Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2009 - Anul XIV, nr. 38 (4024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Guvernul Boc apelează la FMI pentru a primi o diplomă de incompetenţă

Marţi, 17 Februarie 2009 (18:00:20)
Preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, marţi, la dezbaterile pe buget că guvernanţii vor să apeleze la FMI pentru a primi o "diplomă de incompetenţă", menţionând că asta este semnificaţia unui acord cu Fondul, care le va cere mărirea taxelor şi impozitelor şi reducerea consumului.

"Mi se pare că sunteţi aşa, în situaţia cum aşteaptă mielul tăierea, să vă vină FMI-ul peste cap. Acest buget, ştiţi bine că nu ţine şi mă întreb de ce vreţi să vină FMI? Probabil că vreţi ca să vă facă de râs în văzul întregii lumi. Pentru că o să vă spună că veniturile sunt nerealiste şi cheltuielile sunt neajustate. Dacă cârăiţi o să vă spună că trebuie să micşoraţi consumul, eu ştiu că nu o să vă lase inima să-l micşoraţi şi atunci o să umblaţi la investiţii. O mare greşeală. O să vă dea sfaturi să măriţi taxele şi impozitele pentru că aşa sunt ei, drăguţi de firea lor, eu i-am cunoscut foarte bine", a susţinut Tăriceanu.

Liderul PNL a subliniat că guvernanţii vor să vină FMI-ul pentru a înmâna "diploma de incompetenţă" Guvernului Boc.

"Poate vreţi să vină FMI să vă dea o diplomă de incompetenţă, pentru că acordul cu FMI nu este decât o diplomă de incompetenţă a Guvernului Boc, altceva nu este", a spus Tăriceanu.

El a menţionat că recomandarea sa pentru guvernanţi este să îşi ia "inima în dinţi" şi "să înghită câteva broaşte râioase", susţinând că au mai făcut lucrul acesta şi să ia toate măsurile pe care le cere economia.

El a apreciat că în opinia sa" orice economie în acest moment are nevoie de injecţii solide de oxigen pentru a-şi relua ciclul corect de funcţionare", şi că se constată o incapacitate şi o lipsă de ştiinţă a guvernului de a elabora un buget realist şi un plan elaborat şi eficient anticriză.

În plus, Tăriceanu a spus că în cazul în care Guvernul Boc desfiinţează cota unică şi majorează impozitele, nu l-ar mira aceste măsuri, pentru că în acest fel PDL ar închide "scurta paranteză politică pe zona de centru-dreapta" şi ar reveni acolo de unde a plecat, spre "stânga populistă".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană a declarat, luni, că amintirile relaţiei cu FMI îl "înfioară", el apreciind că ar fi preferabil să nu se apeleze la FMI în ceea ce priveşte un împrumut extern, date fiind condiţiile extrem de dure, cu un impact social foarte puternic şi constrângeri semnificative.

Întrebat dacă, în aceste condiţii, ar fi de preferat un împrumut de la Comisia Europeană, Geoană a precizat: "Preferabil ar fi fără FMI, este un lucru clar. Orice relaţii cu FMI înseamnă constrângeri importante", a afirmat Geoană.

El a arătat că a solicitat Guvernului, în acest sens, ca după aprobarea bugetului de către Parlament, respectiv săptămâna viitoare, să aibă loc o discuţie "clarificatoare" în ceea ce priveşte politica economică anti-criză a României.

Orice acord cu Fondul Monetar Internaţional trebuie să treacă prin Comisia Europeană, România fiind stat membru al UE, dar nu orice acord cu CE trebuie să treacă şi pe la FMI, a declarat, luni, premierul Emil Boc, precizând că o decizie privind un eventual împrumut va fi luată împreună cu BNR.

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat la rândul său, vineri, că o decizie cu privire la un posibil acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) va fi adoptată în cel mult două săptămâni.

Decizia va fi luată după aprobarea bugetului în Parlament şi discuţii cu Comisia Europeană, a afirmat Pogea.

La finele lunii ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că nu este partizanul unui împrumut de la FMI, ci din bani europeni, şi a menţionat că a anunţat Comisia Europeană că România intenţionează să contracteze un împrumut de 6-7 miliarde euro, sub supravegherea Fondului.

Miercuri, şeful statului a declarat că FMI ar putea intra în "jocul" creditului extern al României "în urma aranjamentelor" cu CE, criticând însă faptul că băncile româneşti cu acţionariat majoritar în statele UE nu îşi îndeplinesc obligaţiile de finanţare a economiei româneşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Guvernul Boc apelează la FMI pentru a primi o diplomă de incompetenţă.
 Vizualizări articol: 635 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Guvernul Boc apelează la FMI pentru a primi o diplomă de incompetenţă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei