Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 8 oct 2008 - Anul XIII, nr. 237 (3918)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tensiune

Sătenii din Arbore au contestat în instanţă construcţia de case noi pentru romi

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Scandalul strămutării locuinţelor unor romi din comuna Arbore s-a mutat în instanţă. După ce, la insistenţele prefectului de Suceava, Alexandru Băişanu, consilierii locali din Arbore au acceptat să adopte o hotărâre prin care au alocat teren pentru a strămuta dintr-o zonă inundabilă 10 locuinţe de romi, din 23 stabilite iniţial, acum această hotărâre a fost atacată în instanţă de localnici. Peste o sută de săteni din Arbore au contestat la secţia Contencios administrativ a Tribunalului Suceava legalitatea hotărârii prin care Consiliul Local a aprobat lotizarea terenului pentru casele romilor.

Primarul din Arbore, Ionel Hrincescu, ne-a declarat, ieri, că nu are foarte multe informaţii despre acţiunea consătenilor săi, dar ştie că a fost întocmită o listă cu încă 124 de case aflate în zone inundabile, care ar trebui strămutate. Primarul a refuzat să spună dacă printre cele 124 de case se află şi vreuna care să aparţină unei familii de romi, precizând doar că ceea ce se întâmplă în comuna sa nu are legătură cu etnia strămutaţilor.

În realitate, însă, atmosfera în comună este extrem de tensionată, sătenii fiind nemulţumiţi de decizia Guvernului de a aloca fonduri şi materiale de construcţii pentru strămutarea a 23 de locuinţe ale romilor. După mai multe runde de negocieri între autorităţile judeţene şi cele locale, CL a acceptat lotizarea pentru 10 case de romi şi 11 pentru români, iar două familii au refuzat să se mute de pe malul apei.

 

Sătenii spun că Guvernul face case romilor pentru ca aceştia „să-şi ţină caii în ele”

Localnicii refuză să accepte decizia aleşilor lor şi spun că în realitate pe malul apei romii şi-au ridicat câteva bordeie, fără nici un fel de autorizaţie, iar acum Guvernul dă bani să le ridice acestora „case în care să-şi ţină caii”.

Nici un gospodar din Arbore nu vrea să aibă vecină o familie de romi, cu atât mai mult cu cât unii dintre romii din casele de pe malul apei ar mai fi avut şi probleme cu legea.

„Mergem şi noi şi punem zece chirpici şi nişte pământ lângă pârâu, ridicăm o colibă, vărsăm o găleată de apă în ea şi gata. Vine Guvernul şi ne face casă? Fură, fac scandal, sunt murdari, n-au muncit o zi în viaţa lor şi acum le face case printre noi, să-şi ţină caii în ele?”, spun sătenii revoltaţi.

Cei mai vehemenţi sunt localnicii care ar urma să se învecineze cu „strămutaţii” romi, dar nemulţumirea este generalizată. Comunitatea din Arbore refuză, pur şi simplu, să accepte ca romii să trăiască în mijlocul ei, după ce Guvernul le finanţează construcţia caselor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sătenii din Arbore au contestat în instanţă construcţia de case noi pentru romi.
 Vizualizări articol: 795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Sătenii din Arbore au contestat în instanţă construcţia de case noi pentru romi5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Intrebare trimis de
( 8 oct 2008, 11:36:58
de ce primarul orasului Casvana si locuitorii de acolo nu primesc rromi in oras?

ei se inmultesc pe zi ce trece, isi aduc rudele de prin alte parti ca doar arborenii sunt oameni cumsecade ... si peste cativa ani ajunge arborea o comuna de tigani?!!! AJUNGE!!! Dvs stiati ca unii tineri au fost injunghiati de rromi in timpul unei altercatii fara sa se implice politia pentru ca si lor le e frica? stiati ca fura de peste tot si iti dau in cap daca comentezi sau ii reclami? ca marg prin curtile oamenilor si cersesc iar daca nu le dai te injura si te blesteama? voi vreti sa nu fie descriminare dar cei discriminati sunt arborenii. nu toti rromii sunt la fel, insa majoritatea asa se comporta, poate chiar mai rau! in cazul acesta ce-i de facut? am copilarit acolo si sunt satul de "problemele" lor!!! iar acesti rromi...cu "casele" lor...stie cineva cum aratau? poti spune ca aia e casa? la cat se evalueaza bunurile lor?pot sa le condtruiasca altele, dar tot cu caii vor sta in ele, ca si ce
1.1  RE: Intrebare trimis de
( 8 oct 2008, 18:41:07
SUBSCRIU LA CE A SCRIS " CUNOSCATPORUL PROBLEMEI" SI INTREB......CINE STIE CATI TIGANI ERAU IN COM. PATRAUTI ACU 20 DE ANI? RASP TOT EU...VREO 30 SI ACUMA SUNT 2000 SI NUMA DE FURACIUNI SE TIN...AFARA CU TIGANII DIN TARA
2.   O IDEE trimis de
( 8 oct 2008, 12:10:25
SA-I STRAMAUTAM LA BUG ! CE ZICETI ?
3.   LA BUG CU EI trimis de
( 8 oct 2008, 13:42:45
SINT FOARTE DE ACORD CU ALINA CHIAR AS PARTICIPA SI EU LA STRAMUTAREA CIORILOR IN MOD ONORIFIC DAR CU OPUSCA MITRALIERA CU DESTULE INCARCATOARE SI SA TRAGEM ASA CA IN WESTUL SALBATIC. MOARTE CIOROILOR.
3.1  RE: LA BUG CU EI trimis de
( 8 oct 2008, 13:57:25
PE MAMA TA SA O IMPUSCAM AVORTONULE

Romii majoritari au aceleasi drepturi ca si iobagii rumani

3.2  RE: LA BUG CU EI trimis de
( 9 oct 2008, 00:30:18
Mihai Romica tigan BORAT CE ESTI! mergi la munca hotule!!!, si nu te impusca nimeni!
4.   Pentru romanii de pretutindeni trimis de
( 8 oct 2008, 17:37:19
Fratilor haideti sa ne unim cu totii si sa-i alungam pe rromi din tara asta.
5.   Ca bine spunea unul odata.... trimis de
( 8 oct 2008, 18:58:06
Arbeit macht frei-spunea Hegel!Cei care muncesc si se spala au toata consideratia majoritarilor.Cu ceilalti e problema...Trebuie sa facem ceva,atat timp cat mai sintem majoritari!!!!!
6.   O solutie.... trimis de
( 8 oct 2008, 19:50:55
Ar trebui dusi in Casvana.Sa vezi ca acolo nu vor mai fura....Tiganii sunt o boala si trebuie sa scapam de ea urgent....afara cu jegosii..
7.   PT MEZINU MIHAI ROMICA trimis de
( 8 oct 2008, 20:49:48
Am sa borasc pe tine si pe idioata ta remarca precum ca rumanii sint iobagi.Sa I-O BAGI lu mata.Probabil esti si tu un cioroi nespalat,bagabond si hot ca aia sti tu care.
8.   .... trimis de
( 8 oct 2008, 23:35:22
astia, in proportie de 98%, ar trebui sa fie trimisi in cantonament la birkenau. (cu parere sincera de rau pt cei care au suferit si au murit acolo); dar asa nu se mai poate. sa ajungi sa-ti fie frica de o rasa spurcata.
9.   Tiganii sunt lacuste trimis de
( 9 oct 2008, 10:14:21
cine sa se uneasca??romanii sau tiganii??ca tiganii sunt uniti dar romanii...tiganu nu are frica,constiinta,nimic...in schimb romanu se mai gandeste la ziua de maine si la familie,asa ca ne mai trebuie un ANTONESCU

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei