Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 11 sep 2008 - Anul XIII, nr. 214 (3895)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Agricultorii cu ferme mici şi mijlocii vor primi 200 lei/hectar pentru culturile de toamnă

Joi, 11 Septembrie 2008 (15:50:08)
 Producătorii agricoli cu ferme mici şi mijlocii vor primi un sprijin financiar de 200 lei/hectar pentru însămânţarea culturilor de toamnă, pentru o suprafaţă de 60-100 hectare pe fermă, sumele urmând să fie alocate prin a treia rectificare bugetară din 2008.

"Din cauza creşterii preţurilor la seminţe, îngrăşăminte, motorină am hotărât să găsim o formă specifică de ajutor de stat şi anul acesta pentru fermele mici şi mijlocii, pentru suprafeţele ce urmează să fie însămânţate. Discuţiile vor fi reluate odată cu a treia rectificare a bugetului din acest an", a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, într-o discuţie cu agricultorii din comuna Prăjeşti (judeţul Bacău).

Cioloş îl însoţeşte, joi, pe premierul Călin Popescu Tăriceanu în vizita acestuia în judeţul Bacău.

Ministrul Agriculturii a arătat că sunt vizate pentru acordarea sprijinului la înfiinţarea culturilor fermele mici şi mijlocii, întrucât acestea pot accesa mai greu credite bancare.

Fermierii au primit anul trecut, pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, o finanţare de 500 de lei pe hectar pentru grâu, 400 de lei pe hectar pentru rapiţă şi 450 de lei în cazul altor culturi, acordarea banilor fiind motivată în principal de efectele negative ale secetei.

Agricultorii au cerut şi în acest an acordarea unui sprijin pentru înfiinţarea culturilor, invocând că unele zone sunt şi în acest an afectate de secetă, iar costurile de înfiinţare a unui hectar au crescut.

Cioloş a prezentat agricultorilor mai multe proiecte avute în vedere de minister pentru perioada următoare, respectiv majorarea sumelor suportate de stat, prin Legea creditului agricol, la 25-30% din linia de credit pentru înfiinţarea culturilor şi acordarea unei prime de instalare în sumă de 25.000 euro tinerilor în vârstă de până la 40 ani care se întorc în mediul rural şi se stabilesc aici.

Totodată, ministrul a arătat că tinerii fermieri care vor să dezvolte un plan de afaceri vor beneficia şi de un sprijin de 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani. El a amintit şi de planurile privind o nouă reducere a accizei la motorina din agricultură, până la nivelul de 21 de euro pe tonă.

"Am avut o discuţie cu ministrul Finanţelor pentru a începe să pregătim, începând de anul viitor, o reducere a accizei până la cel mai jos nivel permis de Uniunea Europeană, pentru a avea un sistem unitar de subvenţie la toată motorina folosită în agricultură", a mai spus Cioloş.

Guvernul a decis, în luna iulie, reducerea accizei la motorina folosită în agricultură cu 0,65 lei pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Astfel, nivelul plătit de agricultori a ajuns la 80,97 euro pe 1.000 de litri, beneficiind de o reducere de 193,6 euro/1.000 de litri, potrivit hotărârii de Guvern.

Agricultorii au considerat însă că reducerea nu este suficientă şi au cerut ca taxa să fie adusă la nivelul de 21 de euro pe tonă.

Acciza la motorină a fost majorată, la 1 ianuarie 2008, cu 5,6 la sută, la 325 euro pe tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii cu ferme mici şi mijlocii vor primi 200 lei/hectar pentru culturile de toamnă.
 Vizualizări articol: 609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Agricultorii cu ferme mici şi mijlocii vor primi 200 lei/hectar pentru culturile de toamnă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei