare mai bună a situaţiei sistemului financiar bancar astfel încât să se evite situaţiile neplăcute din anul 2008".

Întrebat dacă partenerii de guvernare, de la PDL, i-au informat pe social-democraţi despre stadiul discuţiilor cu FMI, despre faptul că a plecat o delegaţie care a discutat cu FMI şi de care PSD nu a ştiut, Nica a răspuns: "Nu am această informaţie".

Vicepremierul Dan Nica a mai arătat, totodată, că în şedinţa conducerii coaliţiei, de luni, s-a discutat despre modul în care se va asigura finanţarea economiei în 2008, dar că nu există încă un proces de evaluare finalizat, şi că există îngrijorare faţă de "îngreunarea" procesului de creditare a firmelor româneşti.

"Au fost discuţii legate de modul în care vom asigura finanţarea în acest an, dar nu există în acest moment un proces de evaluarea care să fie finalizat. Ne uităm cu foarte mare atenţie la modul în care va trebui să fie asigurată finanţarea economiei României în acest an, iar ceea ce ne îngrijorează este o oarecare îngreunare a procesului de acordare a creditării către firmele din Roâmânia de către sistemul bancar", a precizat Nica, după şedinţa coaliţiei.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a declarat, într-un interviu pentru cotidianul Gândul, că informaţiile sale din America, de la Washington, sunt că vor veni la Bucureşti, reprezentanţi ai Fondului şi că este nevoie obligatoriu ca, înainte de a se ajunge la o decizie pozitivă sau negativă asupra unei relaţii cu FMI, să avem un plan anti-criză real.

Geoană a reproşat partenerilor de guvernare că nu l-au informat nici în legătură cu deplasarea a doi oficiali români la Wahington pentru discuţii cu reprezentanţii FMI, motiv pentur a care a spus că discuţiile au loc "pe şest" şi că din acest motiv este vorba despre o "guvernare pe furiş".Guvernul discută cu Comisia Europeană despre contractarea unei finanţări externe, iar oficialii CE se consultă la rândul lor cu Fondul Monetar Internaţional şi solicită de multe ori ca o astfel de înţelegere să fie dublată de un acord al statului împrumutat cu FMI, a declarat premierul Emil Boc.

"Suntem în discuţie cu partenerii europeni, fiind ţară membră a Uniunii Europene. În primul rând discutăm cu Comisia Europeană şi ei sunt aceia care pot să spună «Da, avem soluţia financiară pentru a vă sprijini». Noi facem aceste discuţii cu Comisia Europeană şi Comisia are de asemenea discuţii cu FMI. Comisia Europeană este una dintre structurile care cere de cele mai multe ori ca un acord încheiat cu ea să fie dublat şi de un acord cu FMI, aşa cum şi foarte multe alte bănci, BERD, BEI, Banca Mondială, cer o dublură", a spus Boc.

El a arătat, într-o emisiune a postului Prima TV, că România are nevoie de un împrumut de câteva miliarde euro, dar că nu a fost luată deocamdată o decizie privind volumul şi sursa împrumutului.

"Astăzi avem negocieri şi discuţii şi cu privire la sumă, şi cu privire la modalitatea sau entitatea cu care luăm împrumutul. Este o discuţie la care participă Ministerul Finanţelor, Banca Naţională, Guvernul, preşedintele României, Parlamentul", a arătat şeful Guvernului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Nica: Delegaţia FMI vine în România pentru informarea periodică între Fond şi instituţiile abilitate.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nica: Delegaţia FMI vine în România pentru informarea periodică între Fond şi instituţiile abilitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei