Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 mar 2009 - Anul XIV, nr. 55 (4041)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Pseudoburghezia iese la revoluţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Nu ateriză bine avionul buclucaş al Carpatair la Timişoara cu burtica în spumă şi fundul pe roţi că primul banc a şi fost scos de românaşii plini de umor. Desigur, eu l-am auzit – unde altfel? pe scara avionului! Şi sună cam aşa: „Încurajat de succesul său în a pune la sol aeronava fără o roată, talentatul nostru pilot îşi propune ca data viitoare să încerce fără două!”. Mai departe, bancul nu mai spune, dar presimt că alţi întreprinzători vor încerca fără trei! Şi fără nici una. Şi vom intra în Guinness Records nu doar ca ţara cu cel mai lung cârnat, sau cel mai mare tort, ci şi ca ţara unde aterizezi pe burtă voluntar, când ai putea să o faci pe roţi!

Nu prea mă face să râd bancul ăsta. Pentru că văd nişte reprezentanţi ai funcţionarilor publici zilele astea, care dau cu bomfaierul la roţi fără să ne fi consultat pe noi, pasagerii avionului, şi în total dezacord cu piloţii, care ştiu ei bine că şi aşa aterizarea va fi dură. De unde au ieşit băieţii ăştia, Oprescu, Marica, cum îi mai cheamă, care se ţin cu toată musculatura din dotare de sporurile lor de antenă şi ce mai au prin birouri? Vă spun eu de unde au ieşit: dintr-o cultură a privilegiului, care a dus la situaţia unică la noi că funcţionarii au salarii medii mai mari decât angajaţii din privat, invers decât în ţările întreprinzătoare. Ne-am reîntors la blestemul clasic al României, de care au scris aşa frumos autori interbelici ca Zeletin sau Manoilescu: adevăraţii noştri burghezi sunt funcţionarii. Bugetarii noştri sunt clasa mijlocie, pe lângă ei întreprinzătorii, care zilele astea se caută prin toate buzunarele ca să plătească facturile, sunt şi mai puţini, şi mai săraci. Pseudoburghezia asta sufocă bugetul şi desprinde roţile de la avion în momentul crucial.

Nu vreau să spun cu asta că orice funcţionar e un profitor. Deloc. Ţara are peste 120 000 de funcţionari publici, din care jumătate câştigă sub salariul mediu. Cei din primăriile de sate sau oraşe mai mici nu ştiu cum îşi duc zilele. Diferenţele dintre vârful piramidei şi baza ei sunt enorme! Tocmai asta şi-a propus guvernul să rezolve, printr-o lege unitară a salarizării, ceva ce experţii recomandau de foarte mult timp. Criza bugetară fiind dramatică, după cum am mai scris, intenţia guvernului Boc a fost să îngheţe toate sporurile până la trecerea acestei noi legi. Şi bineînţeles că sindicaliştii furioşi sunt cei care erau în vârful piramidei, care ameninţă cu o grevă a tuturor ministerelor.

Tot în această cheie trebuie citit şi apelul preşedintelui Băsescu ca Parlamentul că aprobe un împrumut extern. Desigur că guvernul îl poate face şi fără Parlament. Dar pentru că tot am ajuns la doctorul FMI, prin politica fiscală iresponsabilă a guvernului liberal, ştiţi exact ce va spune doctorul. Capeţi medicamente pe gratis dacă ţii regim. Nici un fel de sporuri! Ba poate chiar concedieri. Ungaria, înaintea noastră, a înghiţit pilula!. Şi desigur că şi noi am lua-o mai uşor dacă ar exista puţină solidaritate la greu, ca să înţeleagă toată lumea că de fapt nu avem altă soluţie. Bineînţeles însă că nu reuşim – şi din Parlament, şi din sindicatul funcţionarilor trag unii de roţi fără să se prindă că de pe urma prăbuşirii nu pot ieşi mai bine ca noi toţi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pseudoburghezia iese la revoluţie.
 Vizualizări articol: 2651 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Pseudoburghezia iese la revoluţie3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei