Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2009 - Anul XIV, nr. 38 (4024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Şeful Gărzii de Mediu propune suspendarea temporară a ordonanţei privind taxarea pungilor de plastic

Marţi, 17 Februarie 2009 (17:56:16)
Silvian Ionescu, şeful Gărzii Naţionale de Mediu (GNM), propune suspendarea "pentru câteva luni" a taxării pungilor de plastic, aceasta fiind, în opinia sa, o măsură socială necesară pentru angajaţii celor 23 de companii ce produc pungi de plastic, care nu se pot acredita ca producători ecologici.

"În România există 23 de producători de pungi de plastic la scară industrială. Unii dintre aceştia şi-au cumpărat deja instalaţii cu care să poată produce pungi de plastic ecologice, netaxabile. Problema este însă că în România nu există un laborator care să certifice faptul că folia pe care o folosesc este ecologică, biodegradabilă, aşa că aceştia sunt într-un impas", a declarat Silvian Ionescu.

În acelaşi timp, de când pungile de plastic au început să fie taxate, consumul acestor produse a scăzut dramatic, iar firmele româneşti produc din ce în ce mai puţin, în lipsa unei pieţe de desfacere.

Firmele din străinătate acreditate ca producători de material plastic ecologic au însă o piaţă foarte bună de desfacere în România, a mai spus Ionescu, arătând că această situaţie periclitează situaţia celor 5.000 de angajaţi români ai celor 23 de producători importanţi de pungi de plastic din ţară.

"Este o măsură cu o profundă tentă socială aceasta pe care o propun. Îmi doresc să suspendăm pentru câteva luni taxarea pungilor de plastic, pentru ca în România să apară laboratorul la care firmele să îşi primească acreditarea şi pentru a rezista asaltului de produse acreditate ca fiind ecologice provenite din import", a mai declarat Silvian Ionescu.

Acesta a arătat că, având în vedere faptul că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului în acest sens, împreună cu ordinul de ministru care explică modul de aplicare, se află la Parlament pentru a fi transpuse în lege, este "oportun" ca în textul legii să se prevadă un moratoriu de suspendare pentru câteva luni a actului normativ, pentru a permite înfiinţarea laboratorului şi acreditarea producătorilor români care folosesc materiale ecologice.

"Este doar o propunere. Termenul de suspendare prevăzut în moratoriu poate să fie de o lună, de două, de şase, de câte luni consideră cei chemaţi să decidă că este normal. Eu doar am identificat o stare de fapt şi am prezentat-o colegilor din Guvern şi parlament, pentru a decide asupra ei", a conchis Silvian Ionescu.

Fostul Guvern a decis, anul trecut, să introducă, începând cu 1 ianuarie 2009, o taxă în cuantum de 20 bani pe bucată pentru pungile de tip sacoşă confecţionate din materiale care nu sunt biodegradabile, distribuite gratuit în prezent de comercianţi, taxă percepută de la firmele care introduc pe piaţă astfel de ambalaje, atât importatori, cât şi producători români. Taxa se aplică şi în cazul pungilor din plastic reutilizabile şi va fi vărsată la Fondul pentru Mediu.

Un studiu realizat de Ministerul Mediului indică, teoretic, că un român foloseşte 250 de astfel de pungi într-un an, iar durata de utilizare a fiecăruia dintre aceste ambalaje este de doar 20 minute.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Gărzii de Mediu propune suspendarea temporară a ordonanţei privind taxarea pungilor de plastic.
 Vizualizări articol: 432 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Şeful Gărzii de Mediu propune suspendarea temporară a ordonanţei privind taxarea pungilor de plastic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei