Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 2 sep 2008 - Anul XIII, nr. 206 (3887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Peste 1.000 de agricultori ies în stradă pentru a cere reducerea preţului motorinei cu 50 la sută

Marţi, 2 Septembrie 2008 (16:19:59)
Peste 1.000 de agricultori vor ieşi în stradă, miercuri, cu utilaje specifice, în oraşele mari şi în Bucureşti, cerând Guvernului iniţierea unui act normativ prin care producătorul agricol să beneficieze de o reducere cu 50 la sută a preţului la motorină.

Agricultorii sunt nemulţumiţi de reducerea accizei la motorină cu 65 de bani pe litru pentru o cantitate de 48 de litri de motorină la hectar, după cum a decis Guvernul în iulie, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan.

Federaţia Agrostar şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), organizatorii acţiunilor de miercuri, sunt nemulţumite de decizia Guvernului, deoarece solicitarea producătorilor agricoli în negocierile purtate cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a fost de a reduce preţul la pompă al motorinei pentru agricultură cu 50 la sută.

"Agrostar apreciază disponibilitatea Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale de a găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme, dar alternativa găsită nu avantajează în niciun fel producătorii agricoli. În consecinţă, sindicaliştii vor continua protestele conform programului aprobat de Consiliul Naţional", a precizat Nicolae Ştefan.

Astfel, peste 1.000 de sindicalişti din agricultură vor ieşi, miercuri, în stradă, începând cu ora 11.00, cu 4.000 de utilaje agricole, în Bucureşti şi în alte 14 judeţe din ţară.

Potrivit lui Ştefan, sindicaliştii se vor întâlni la ora 11.00, pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, de unde vor pleca cu 50 de utilajele spre Ministerul Economiei şi Finanţelor, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu, Apaca, Răzoare, Academia Militară. Vor picheta sediul Ministerului de Finanţe între orele 12.00 şi 14.00.

De la Ministerul Economiei şi Finanţelor, aceştia vor pleca cu cinci tractoare spre Ministerul Agriculturii, unde reprezentanţii sindicalişilor vor depune un memoriu. De asemenea, câte un memoriu va fi depus şi la Parlament şi Guvern.

Sindicaliştii vor recurge şi la blocarea marilor oraşe, a drumurilor naţionale şi a punctelor vamale, până când ţăranii şi fermierii vor beneficia de acelaşi preţ la motorină ca fermierii europeni, a adăugat preşedintele Agrostar.

Agricultorii ameninţă că, dacă solicitările lor nu vor fi rezolvate, vor boicota alegerile din 30 noiembrie, îndemnând membrii de sindicat să nu meargă la vot.

"Credem că Guvernul are capacitatea să rezolve problemele noastre, nu există niciun impediment. Orice greşeală care va afecta cu 0,1 la sută bugetul unui fermier va fi sancţionată în stradă, nu mai acceptăm niciun compromis, pentru că nu avem resurse, nu avem cu ce să ne facem treaba", a precizat Nicolae Ştefan.

Anul trecut s-au investit în agricultură "bani grei, 430 de milioane de lei", regăsiţi într-o producţie mai bună, deci "s-a demonstrat că dacă investeşti în agricultură ai rezultate", a precizat liderul Agrostar. În opinia lui Nicolae Ştefan, în momentul de faţă doar 8-10 la sută din lucrările pentru campania de toamnă sunt gata, în timp ce anul trecut, la aceeaşi dată, lucrările erau pregătite peste 50 la sută.

Şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) consideră decizia Guvernului "o acţiune populistă care are drept scop obţinerea de capital electoral".

"În condiţiile creşterii preţului produselor agroalimentare, a volatilităţii preţului produselor agricole, a unei oferte reduse în comparaţie cu consumul şi a unor venituri reduse ale agricultorilor, măsura nu este decât o formă de umilinţă a celor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol, cu repercusiuni directe asupra coşului zilnic al consumatorului", a declarat, marţi, preşedintele FNPAR, Viorel Matei.

În opinia FNPAR, sprijinului acordat nu acoperă cheltuielile cu întocmirea documentaţiei specifice în cazul producătorilor mici.

"Noi credem că sprijinul este o formă mascată de susţinere a producătorilor şi distribuitorilor de carburanţi şi mai puţin un sprijin real acordat producătorilor agricoli. Având în vedere suma şi trimiterea precisă a acestui sprijin, producătorii şi distribuitorii de carburanţi vor şti cum să-şi protejeze afacerile în viitorul apropiat şi cum să obţină un profit consistent", potrivit lui Matei.

Reprezentanţii federaţiei consideră că este inadmisibil ca agricultorii europeni să achiziţioneze litrul de motorină cu 0,79 euro, iar agricultorii români să plătească pentru acelaşi litru de motorină 1,35 de euro.

Agricultorii spun că, în 18 ani, au ajuns să aibă cele mai mici subvenţii, aproximativ opt la sută din beneficiile un fermier european.

Federaţia producătorilor susţine acţiunile de protest anunţate de Agrostar, "ca o măsură de conştientizare a opiniei publice cu privire la distrugerea constantă a sectorului agricol românesc de către decidenţii politici".

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, a discutat, luni, cu Ministrul Economiei şi Finanţelor Varurajan Vosganian pe tema reducerii din nou a accizei la motorină folosită în agricultură, până la nivelul de 21 euro/tonă.

"Am avut ieri o discuţie cu ministrul Finanţelor, pentru a lua în discuţie cât mai rapid o reducere totală permisă de reglementările europene, până la 21 euro pe tonă, şi un mecanism de aplicare foarte clar. (...) Noi am prezentat soluţiile noastre şi sperăm că va veni iniţiativa din partea lor în perioada imediat următoare pentru a începe să lucrăm", a declarat marţi Cioloş.

El a adăugat că speră ca fermierii să beneficieze de noua reducere de anul viitor.

Acciza la motorină a fost majorată la 1 ianuarie cu 5,6 la sută, la 325 euro pe tonă, respectiv la 274,6 euro pe 1.000 de litri.

Guvernul a decis în luna iulie reducerea accizei la motorina folosită în agricultură cu 0,65 lei pe litru, pentru o cantitate de 48 de litri la hectar. Astfel, nivelul plătit de agricultori a ajuns la 80,97 euro pe 1.000 de litri, beneficiind de o reducere de 193,6 euro/1.000 de litri, potrivit hotărârii de Guvern.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Peste 1.000 de agricultori ies în stradă pentru a cere reducerea preţului motorinei cu 50 la sută.
 Vizualizări articol: 498 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peste 1.000 de agricultori ies în stradă pentru a cere reducerea preţului motorinei cu 50 la sută0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei