Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 oct 2008 - Anul XIII, nr. 252 (3933)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tăriceanu: Politicile populiste vor nărui creşterea economică în câteva luni

Duminică, 26 Octombrie 2008 (17:12:34)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, că aprobarea de către Parlament şi promulgarea de către preşedinte a majorărilor de salarii şi pensii sunt "absolut fantasmagorice" şi că "asemenea politici vor nărui creşeterea economică" în câteva luni.

"Vedeţi, criza economico- financiară se transformă clar într-o criză care prinde toată UE. Apar anumite semen şi la noi. Observaţi că sunt intreprinderi care trebuiesc închise pe o anumită perioadă determinată din lipsă de comenzi. Lucurul acesta este un semnal foarte clar şi foarte îngrijorător pe care văd că aceşti politicieni începând de la PSD şi terminând cu PDL sau cu preşedintele nu le iau în seamă. Şi mi se pare că este grav de tot şi lipsă de responsabilitate", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

El a menţionat că măsura de majorare a salariilor profesorilor cu 50% este un lucru "absolut fantasmagoric".

"Ceea ce astăzi Parlamentul a decis, ceea ce preşedintele a promulgat este un lucru absolut fantasmagoric. Nicăieri, în nici o economie din lume nu se poate aşa ceva, nu-şi poate permite o creştere a salariilor de zi pe mâine cu 50%. Am avut curajul să spunem nu răspicat: acestui tip de politică în România care va distruige tot ceea ce am reuşit să clădim cu multă dificultate în aceşti patru ani. Vă propun o politică raţională, a bunului simţ, o politică a interesului naţional, nu o politică a intersului politic. Pentru mine şi PNL nimic nu ar fi fost mai simplu decât la aceste majorări de salarii să spunem: «Da», ştiind însă bine care sunt efectele neagative asupra economiei", a spus premierul, adăugând însă că el nu va accepta "scamatoriile" unor astfel de politici, de genul celor propuse de PSD, PDL sau preşedintele Băsescu.

În plus, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că şi-ar dori foarte mult ca "fiecare cetăţean să câştige de pe azi pe mâine cu 50% mai mult", dar a menţionat că acest lucru nu se poate realiza în mod realist.

Primul-ministru a explicat că nu are previziuni pentru perioada care urmează, motivând că nu este "prezicător", dar a adăugat că analiştii economici indică că inflaţia se va "reaprinde" în 2009 şi va ajunge la un nivel de peste 10%.

"Cred că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că toate aceste măriri care nu au un suport economic, fie vor impune adoptarea unei politici de fiscalizare excesivă, revenind la sistemul care a existat înainte de 2005 cu cotă de impozit pe venit de peste 40% pentru ca să generăm venituri suplimentare, dacă nu, atunci este evident că cealaltă soluţie este să începem să punem maşina de tipărit bani în funcţiune, ceea ce eu nu voi face, vă spun foarte clar", a apreciat liderul PNL.

Întrebat care sunt variantele pe care le are în vedere Guvernul pentru criza salarizării, Călin Popescu Tăriceanu a spus că o să facă "aceste comentarii săptămâna viitoare", cu ocazia şedinţei de Guvern.

"Sunt lucruri prea serioase ca să le discut în acest loc, aşa pe trotuar. O să avem şedinţă de Guvern în această săptămână şi atunci va fi momentul în care voi anunţa care sunt măsuriel pe care le voi întreprinde", a susţinut Tăriceanu.

Întrebat dacă va mai chema partidele la consultări, Tăriceanu a spus că s-a lămurit în această chestiune.

"M-am lămurit cu partidele. Ce să stau să mă consult cu partidele care au votat cu două mâini aceste aberaţii!", a conchis premierul.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăriceanu: Politicile populiste vor nărui creşterea economică în câteva luni.
 Vizualizări articol: 476 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tăriceanu: Politicile populiste vor nărui creşterea economică în câteva luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei