Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 7 nov 2008 - Anul XIII, nr. 263 (3944)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu: România nu susţine fuziunea dintre FMI şi Fondul de Stabilitate Financiară

Vineri, 7 Noiembrie 2008 (13:25:02)
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, înainte de plecarea spre Bruxelles, că poziţia României în faţa celorlalţi membri UE este aceea că "nu susţinem fuziunea dintre FMI şi Fondul de Stabilitate Financiară", iar Uniunea trebuie să aibe un rol mult mai puternic în interiorul FMI.

Preşedintele Traian Băsescu a spus că reuninea CE are ca subiect reacţia Uniunii Europene la criza financiară şi economică internaţională.

Şeful statului a menţionat că "nu au intervenit elemente noi în criza internaţională, iar măsurile luate, atât în SUA, cât şi în UE, au început să dea rezultate", dar că "se pune serios problema refacerii arhitecturii internaţionale economice.

Traian Băsescu a ţinut să prezinte câteva elemente de poziţie ale României, care vor fi susţinute la Bruxelles, precizând că, în acest moment, "criza are două caracteristici majore: o criză macroeconiomică, generată de criza financiară, cu repercursiuni în criza economică, şi a doua caracteristică, de reglementate şi supraveghere".

Băsescu a ţinut să explice că, atunci când vorbim de criză de reglementare, nu este vorba doar de ideea lipsei de reglementare în sistemul financiar internaţional, ci şi de introducerea nor măsuri care să facă imposibilă acţiunea pe pieţele financiare, când eşti în situaţia de conflict de interese, sau introducerea unui set de reglementări impotriva corupţiei. "Aceasta este o traducere care vreau să fie bine înţelegesă la noi acasă", a spus şeful statului.

El a mai afirmat că, plecând de la aceste realităţi, reconfigurarea sistemului financiar internaţional trebuie să aibă la bază principiile "responsabilităţii şi transparenţei, unul extrem de important, în condiţiile în care "sistemul de retribuire a conducătorilor marilor bănci, şi lipsa de supraveghere i-a făcut să inventeze aşa numitele produse toxice, care au dus la cărerea unor pieţe ca cea imobiliară, şi la lipsa de încredere", un alt principiu fiind legat de nevoia de reglementare şi supraveghere.

"Aici vizăm inclusiv agenţiile de rating şi instituţiile off-shore, supuse unui sistem adecvat de reglementare şi supraveghere", a spus preşedintele, adăugând că "avem şi în UE state care stimulează aşa numitele companii off-shore, care scapă oricărui control".

În opinia şefului statului, un alt sistem de prevenire a crizelor îl reprezintă "consolidarea roului central al FMI, în condiţiile în care UE îşi găseşte un rol mult mai puternic în interiorul Fondului."

"Nu susţinem fuziunea FMI si a Fondului de Stabilitatea Financiară", a spus Băsescu, menţionând că aceste instituţii "trebuie să rămână diferite şi trebuie să îşi asume roluri diferite.

"Noi vedem FMI având un rol de monitor al stabilităţii financiare globale, şi acest lucru îl poate manifesta prin supravegherea macroeconomică şi a sistemului fianciar, şi ar trebui să aibă responsabilităţi în prevenirea dezechilibrelor", a arătat Băsescu, menţionând că Fondul de Stabilitate Financiară trebuie să aibă rol de coordonator internaţional al reglementării şi de supraveghere a sistemului financiar.

"De aceea susţinem că nu trebuie să se facă fuziunea dintre FMI şi Fondul de Stabilitate Financiară, pentru că unul reglementează sistemul şi nu poate intra în conflict de interese cu ceea ce trebuie să facă FMI.

Şeful statului a mai spus că este necesară o îmbunătăţuie a FMI şi dotarea cu reserse adecvate misiunii pe care dorim să o aibe această instituţie.

În acelaşi timp, România susţine ca UE, care s-a dfovedit capabilă să ia lidership-ul situaţiei de criză, să aibă un rol mult mai puternic în interiorul FMI, şi să reprezinte toate interesele membrilor Uniunii, lucru eseniţal pentru solidaritatea toturor membrilor, în această abordare", a precizat şeful statului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu: România nu susţine fuziunea dintre FMI şi Fondul de Stabilitate Financiară.
 Vizualizări articol: 450 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu: România nu susţine fuziunea dintre FMI şi Fondul de Stabilitate Financiară0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei