În diferite comune se organizează tot felul de festivaluri, de la cel al barabulei până la cel al laptelui. La astfel de paranghelii se înfiinţează, normal, şi politicienii. Mulţi dintre ei, ca să impresioneze, se îmbracă în costume populare şi se prind alături de localnici în hore şi bătute. Autorităţile susţin că judeţul Suceava are 60 de mâncăruri tradiţionale recunoscute în plan european. În afară de mămăligă cu brânză, smântână şi un fir de pătrunjel, de păstrăv la cetină, de ceai de tei amestecat cu mentă, de găină umplută cu veveriţă, de tobă de porc cu Red Bull şi de ştrudel de mere cu pere culese din plop, eu nu ştiu alte mâncăruri tradiţionale din Bucovina. Or fi, nu zic nu. Autorităţile vor să facă din judeţul nostru scump şi drag o zonă turistică de n-au văzut Parisul şi nici turistul care vizitează Parisul. La noi sunt mănăstiri, peisaje şi bucate bune. Bucate gustoase combinate de mâini dibace din cartofi turceşti, carne de vită argentiniană, lapte unguresc şi mărar olandez. Ce turism să faci cu o agricultură distrusă, cu nişte fermieri deprimaţi şi cu o mână de ţărani care trăiesc de pe o zi pe alta, la fel ca şi orătăniile lor din curte?
E cel puţin ciudat cum ţăranul român şi agricultura românească sunt vai de mamele lor în condiţiile în care politicienii cara gioacă de rup podelele la fel de fel de festivaluri şi sunt înnebuniţi după fripturile noastre turceşti tradiţionale sunt toţi de la ţară sau măcar au rude la ţară. Cum să uiţi chiar în halul ăsta de unde ai plecat? Nişte ţărani! De fapt, nişte ţărănoi.
( 2 sep 2008, 13:32:48