Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană: Guvernul şi BNR să garanteze depozitele populaţiei în proporţia permisă de fonduri

Miercuri, 8 Octombrie 2008 (16:15:43)
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a expus, miercuri, o serie de măsuri pentru prevenirea crizei financiare în România, el precizând că Ministerul de Finanţe şi BNR trebuie să garanteze depozitele populaţiei în proporţia permisă de fondurile de garantare de care dispune.

"Solicităm adoptarea şi în România a deciziilor pe care miniştrii de finanţe comunitari le-au adoptat ieri (marţi, n.r.) la Luxemburg cu privire la garantarea economiilor populaţiei, a depozitelor din bănci. Ministerul de Finanţe şi BNR trebuie să garanteze aceste depozite într-o proporţie pe care BNR va trebui să o stabileacă funcţie de fondurile de garantare de care dispune", a precizat Geoană.

El a precizat că o astfel de măsură se impune întrucât băncile din România nu mai dau credite şi nu se mai împrumută reciproc, în condiţiile în care există o criză de lichiditate pe fondul retragerii împrumuturilor din bănci.

Liderul PSD a arătat, totodată, că o a doua măsură care se impune priveşte testarea posibilităţile oferite de miniştrii de finanţe europeni, în cazul de criză de lichiditate.

"Trebuie să intrăm imediat într-o discuţie cu Banca Centrală Europeană şi cu Banca Europeană de Investiţii, care şi-au manifestat disponibilitatea de a oferi ferestre de lichiditate pentru ţările, băncile centrale sau ministerele de finanţe care au o astfel de nevoie", a arătat Geoană.

El a precizat că reluarea dialogului cu Banca Mondială şi cu FMI pentru a putea avea acces în caz de urgenţă la bani ieftini, în perioada următoare, reprezintă o altă măsură necesară.

"Solicităm urgentarea discuţiei din Parlament şi aprobarea acelui fond de garantare a pilonului doi de pensii private obligatorii. Este obligatoriu să putem să garantăm şi randamentele pensiilor private obligatorii", a mai arătat liderul PSD.

Geoană a spus că este obligatoriu ca Guvernul să adopte o atitudine prudentă în cheltuirea banului public la final de mandat, impunându-se o raţionalizare dramatică a cheltuielilor bugetare.

"Este obligatoriu ca exercţiul bugetar pe 2008 să se încheie cu un deficit de maxim 2,5% din PIB”, a mai arătat Geoană, care a solicitat Guvernului un plan de acţiuni concret pentru atingerea acestui scop.

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană (UE) au ajuns marţi la o înţâlegere privind majorarea sumei minime garantată pentru depozitele bancare, de la 20.000 euro la 50.000 de euro, pentru a susţine încrederea în economisire în contextul crizei financiare internaţionale.

Reprezentanţii Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) au precizat pentru MEDIAFAX că hotărârea miniştrilor va deveni obligatorie doar în momentul în care va deveni directivă UE, respectiv va fi aprobată de Comisia Europeană şi va primi avizul Consiliului European.

Majorarea plafonului de garantare a depozitelor de la 20.000 de euro la 50.000 de euro propusă de miniştri de finanţe din ţările UE este o măsură necesară pentru creşterea încrederii deponenţilor, deşi băncile vor avea costuri suplimentare, a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele ARB, Radu Gheţea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană: Guvernul şi BNR să garanteze depozitele populaţiei în proporţia permisă de fonduri.
 Vizualizări articol: 510 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană: Guvernul şi BNR să garanteze depozitele populaţiei în proporţia permisă de fonduri0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei