Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2008 - Anul XIII, nr. 252 (3933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Taubman: Sper că Guvernul va analizat atent rugamintea privind menţinerea trupelor române în Irak

Duminică, 26 Octombrie 2008 (18:07:23)

Ambasada SUA la Bucureşti şi-a exprimat speranţa, într-o declaraţie remisă duminică seară agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul României va analiza cu atenţie rugăminţile venite din partea guvernului irakian de a menţine trupele româneşti în Irak.

"Aşa cum a precizat Teodor Meleşcanu, ministrul Apărării, Statele Unite continuă negocierile cu guvernul irakian în vederea semnării unui Acord privind Statutul Forţelor (SOFA). Acordul va reglementa statutul juridic al trupelor staţionate în Irak după încheierea actualului mandat ONU, ce va expira la sfârşitul acestui an”, se arată în declaraţia Ambasadei SUA.

Potrivit acesteia, SUA salută decizia altor ţări partenere ale coaliţiei de a-şi menţine trupele în Irak, în cazul în care guvernul irakian le va cere acest lucru.

"Trupele române şi-au demonstrat în Irak valoarea şi meritele, contribuind activ la asigurarea securităţii Irakului şi a stabilităţii întregii regiuni. Sperăm că guvernul României va analiza cu atenţie rugăminţile venite din partea guvernului irakian de a păstra trupele româneşti în Irak pentru continuarea acestor eforturi importante", se mai spune în declaraţia Ambasadei SUA.

Evaluarea prezenţei trupelor româneşti în Irak după 1 ianuarie 2009 se va realiza dacă se va primi o solicitare din partea Irakului, a comunicat MAE pentru MEDIAFAX, în timp ce ministrul Apărării a apreciat că România s-ar putea asocia unui acord care va fi semnat între SUA şi Irak în acest sens.

România participă la efortul internaţional de stabilizare a Irakului din anul 2003. În acest moment, prezenţa internaţională se realizează în baza rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU 1790 din 2007, care este valabilă până la 31 decembrie 2008.

"Evaluarea perspectivei unei eventuale prezenţe a trupelor româneşti în Irak după 1 ianuarie 2009 se va realiza în măsura în care, în prealabil, se va primi o solicitare formală din partea autorităţilor irakiene. În această evaluare, se va ţine seama, desigur, dacă se va contura o prezenţă în baza unei eventuale prelungiri a valabilităţii rezoluţiei amintite sau se va pune problema unui acord multilateral respectiv a unor acorduri bilaterale între Irak şi statele dispuse să participe", a comunicat MAE la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit Ministerului de Externe, ultimele evoluţii din Irak, marcate de îmbunătăţirea situaţiei de securitate şi de rezultatele notabile ale procesului de guvernare, demonstrează progrese reale şi palpabile.

"România urmăreşte cu maximum interes dezvoltările din Irak şi reiterează determinarea de a susţine, în continuare, procesul de stabilizare a Irakului", conchide MAE.

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, s-a referit la rândul său la acest subiect sâmbătă, precizând că România are aprobările necesare pentru prezenţa în Irak până la sfârşitul lui 2009, în condiţiile existenţei unui mandat.

"Acest mandat este dat de rezoluţia ONU, o rezoluţie care expiră pe data de 31 decembrie anul acesta. Armata română nu este o armată de ocupaţie în Irak , este o armată care se află acolo la solicitarea Guvernului irakian, pe baza unui mandat internaţional", a spus Meleşcanu.

Ministrul a adăugat că în momentul în care acest mandat nu va fi reînnoit sau când Guvernul irakian nu va mai avea nevoie de acest sprijin, "militarii români se vor întoarce acasă".

"Se poartă negocieri. După toate probabilităţile se va semna foarte curând un acord între Statele Unite şi Guvernul irakian , un acord la care, dacă vom fi invitaţi oficial, ne vom asocia", a spus Meleşcanu."

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Taubman: Sper că Guvernul va analizat atent rugamintea privind menţinerea trupelor române în Irak .
 Vizualizări articol: 488 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taubman: Sper că Guvernul va analizat atent rugamintea privind menţinerea trupelor române în Irak0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei