Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 feb 2009 - Anul XIV, nr. 38 (4024)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Votul cu cotul!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Prin bunăvoinţa lui Paul Goma şi promptitudinea internetului, a sosit la Iaşi un text-apel semnat de un român originar de pe oropsita Vale a Timocului – Cristea Sandu Timoc.

 S-a scris şi s-a tot scris despre deznaţionalizarea românilor de pe Valea Timocului, regiune de graniţă împărţită între Serbia şi Bulgaria. Eminescu avertiza încă la 1876: „ Mi se pare că pentru ţara noastră a sosit vremea de a se ocupa în mod radical de soarta românilor din dreapta Dunării.” Au trecut mai bine de 130 de ani şi… nu s-a întâmplat mai nimic – dimpotrivă, procesul deznaţionalizării avansează pas cu pas şi 40.000 de „rumuni” de pe Valea Timocului, ca şi miile de „vlahi” din regiunea bulgară Vidin se află în pericol de a-şi pierde complet identitatea naţională.

Cea mai gravă este situaţia din Serbia, fiindcă bulgarii, totuşi, au schiţat câteva gesturi, fie ele şi simbolice. După cum declară Ivo Gheorghiev, preşedintele Uniunii tinerilor etnici români din Bulgaria, s-au înfiinţat, la sate, cinci clase cu predare în limba română (şcoli particulare, cu taxă), sunt şi două grădiniţe (tot particulare…), ar funcţiona chiar o secţie românească în învăţământul superior (la Vidin) şi se flutură în continuare promisiuni guvernamentale privind accesul la mass-media.

În Serbia însă, este recunoscută existenţa unei minorităţi române doar în Banatul Sârbesc – poziţie nefericit oficializată prin Tratatul de amiciţie semnat cu România în 1995. Asta în vreme ce, în 1906, cercetările pe teren finalizate cu publicarea cărţii „Kroznaşe rumune” găseau, în Serbia, aproape 500 de sate româneşti, majoritatea în Timoc, unde toate ctitoririle de până la 1800 poartă marcă românească. În perioada 1937-1940, guvernul român asigura susţinerea financiară a peste 100 de şcoli primare, liceale, normale în dreapta Dunării. După aceea, nimic! Cristea Sandu Timoc exclamă: „Măcar să se fi publicat o istorie, o carte de folclor a românilor” din Timoc, măcar „dacă ar fi reuşit să înfiinţeze un post de radio-televiziune lângă Bor”, pe muntele ce poartă numele atât de românesc „Vâru Negru”.

 Atitudinea intolerantelor autorităţi sârbe a fost şi a rămas ostilă manifestărilor naţionalităţilor, repede calificate drept promotoare ale „intoleranţei naţionale, rasiale, religioase şi, nu în ultimul rând, urii” – cum s-a întâmplat la Malainiţa, unde Poliţia a interzis preotului să marcheze printr-un parastas împlinirea a 610 ani de la bătălia de la Rovine şi i-a amendat pe iniţiatori.

 La Negotin, deşi preotul Boian a primit aprobare pentru construirea unei biserici româneşti, Primăria s-a răzgândit şi a hotărât demolarea fundaţiei! Încercările României de a deschide un Consulat la Bor au primit repetate refuzuri, deşi „vlahii” sunt, în zonă, o minoritate reprezentativă: 28% în plasa Kucevo, 27% la Boljevac, 22% la Zagubica ş.a.m.d.

 Alta ar fi situaţia dacă „vlahii” ar fi consideraţi ceea ce sunt, adică, români. Faptul a fost sesizat de raportorul german Jurgen Herrmann, care a şi prezentat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei un document ce înfăţişează discriminarea minorităţii române din Serbia. Sigur, normal ar fi fost ca o astfel de intervenţie să aparţină deputaţilor români la APCE, dar, culmea culmilor, aceştia au votat… împotriva iniţiativei lui Herrmann şi a intereselor conaţionalilor de pe Valea Timocului, făcând astfel posibilă aprobarea amendamentului delegatului sârb Aligrudici, care a izbutit să impună delimitarea a două entităţi: de o parte vlahii, de cealaltă, românii! Votul a fost pe muchie: 21 pentru, 19 împotrivă. Cine credeţi că a votat „pentru”, înclinând balanţa? Deputata Cornelia Cazacu, de la PD-L.

Iată şi explicaţia ce o dă, total aiuristică: „Am vrut să votez împotrivă, dar m-am întors către Frunda şi nu ştiu ce s-a întâmplat. Cred că am atins cu cotul un buton” (!!) Nu numai dna Cazacu a votat… cu cotul, împotriva intereselor românilor, ci şi Ilie Ilaşcu (!), dar dintr-un motiv ţinând de meschina şi mărunta politică dâmboviţeană: „Nu puteam aproba o iniţiativă susţinută de UDMR.” Rezoluţia a fost atacată la Comisia Juridică de Vlad Cubreacov, parlamentar din Republica Moldova. Bune zile am ajuns! Interesele românilor le susţin nemţii, ungurii, moldovenii şi le torpilează… deputaţii români!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Votul cu cotul!.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 16 voturi
Votul cu cotul!5.0516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei